Obračun u vrhu policije

Policijski šef nakon suspenzije prijavio ravnatelja za mobing

Ana Raić Knežević

Darko Majstorović je dobio prijave od ravnatelja nakon što je želio provjeriti kada njegovi zaposlenici dolaze na posao, pri čemu je stao na žulj ravnateljevoj supruzi



ZAGREB  Već danas bi Darko Majstorović, načelnik Operativno-komunikacijskog centra MUP-a, protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak jer je želio provjeriti kada njegovi zaposlenici dolaze na posao, mogao dobiti priliku ispričati svoju verziju događaja zbog kojih se našao pred sudom. Kako je već proizašlo u dosadašnjem tijeku procesa, to se dogodilo jer je među službenicima koje je želio provjeriti bila i supruga ravnatelja policije Vlade Dominića, a umjesto traženih podataka, Majstorović je dobio nekoliko prijava zbog kršenja Zakona o policiji.


  Sada mu se sudi zbog teže povrede službene dužnosti i to zato što je tijekom lipnja i srpnja prošle godine koristio službeno policijsko vozilo u privatne svrhe. Iako Majstorović tvrdi da je zbog svoje funkcije imao službeni automobil stalno na raspolaganju te je morao biti i stalno dostupan, optužba tvrdi  da se nije smio koristiti službenom »škodom« dok je bio na godišnjem odmoru, niti za aktivnosti što ih je imao kao potpredsjednik Strukovne udruge kriminalista. Prijavljen je i za navodnu nezakonitu implementaciju tzv. AVL sustava (sustava automatskog praćenja vozila) te zbog toga što kad je otišao na bolovanje nije vratio službeno oružje i značku.


  Sud je u međuvremenu odbio većinu dokaznih prijedloga što ih je u Majstorovićevo ime predložio njegov odvjetnik Damir Mikuljan. Ipak će priliku za svjedočenje dobiti zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec koji je, kako tvrdi obrana, usmeno Majstoroviću naložio nastavak implementacije AVL sustva. O tome je trebao svjedočiti i zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, no disciplinski suci zaključili su da on nema neposrednih saznanja.




  Sud je odbio pribaviti i raspored rada Operativno-komunikacijskog centra MUP-a za studeni prošle godine, kao i nalaz o kontroli njegovih djelatnika, jer po mišljenju sudaca to nije predmet ovog postupka. Suci su došli do tog zaključka iako je Majstorović »nastradao« upravo u pokušaju da provjeri tko mu od podređenih policijskih službenika »markira«. U međuvremenu je Majstorović kazneno prijavio ravnatelja Dominića, i to zbog zlostavljanja na radu te prijetnje. Obrana je tražila da se s disciplinskim postupkom zastane dok se taj kazneni proces ne rasplete, ali sud za sada to nije prihvatio.


Optužbu u disciplinskom postupku protiv Majstorovića zastupaju djelatnici Službe unutarnje kontrole, upozorio je odvjetnik Mikuljan, smatrajući to nedopustivim. Naime, upravo se unutarnjoj kontroli Majstorović prvotno obratio za pomoć u provjeri dolazaka i odlazaka s posla svojih policijskih službenika, da bi zatim uslijedila prijava od strane ravnatelja policije. No, i Majstorović je uzvratio prijavom, kojom bi se, po odvjetnikovom mišljenju, trebala baviti upravo unutarnja kontrola.


  – Znači li pojavljivanje osoba Službe unutarnje kontrole u ulozi zastupnika optužbe i svojevrsno nadziranje rada suda, budući da su i suci djelatnici MUP-a te podliježu provjeri u obavljanju svojih zadaća, pitao je odvjetnik.