Konačno iza rešetaka

Policija uhvatila prevaranta koji je krao identitet građanima i sklapao lažne ugovore s teleoperaterima

Fiore Vežnaver

Za sad je utvrđeno da je tako prevario 28 osoba, ali se pretpostavlja da je broj njegovih »žrtava« znatno veći. Na ovaj način nezakonito je stekao 60.000 kuna, dok je građani, kojima su zloupotrebljeni osobni podaci, oštećeni za oko 45.000 kuna



RIJEKA  Primorsko-goranska policija uhitila je 42-godišnjaka kojega sumnjiči da je zaradio najmanje 60 tisuća kuna, zloupotrebljavajući tuđe osobne podatke, jer je sklapao ugovore s telekomunikacijskim tvrtkama i kupovao mobitele, a računi su na naplatu dolazili osobama koje o tome nisu ništa znale. Za sad je utvrđeno da je tako prevario 28 osoba, ali se pretpostavlja da je broj njegovih »žrtava« znatno veći.


Sumnja se da je u vremenu od prosinca 2013. te tijekom 2014. godine neovlašteno prikupljao,obrađivao i koristio osobne podatke građana. Ovako prikupljene podatke koristio je za sklapanje  fiktivnih ugovora s nekoliko telefonskih operatera  s ciljem da si pribavi protupravnu imovinsku korist. Ugovore je zaključivao birajući određene tarifne modele uz kupnju mobilnih uređaja, a koje je potom prodavao. Prema dosadašnjim saznanjima 42-godišnjak je na ovaj način ostvario protupravnu imovinsku korist od oko 60-ak tisuća kuna. Nadalje, temeljem spomenutih fiktivnih ugovora telefonski operateri ispostavljali su račune, odnosno teretili oštećene građane. Građani s područja Primorsko-goranske županije te još nekoliko drugih županija sveukupno su oštećeni za najmanje 45 000 kuna.


Kako je na konferenciji za novinare rekao Željko Kruneš, načelnik Sektora kriminalističke policije, riječ je o složenenom kriminalističkom istraživanju kojeg su proveli policijski službenici III. policijske postaje Rijeka u suradnji s djelatnicima I. i II. policijske postaje Rijeka, Policijske postaje Delnice i djelatnicima Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske. 




Oprema koju je koristio za počinjenje kaznenih djela te drugi predmeti su mu oduzeti. Osumnjičeni 42-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku.


Kriminalističko istraživanje se nastavlja te policija poziva građane koji imaju saznanja ili su eventualno oštećeni ovim kaznenim djelima da se s povjerenjem obrate u najbližu policijsku postaju.


O slučajevima krađe identiteta i sklapanja ugovora s operaterima pisao je nedavno i Novi listRiječani prijeti ovrha zbog ukradenog identitetaRiječani nisu jedine žrtve lažnih ugovora: Krađa identiteta sve šira pojava u Hrvatskoj