Pijan za volanom

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić pijan slupao službeni automobil

Hina

Nedaleko skretanja za mjesto Čehići, vozač se nije kretao sredinom obilježene prometne trake te je sletio van kolnika i prednjim dijelom udario u smjerokazni stupić, prometni znak te nisko raslinje



POREČ – Porečki gradonačelnik Edi Štifanić (IDS) prošao je bez ozljeda u prometnoj nesreći koja se u petak, jedan sat iza ponoći, dogodila kod Svetog Lovreća kada je pod utjecajem alkohola, s 1,69 promila u krvi, službenim vozilom izletio van kolnika, izvijestila je istarska policija.


Štifanić je izjavio da je uzrok nesreće nije alkohol već “srna koja je istrčala pred automobil, zbog čega je on naglo skrenuo volanom i nakratko izgubio nadzor nad vozilom”.


“U auto sam sjeo odmah nakon večere, što inače nikada ne radim. Premda uzrok udesa nije alkohol, bilo je nepromišljeno sjesti za volan odmah nakon večere i apsolutno sam siguran da to više nikada neću učiniti. Materijalnu štetu na vozilu platit ću osobno te popravak neće snositi gradski proračun”, poručio je u pisanoj izjavi poslanoj u petak poslijepodne Štifanić koji se pritom ispričao svim građanima i građankama Poreča.




Štifanićeva stranka, Istarski demokratski sabor (IDS), u priopćenju je izrazila žaljenje što je porečki gradonačelnik postupio nepromišljeno. “Na nadležnim institucijama je da utvrde razinu odgovornosti, dok će stranka provesti svoje propisane procedure i odlučiti o odgovornosti te o eventualnim sankcijama”, navodi se u priopćenju IDS-a u kojem Štifanić obnaša dužnost člana predsjedništva porečke podružnice.


Policija u priopćenju nije otkrila identitet vozača već je navela da se radi o 49. godišnjem hrvatskom državljaninu.


Prema policijskom izvješću prometna nesreća se dogodila nedaleko mjesta Sveti Lovreć kada je Štifanić vozio »renault« pulskih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 1,69 g/kg, iz smjera Sv. Lovreča prema Baderni.


Nedaleko skretanja za mjesto Čehići, vozač se nije kretao sredinom obilježene prometne trake te je sletio van kolnika i prednjim dijelom udario u smjerokazni stupić, prometni znak te nisko raslinje.


Gradonačelnik koji je u vrijeme nesreće bio sam u automobilu nije ozlijeđen već je samo nastala materijalna šteta.


Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv njega bit će podnesen optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu, kažu u policiji.


Po riječima glasnogovornice istarske policije Nataše Vitasović Zakon o sigurnosti prometa na cestama je jasan i on kaže da se “novčanom kaznom u iznosu od pet tisuća do 15 tisuća kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kažnjava za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka”.