Uhićen kontroverzni poduzetnik Zdenko Kiš

Potjernica stara 15 godina: Italija tražila izručenje Riječanina osuđenog zbog veze s mafijom

Ico Mikuličić

Zdenko Kiš (66) u Italiji je osuđen na 11 i pol godina zatvora jer je oružjem opskrbljivao tamošnju mafiju. Devedesetih godina hvalio se prijateljstvom s članovima obitelji predsjednika Tuđmana



RIJEKA Čak petnaest godina stara talijanska potjernica jučer je u Rijeci pronašla 66-godišnjeg Zdenka Kiša mnogima znanog kontroverznog Riječanina koji je u Italiji osuđen zbog veze s mafijom. Na njegova vrata sinoć je zakucala hrvatska policija s nalogom za uhićenje baziranim na poznatom Europskom uhidbenom nalogu. 


On je i uhićen i priveden u Policijsku upravu primorsko-goransku da bi se mogao provesti daljnji postupak po talijanskom zahtjevu za njegovo izručenje na izdržavanje kazne od jedanaest i pol godina zatvora na koliko su ga Talijani osudili 1999. jer je opskrbljivao talijansku mafiju oružjem. 


Radilo se o poznatoj Mafiji del Brenta i njihovom šefu Feliceu Manieru zvanom Anđeosko lice, koji su bili razotkriveni u velikoj akciji talijanskih službi sigurnosti. Poslije se preko pokajnika otkrilo da je tu mafiju oružjem, odnosno kalašnjikovima opskrbljivao Kiš. Bila je to velika afera u Italiji i veliko suđenje ali se Talijani nikad nisu uspjeli dočepati Kiša jer je on živio u Rijeci. O tom slučaju u Italiji su napisane i knjige. 


Osjećao se sigurnim




Na vrhuncu afere Kiš je u opširnom razgovoru za naš list objašnjavao da nikad nije slao oružje Talijanima i da ga netko lažno tereti jer su tamo postojali pokajnici, a njima je bilo najlakše sve prebaciti na stranca. Tvrdio je da je siguran da će se to i dokazati i da uopće ne brine.



Točno je da je moj klijent Zdenko Kiš sinoć uhićen i da se radi o Europskom uhidbenom nalogu, potvrdio nam je jučer advokat Velimir Došen. Dodao je da taj nalog još ima mnogo nejasnoća. Prije svega rekao je da uz nalog nije došla i presuda talijanskog suda, a njegov klijent kategorično tvrdi da nikad nije ni dobio nikakvu presudu i ne zna o čemu se radi. Odvjetnik je podsjetio da uhidbeni nalog sam po sebi ne znači da se uvijek mora i izvršiti. Ako je i bilo neke osude smatra da bi se moglo raditi o zastari jer je prošlo mnogo vremena. Najavio je da Kiš ne namjerava dobrovoljno pristati na izručenje. Kako se presuda obično čeka mjesecima, unaprijed najavljuje da će tražiti da se za njegova klijenta ne odredi pritvor dok se čeka presuda, već mjere opreza, (oduzimanje putovnice, jamstvo, obaveza javljanja i slično). Posebice i zbog toga što je Kiš ozbiljan srčani bolesnik, pa mu je već i jučer pozlilo i završio je u bolnici.



Možda je u to vjerovao i do sinoć dok mu na vrata nisu pokucali policajci. Još u vrijeme afere koncem devedesetih u kuloraima se pričalo da je bezbrižan jer mu Talijani ništa ne mogu dok je u Hrvatskoj, samo nije smio napuštati zemlju. Čak se tvrdilo da će i kad dođe do Europske unije on vjerojatno prije potražiti sigurnost u BiH ili Srbiji kao i mnogi. Zašto je ostao zasada nije jasno. Je li stvarno mislio da će sve proći samo tako, veliko je pitanje.


Zdenko Kiš je široj riječkoj javnosti, posebno zrelijim generacijama, dosta poznat iz raznih događaja i mjesta – od kriminala do privatnog biznisa pa i kontakata s političkim vrhom. S ratom i devedesetima je imao neobičan uzlet s jakim vezama u vrhu države. Znao se hvaliti poznanstvima, a upućeni tvrde da je imao dobre veze s obitelji Tuđman, da je bio osobni prijatelj sa sinom pokojnog predsjednika a da je lako dolazio i do samog predsjednika. 


Na rubu zakona


Neki tvrde da je bio povezan s nabavom oružja. Posebno se pričalo da je bio u bliskim kontaktima s Merčepom i ljudima oko njega. Bliskim osobama je pričao i da je s mnogima iz vrha tadašnje politike obavio značajne poslove oko oružja. Što je sve od toga istina poseban je dio priče. No činjenica je da je tih godina odjednom dobio lokal i autopraonicu »Marta« na prestižnom mjestu uz trgovački centar Konzum na Škurinjama. Koliko znamo tih je prostora vlasnik i sada. U posljednje vrijeme se nije previše isticao, osim jednog nedavnog probleme vezanog za obiteljski sukob. Kiš je po struci nastavnik tjelesnog odgoja, ali ne znamo je li se ozbiljnije bavio tim poslom. Bio je i poznati biciklist ali je sport ubrzo zapostavio a sve se više družio s neobuzdanim mladićima takozvanim »pulenima« od koji su se mnogi kretali oko granica legalnosti. U crnim kronikama je zabilježen kad je optužen za silovanje, a koliko se sjećamo te su se optužbe kasnije i ponovile. Bilo je osuda i zatvora. Oni koji ga bolje poznaju opisuju ga kao osobu koja nije bila klasični kriminalac ali je uvijek bio blizu takvih ljudi i malo na jednoj malo na drugoj strani.