Josipa i Tomislav Vrebac šokirani postupkom policije

“Policajac mi je tukao sina pred očima, a meni rekao da idem doma”

Šarlota Brnčić

16-godišnjeg Delničana policajci su, tvrdi njegova majka koja je bila svjedok, pregrubo pretresli na ulici u noći na nedjelju, prenasilno strpali u auto te ga tukli i pred policijskom postajom



Ogorčeni i šokirani policijskim postupanjem i grubošću spram njihova šesnaestogodišnjeg sina Kristijana, jučer su se, prije odlaska u Dječju bolnicu Kantrida, našoj redakciji obratili roditelji pretučenog mladića, Tomislav i Josipa Vrebac iz Delnica. Kristijanu je ozlijeđeno desno rame, ima istegnuće ligamenata, hematome na lijevoj nozi i bolove u preponi. Sve se odigralo pred očima majke Josipe kada je prekjučer, oko 2 sata, došla po sina ispred kafića »Scorpion« u Delnicama. 


    – Došla sam po Kristijana kako bih ga otpratila do kuće. U tom trenutku je između njega i drugog mladića došlo do naguravanja, a kako je ulicom prolazila policijska patrola, zaustavili su se, prisjeća se Josipa Vrebac.


– Jedan od policajaca uhvatio je mog sina, grubo ga naslonio na auto i započeo s pretresom. Međutim, zbog psovke koju je izrekao moj sin, drugi policajac izašao je agresivno iz auta i uhvatio mi sina grubo za desnu ruku, savivši je. Na moje molbe da ga ostavi i da ga ne udara po nogama, već da nas posjedne u auto i odvede, ako treba, u postaju, policajac me je odgurnuo rekavši mi: »Idi doma!« Sa savijenom rukom odvukao mi je sina, ugurao ga u policijski auto i polegao na stražnje sjedalo. Tukao ga je, ne obazirući se na moje vrištanje i plakanje. Odveli su ga u policiju te su mog sina tukli i pred policijskom postajom. Pješice sam stigla tamo, a u međuvremenu sam zvala supruga da i on dođe, priča. 




    Kristijan je ispitivan jer je jedan od dečki, s kojim se naguravao, rekao da ima nož od 30 centimetara, a sinu mi nisu ništa našli. Uostalom, on se nije niti opirao pretresu. Hitna je u postaju morala doći ne samo kako bi mi pregledala sina već i zbog toga što sam se onesvijestila. Ležala sam na podu sve dok nisu stigli, a tada su mi dali injekciju – još uvijek u šoku ispričala nam je majka Josipa. 


    Kristijanov otac Tomislav je nakon dolaska u policijsku postaju zahtijevao od dežurnog da se pozove načelnik delničke policije. Dva sata kasnije je s načelnikom razgovarao tražeći da se policajci koji su intervenirali alkotestiraju. Supruga Josipa ostala je dati izjavu, a kako su nam jučer rekli, podnijeli su kaznenu prijavu protiv dvojice policajaca zbog prekoračenja ovlasti i grubog postupanja te nasilja.


Iz PU primorsko-goranske priopćeno nam je da »samo mogu potvrditi da je bilo uporabe sredstava prisile nad maloljetnom osobom, ali u cilju zaštite prava i dobrobiti djece i maloljetnika ne mogu iznositi podrobnije detalje o tom događaju«.