Preživjela masakr

Potresno svjedočanstvo žrtve Dine Kulišeka: ‘Pravila sam se mrtva, a on me i dalje ubadao nožem’

Fiore Vežnaver

Susjeda tvrdi da se Dino Kulišek doimao hladnokrvno / Foto V. Karuza

Susjeda tvrdi da se Dino Kulišek doimao hladnokrvno / Foto V. Karuza

Meriem Demo ispričala je kako je Dino Kulišek tog srpanjskog dana 2014. godine ubio njenog dečka Ivana Jagodića, a nju teško ranio s petnaestak uboda nožem, te kako su ubojica i žrtva nekoliko dana ranije posvađali zbog marihuane koju je njezin dečko platio, ali je Dino nije nabavio 



Dok sam ranjena ležala i vrištala, pa počela puzati prema dnevnom boravku, čula sam svog dečka Ivana i njegove vapaje u pomoć. Više ga nisam mogla vidjeti, ni doći do njega. Nakon nekog vremena, ne mogu procijeniti koliko, čula sam korake. Bila sam slaba, ostala sam ležati. Pravila sam se da sam mrtva… Pokazalo se da je to okrivljenik… Zadao mi je još tri uboda nožem, u vrat. Nakon toga je izašao iz stana, a tada sam čula glasove ljudi izvana koji su govorili da vide krv kako curi s balkona. Čekala sam Hitnu pomoć…


Dio je do potresnog svjedočenja 21-godišnje Meriem Demo iz Rijeke koja se jučer u velikoj dvorani riječkog Županijskog suda prisjećala jezivog masakra u stanu njenog dečka u Crikvenici u srpnju 2014. godine kojeg je uspjela preživjeti.



– Kada sam stigla do četvrtog kata čula sam da se netko dere iz stana Jagodića. Vrata su bila skinuta ili razvaljena, na stepenicama je bilo krvi, pričala je 84-godišnja stanarka zgrade koja je otišla vidjeti što se zbiva u stanu iz kojeg je dopirala velika buka i vika.




– Odjednom se na vratima pojavio Ivan, samo u gaćicama, krv se slijevala niz njega. »Mogu li ti pomoći, Ivane?« pitala sam ga. Samo je triput izustio »a«, a onda se srušio na hodniku i više nije odgovarao. Krv je tekla niz stepenice, valjda je u međuvremenu stigla i ispod vrata stana. Okrivljeni je došao i naslonio se na štok vrata, a onda ušao u stan. Izgleda da je operirao ovu malu… Ne znam što je radio, ali se ona jako derala. Poslije 20 minuta okrivljeni je opet izašao iz stana.


»Sram te bilo, što si napravio tu koljačinu!?« rekla sam mu. Šutio je, doimao se hladnokrvno, kao da se ništa nije dogodilo. U to je susjed s donjeg kata povikao da stiže policija. Kad je to čuo, ovaj je skočio preko svih stepenica i pobjegao, prisjećala se umirovljenica. Za ubijenog je rekla da ga je poznavala otkad je još bio dijete. »Bio je dobar kao janje«, opisala je svjedokinja svog susjeda.



Djevojka, koja je zadobila petnaestak ubodnih rana hladnim oružjem, svjedočila je u nastavku suđenja 23-godišnjem Dinu Kulišeku iz Dramlja, optuženom za teško ubojstvo, lišavanje života 22-godišnjeg Ivana Jagodića, uz pokušaj njenog ubojstva.


Cijela vječnost


Kulišek se tereti da je na okrutan način ubio Jagodića, a njegovu djevojku Demo također pokušao ubiti na okrutan način, radi prikrivanja ubojstva, odnosno sebe kao ubojice. Ako se dokažu teške optužbe, da je žrtve okrutno usmrtio s pedesetak uboda nožem, prijeti mu do 40 godina zatvora.


Meriem Demo, koja je, kada je trebala početi svjedočiti, sa suzama u očima nakratko izašla na hodnik kako bi se pribrala, ispričala je da su tog dana on i dečko spavali duže, jer su noć ranije slavili rođendan prijateljice.


– Probudilo me lupanje na ulaznim vratima. Više nisam sigurna da li se na kraju pokazalo da su ta vrata i izbijena iz ležišta. Ustala sam iz kreveta, izašla iz sobe u hodnik i vidjela okrvavljenog Ivana, prisjećala se djevojka.



Kulišek je jučer ponovio da se ne smatra krivim i dodao da neće iznositi svoju obranu. Stravičan zločin zbio se za poslijepodneva 13. srpnja 2014. u stanu i hodniku zgrade u Ulici kralja Tomislava u Crikvenici u kojoj je Ivan Jagodić živio s majkom. Kulišek se optužuje da je dvjema žrtvama nožem zadao najmanje 55 uboda nožem. Tereti se da je barem 40 uboda nožem zadao Jagodiću koji mu je otvorio vrata stana.



