Makinacije

Potvrđena optužnica protiv Joze Kalema zbog prijevare teške 46 milijuna kuna

Portal Novilist.hr

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Kalem je kao odgovorna osoba sastavio i ovjerio nevjerodostojan ugovor između Ri-Petrola i Modibita iz Ozlja, a koji je proveden kroz poslovne knjige IGM Tounja



KARLOVAC  Potvrđena je optužnica protiv Joze Kalema, Anite V., Violete P. i trgovačkog društva RI-Most, a kojom se terete za kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju kao i za zlouporabu stečaja.


Optužnicu je protiv Kalema i društva podiglo Općinsko državno odvjetništvo te se radi o gospodarskim makinacijama »teškim« oko 46 milijuna kuna.


Prema optužnici, Kalem je kao odgovorna osoba sastavio i ovjerio nevjerodostojan ugovor između Ri-Petrola i Modibita iz Ozlja, a koji je proveden kroz poslovne knjige IGM Tounja.




Temeljem tog ugovora Kalem je fiktivno zatvorio dugovanja između IGM-a i Modibita koja su navodno iznosila oko 46 milijuna kuna.


Sklopljen je potom i ugovor IGM Tounja i Ri-Petrola o kupoprodaji nekretnina kako bi se provela uknjižba prava vlasništva na određene nekretnine bez osiguranja sredstava plaćanja.


»Na temelju tog ovjerenog ugovora, bez plaćanja kupoprodajne cijene, izvršena je uknjižba novog vlasnika iako su osumnjičenici znali da je trgovačko društvo s ogulinskog područja u dugoročnoj neprekidnoj blokadi i kao takvo nesposobno za plaćanje svojih obveza, čime su oštetili vjerovnike, odnosno onemogućili ih u naplati svojih potraživanja«, stajalo je u policijskoj  prijavi.


Jozo Kalem u javnosti je poznat kao blizak prijatelj Slavka Linića, a oko kamere uhvatilo ih je u nekoliko navrata kako zajedno uživaju na jahti u Tisnom.


Kalem je tražio da se optužnica odbije kao neosnovana, no sud je to odbio. Također, Kalem kao i ostali optuženici tvrdili su da Sud u Karlovcu nema nadležnost te su tražili da se predmet vodi na riječkom sudu, ali i u tom slučaju su isto odbijeni.