Prometni prekršaj iz 2008.

Policija greškom privela Zorana Pusića

Boris Pavelić

Zbog prometnog prekršaja koji je 2008. u Trogiru počinio djelatnik tvrtke njegova sina u policiji je proveo nekoliko sati dok nije razjašnjeno da nije on vozio i da je prekršaj razriješen prije tri godine



ZAGREB Policija je u utorak ujutru u Zagrebu prekršajnom sudu privela Zorana Pusića, predsjednika Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP), zbog minornoga prometnog prekršaja koji je 2008. u Trogiru počinio djelatnik tvrtke njegova sina.


»Policija je došla po mene u šest ujutro. Nisam otvorio, pa su se vratili u osam. Proveo sam na policiji nekoliko sati, gdje je razjašnjeno da je prekršaj razriješen još prije tri godine a da nisam ja vozio, kako je stajalo u policijskome nalogu«, kazao nam je Pusić. Naglasio je da su policajci korektno postupali te da ne misli da je priveden zato što je nevladin aktivist. »Ali, s obzirom na to da znam ponešto o policijskim procedurama, tvrdim da su jutarnja privođenja atavizam autoritarne i diktatorske prošlosti, iz vremena kada su se ljudi tresli pred policijom. To je posve nepotrebno, jer se sporovi takve vrste mogu riješiti jednim telefonskim pozivom. Nepotrebno je uznemirivati građane takvim postupanjem. S druge strane, pitam se zašto policija nije tako marno nadzirala saborske zastupnike i druge državne dužnosnike koji su uoči izricanja višegodišnjih zatvorskih kazni ili hapšenja bježali u susjedne države«, pita se Pusić.


Priveden je jer je djelatnik tvrtke njegova sina 2008. u Trogiru vozio automobil koji je bio Pusićevo vlasništvo, ali mu u prometnoj dozvoli nije bila unesena potvrda da je obavljen tehnički pregled.