Gospodarski kriminal

Policija i tužiteljstvo sumnjiče pet osoba da su HNK “Ivan pl. Zajc” oštetili za više stotina tisuća kuna

Fiore Vežnaver

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Revizori su 2015. godine u »Zajcu« utvrdili brojne nepravilnosti koje se odnose na planiranje i računovodstveno poslovanje, prihode, rashode te postupke javne nabave



Policijska uprava primorsko-goranska objavila je da je provedeno kriminalističko istraživanje, a za više kaznenih djela gospodarskog kriminala osumnjičeno je pet odgovornih osoba kulturno-umjetničke ustanove u Primorsko-goranskoj županiji od 2007. do 2014. godine. Procjenjuje se da je ustanova oštećena za više stotina tisuća kuna. Sukladno svojim uzancama i u interesu daljnje istrage, policija ne objavljuje o kojoj je »kulturno-umjetničkoj ustanovi« riječ, ali se iz izvora bliskih istrazi doznaje da se radi o HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci i čelnim, odnosno odgovornim ljudima u riječkom kazalištu u navedenom razdoblju.


PU primorsko-goranska u svom priopćenju ne objavljuje identitet osumnjičenih, navodi se tek da je kriminalističko istraživanje provedeno nad petero hrvatskih državljana, u dobi od 41 do 62 godine. Sumnjiče se da su kaznena djela počinili kao odgovorne osobe u ustanovi u razdoblju od kraja ožujka 2007. do početka rujna 2014. godine.


Istragu su proveli djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta PU primorsko-goranske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci. Nakon okončane policijske istrage DORH-u su dvije osobe prijavljene za ukupno pet kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, tri za poticanje na ovo kazneno djelo, dok su za kazneno djelo povrede obveza vođenja trgovačkih knjiga prijavljene tri osobe, a jedna za kazneno djelo prevare.



Obersnel: Nije uputno komentirati stvari prije cjelovitih saznanja


U svojoj izjavi gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ističe:– Nemamo službenih saznanja o kojim osobama se radi iz policijskog priopćenja stoga, ali i ne samo zbog toga, teško mi je posebno komentirati jesu li prijave podnesene protiv bivše intendantice riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca i njezinih suradnika. Imam osobno iskustvo s kaznenom prijavom pa dobro znam koliko nije uputno komentirati stvari prije cjelovitih saznanja. Što se tiče problematike rada bivše intendantice u HNK-a Ivana pl. Zajca, već sam nekoliko puta rekao da je za poslovanje kazališta odgovoran intendant koji ima apsolutnu samostalnost u vođenju kazališta. Nakon saznanja o potencijalnim nepravilnostima u zadnjih nekoliko godina, slali smo više puta gradsku reviziju u Kazalište što je rezultiralo i prijavom prema Ministarstvu financija. Naime, zbog onoga što je ustanovila revizija Grada Rijeke, pokrenuli smo proceduru koja je predviđena u takvim situacijama, odnosno izvijestili smo Ministarstvo financija prema Naputku o otkrivanju, postupanju i izvješćivanju o nepravilnostima u upravljanju sredstvima proračuna, proračunskih i izvanproračunskih korisnika – kaže Obersnel.


Procedura je takva da bi sada, nakon primitka policijske kaznene prijave, riječko Županijsko državno odvjetništvo trebalo utvrditi utemeljenost sumnji protiv petero okrivljenih za gospodarske delikte. Bez ikakve namjere da prejudiciramo što će se dalje događati, valja reći da, ako tužiteljstvo zaključi da nema razloga za odbačaj kaznene prijave, slijedi istraga pod rukovodstvom tužiteljstva. Ako se u toj istrazi pokaže da su inkriminacije utemeljene, slijedi podizanje optužnice.


Podsjetimo, godine 2015. Državni ured za reviziju objavio je izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci za 2013. godinu, u vrijeme kad je intendantica bila Nada Matošević Orešković (koja je riječko kazalište vodila od 2007. do 2014. godine), a poslovna ravnateljica Ana Lučić. Revizijom su bili obuhvaćeni financijski izvještaji i poslovanje, a u zaključku izvješća izraženo je nepovoljno mišljenje. Revizori su tada u »Zajcu« utvrdili brojne nepravilnosti koje se odnose na planiranje i računovodstveno poslovanje, prihode, rashode te postupke javne nabave.


Između ostalog, navedeno je da financijski plan nije sastavljen prema propisanim proračunskim klasifikacijama, analitičke knjigovodstvene evidencije potraživanja i obveza te kostima, scenografije i rekvizita nisu ustrojene, dok u poslovnim knjigama nisu evidentirani rashodi i obveze koje se odnose na 2013. u iznosu 556.185 kuna, te su za navedeni iznos manje iskazani ukupni rashodi i manjak prihoda. Navodi se i to da dio prihoda nije utrošen za namjene za koje je ostvaren, a za dio prihoda se ne može pouzdano utvrditi za koje namjene su utrošeni.


Za prihode ostvarene za redovni program iz državnog proračuna u iznosu 1.800.000 kuna, Grada u iznosu 210.000 kuna, Primorsko-goranske županije u iznosu 190.000 kuna te sponzorstva poslovne banke za kazališnu sezonu u iznosu 230.000 kuna ne može se utvrditi namjena za koju su utrošeni jer nije osigurano praćenje po izvorima financiranja – zaključila je državna revizija.


Revizija je ustanovila i da interni akt o blagajničkom poslovanju nije donesen. Iz blagajne je pet zaposlenika jednom ili više puta mjesečno podizalo gotovinu (akontacije) u iznosima od 700 do 5.000 kuna za plaćanje potrošnog materijala, rekvizita, propagandnog materijala te cestarine. Tako su u 2013. isplaćene akontacije u iznosu 168.400 kuna. Zaposlenik koji je podizao gotovinu u iznosu 5.000 kuna raspolagao je i poslovnom kreditnom karticom.


Kao jedna od nepravilnosti utvrđena je i ta da je odlukom Kazališnog vijeća imenovan ravnatelj Opere od travnja 2011. do kraja ožujka 2015. Međutim, s tadašnjim ravnateljem Opere Ozrenom Prohićem nije zaključen ugovor o radu, već je obavljao poslove na temelju dva ugovora o autorskom djelu za poslove umjetničkog vođenja ansambla Opere. Ugovorena je naknada u mjesečnom neto iznosu od 10.700 kuna, te su po navedenim ugovorima isplaćene naknade u ukupnom iznosu 256.800 kuna (neto) od čega se 32.100 kuna odnosi na naknadu za siječanj – ožujak 2013. Navedeno nije u skladu s odredbom članka 47. Zakona o kazalištima kojom je propisano da voditelji zasnivaju radni odnos zaključivanjem ugovora o radu na određeno ili neodređeno vrijeme, sukladno statutu. S danom 31. kolovoza 2014. u HNK Ivana pl. Zajca evidentiran je ukupan dug od 4.247.956 kuna.


Bivši intendant riječkog HNK-a Oliver Frljić i sadašnji v.d. intendanta Marin Blažević, kao i predsjednik Kazališnog vijeća Nenad Šegvić, kazali su da u ovom trenutku ne mogu komentirati priopćenje Policijske uprave primorsko-goranske.