Iza rešetaka zbog ljubavnog trokuta

Policajci pomogli liječniku u špijuniranju njegove supruge jer je mislio da ga vara

Ana Raić Knežević

"Želim izliste telefonskih poziva", rekao je liječnik policajcima, pod izlikom da prima prijeteće poruke. Policajci su uskoro pribavili ispis telefonskih kontakata stomatologinje i profesora



ZAGREB Ne mogavši više trpjeti sumnje o nevjeri vlastite supruge i učestalo telefonsko uznemiravanje, 60-godišnji zagrebački pulmolog odlučio je zaobići zakon i zaviriti u sve ženine kontakte. Zato je 1. srpnja 2009. godine krenuo u najbližu policijsku postaju. Tražio je šefa. Ubrzo se pred njim pojavio pomoćnik načelnika zajedno s jednim svojim inspektorom, a liječnik im je u razgovoru otvorio dušu. 


  – Dobio sam prijetnju na mobitel. Poslana mi je poruka: »Tvojoj obitelji dogodit će se zlo ukoliko ti supruga ne prestane imati posla s profesorom s Instituta«, požalio se liječnik uvjeravajući policajce kako ga netko učestalo zove na telefon. Iako je tvrdio da ne zna broj s kojeg uznemiravajući pozivi dolaze, vrlo brzo se pokazalo da je riječ o broju telefona što se nalazio na stolu u kancelariji njegove supruge stomatologinje. 


 Lista poziva


– Želim izliste telefonskih poziva, rekao je liječnik policajcima i redom im naveo brojeve što ih je želio provjeriti. Radilo se o službenom mobitelu i privatnom telefonu profesora za kojeg je sumnjao da je u ljubavnoj vezi s njegovom suprugom. Odlučio je provjeriti i službeni ženin telefon. Jedini cilj bilo mu je utvrditi koliko profesor i stomatologinja komuniciraju, te kroz njihove kontakte pokušati rekonstruirati kretanje dvoje ljubavnika. 



Skupa znatiželja    Kopati po životu svoje supruge i njezinog ljubavnika liječnik je poželio i 19. studenog. Ponovno se zato obratio pomoćniku načelnika. Stigao je u postaju i gurnuo mu u ruku telefonske brojeve za koje je želio provjetiti koliko su često i kada kontaktirali. Radilo se o mobitelima supruge i njezine prijateljice, te profesora-ljubavnika. I opet se cijeli sustav provjere pokrenuo, iz Sektora kriminalističke policije stigao je ispis, a pomoćnik načelnika i inspektor pokazali su ga 24. studenog znatiželjnom liječniku.


 Policajci su ga bez razmišljanja poslušali. Iako im je trebalo biti jasno da u pitanju nije kazneno djelo zbog kojeg bi trebali po službenoj dužnosti krenuti u akciju, svega par dana kasnije, 6. srpnja, poslali su zahtjev za uvid u registre i zbirku podataka telekomunikacijskih operatera. 


  Zamjenik načelnika taj je zahtjev i osobno potpisao, a u njemu je stajalo da je pokrenuto istraživanje zbog sumnje na prijetnju. Je li poruka što ju je liječnik dobio na mobitel bila prijeteća ocijenit će sud. 


  Sve je dalje teklo dosta brzo. Već 8. srpnja iz Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke u postaju su poslani traženi podaci – ispis telefonskih kontakata stomatologinje i profesora. Samo tjedan dana kasnije pulmolog je izjavio da odustaje od prijedloga da se bilo koga progoni zbog prijetnje.  

Optuženička klupa


No zbog ovog nezakonitog pribavljanja telefonskih ispisa, odnosno odavanja službene tajne, oba policajca uhićena su početkom lipnja 2011. godine. Zajedno s njima iza rešetaka se našao i liječnik, a budući da je u međvuremenu potvrđena i USKOK-ova optužnica protiv njih, dijeliti će ubrzo i optuženičku klupu. 


Kao dokaz njihove krivnje tužiteljstvo je priložilo izliste svih telefonskih priključaka što su ih policajci nabavili za liječnika, kao i podatke o liječnikovim dolascima u policijsku postaju. Suđenje će svakako biti intrigantno budući da su se liječnik i njegova supruga u međuvremenu pomirili.