– I okrivljeni je bio u hodniku. Ivan je u tim trenucima krenuo prema dnevnom boravku, vjerojatno me tada nije ni vidio. Već se vidjelo da je izboden, a mislim da ga je okrivljenik ubadao i u trenucima kada sam otvorila vrata sobe. Ivan je ušao u dnevnim boravak i zatvorio vrata za sobom, a ja sam se našla ispred okrivljenog. Bila sam u šoku! Pitala sam ga: »Što radiš!?« Odgovorio mi je: »Ne znaš ti, Meri, tko je on!« Ni sada ne znam što je time htio reći.


Pet sekundi je zastao i onda me počeo ubadati po prsima, vratu… Vidjela sam da su mu oči razrogačene. Okrenula sam se da zaštitim glavu, ali me on nastavio ubadati u leđa. Pala sam na pod… U međuvremenu sam počela vrištati, derati se: »Ivane, Ivane!« Moj dečko je na to izletio iz dnevnog boravka, vjerojatno je prije toga išao zvati pomoć s balkona. Ivan je nastojati izgurati okrivljenog koji me tada prestao ubadati, pričala je kroz suze Meriem Demo, spominjući mladića na optuženičkoj klupi kao »okrivljeni«, nikada imenom i prezimenom.


Nije znala što se dalje među dvojicom događaja, ni gdje je točno Kulišek, dok se nije opet pojavio nad njom, pa se ona pravila mrtvom… Djevojka je rekla da ne može procijeniti koliko je sve to zajedno trajalo.


– Meni se činilo da traje cijelu vječnost, konstatirala je svjedokinja.


Svađa oko droge


Teško izranjavana djevojka prisjetila se verbalnog sukoba što se dogodio tjedan dana ranije.



Nedavno je konačno razriješena dilema da li je Dino Kulišek bio ubrojiv ili ne u vrijeme jezivog delikta: zaključeno je da jest. Dogodilo se to nakon što je Vrhovni sud arbitrirao u slučaju, odbivši žalbu obrane na rješenje riječkog Županijskog suda koji je odbio njihov raniji prijedlog da se odbaci, izuzme iz spisa nalaz Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, rezultat trećeg vještačenja, čiji je temeljni zaključak da je Kulišek u vrijeme zločina bio ubrojiv. Kulišekovi odvjetnici Ljubo Pavasović Visković i Goran Marjanović jučer su ponovili kako smatraju da nisu otklonjene neke bitne dvojbe po ovom pitanju.



– Ivan i ja trebali smo se naći s okrivljenim. Došli smo po marihuanu, Ivan mu je dao novac, dvjestotinjak kuna, za pet grama. Okrivljeni je to trebao donijeti, ali se vratio bez ičega, pa su se posvađali. Rekao je da će pokušati nabaviti drugi dan, ili vratiti novac. Dao je Ivanu mobitel, a on mu ga nije htio vratiti dok ne vrati novac. Okrivljeni se naljutio, nastala je svađa. Okrivljeni je Ivanu zaprijetio: »Ubit ću te!« No, nitko to tada nije shvatio ozbiljno, kazala je djevojka, objašnjavajući da su nakon toga svi krenuli prema zgradi gdje Ivan stanuje, gdje su se dvojica još jednom posvađala. Meriem Demo je nakon nekoliko dana pitala dečka je li riješio problem s Kulišekom, a on joj je tada rekao da jest. Nije joj poznato da je inače bilo nekih trzavica u druženju njenog dečka i Kulišeka.


Svjedokinja je ispričala da je njen dečko inače koristio marihuanu, ljeti, iz zdravstvenih razloga. Po njenom objašnjenju, još od djetinjstva imao je neizlječivu bolest vezano za vene na nozi, a marihuana mu je pomagala da prebrodi tegobe. Koliko zna, i Kulišek je bio konzument marihuane, osim što ju je znao nabavljati.


– Ivan i ja smo s okrivljenim barem u dva navrata konzumirali marihuanu, priznala je svjedokinja. Objasnila je da joj je nakon svega ostala ozljeda glavnog živca na desnoj ruci.


– Naučite se koristiti rukom onakva kakva je, ponekad i mijenja boje. Moja psiha? Ovakav događaj nikada ne možete zaboraviti, ali morate nastaviti dalje živjeti. Ivana se nastojim prisjetiti kroz lijepe trenutke. Naša veza bila je prekrasna, Ivan je bio divan, naglasila je svjedokinja, precizirajući da je s njim bila u vezi oko sedam mjeseci, a Kulišeka je upoznala dva-tri mjeseca prije jezivog zločina.