Službenik za primjer - osujetio plan prevarantice

Policajac: Nisam mogao dozvoliti da još jedna starica postane Brankičina žrtva

Ana Raić Knežević

Uspjeli smo ih nadzirati – jedan kolega pješice, jedan u automobilu, a ja sam se vozikao na biciklu skrivajući lice čim više sam mogao. Tek kad su stigle do Trga žrtava fašizma uzela je kovertu od gospođe, no tada smo im i mi prišli..., ispričao nam je inspektor



ZAGREB   Uhićena je 42-godišnja prevarantica Brankica Š. koja je 91-godišnjoj Zagrepčanki pokušala uzeti više tisuća kuna. Kako doznajemo, Brankica se pojavila na vratima doma 91-godišnjakinje i želeći iskoristiti njezinu poodmaklu dob uzeti joj novac na krajnje drzak način. Naime, predstavila joj se kao zaposlenica jednog doma za umirovljenike, te joj ponudila smještaj kako bi lakše i bolje živjela uz adekvatnu skrb. No, za to joj je 91-godišnjakinja trebala platiti šest tisuća kuna. Ništa ne sluteći, vremešna je Zagrepčanka s lažnom zaposlenicom doma otišla do poslovnice Hrvatske poštanske banke u Jurišićevoj ulici u središtu grada i tamo podigla traženi novac. Glumeći i dalje Brankica Š. otpratila je svoju žrtvu prema njezinom stanu, uvjerena kako će ubrzo moći pobjeći s lakim i pozamašnim plijenom. Međutim, nije računala na to da se su središtu grada u to vrijeme zatekao i iskusni policajac s Medveščaka koji ju je prepoznao.


 Slučajan susret


Znao je da se radi o ženi koja je već u više navrata osumnjičena za prijevare na štetu starijih osoba, pa je pozorno i s distance pratio što je ovoga puta naumila. Upravo u trenutku kada je Brankica na križanju Draškovićeve i Jurišićeve ulice namjeravala pozdraviti 91-godišnjakinju i pobjeći s njezinih šest tisuća kuna, a vremešna žena više nikada ne bi vidjela ni nju ni novac ni starački dom, policajac, iako u to vrijeme nije bio u službi, krenuo je u akciju. Zadržao je Brankicu Š. i pozvao pojačanje, te je vješta prevarantica ubrzo završila na ispitivanju u postaji. Tijekom kriminalističkog ispitivanja utvrđeno kako kako je doista pokušala prevariti 91-godišnjakinju i olakšati joj kućni budžet za tisuće kuna. 



Iako istražitelji još nisu utvrdili na koji je način Brankica Š. došla do svoje žrtve svjesni su da za to ne treba previše truda. Tim više što u nekim dijelovima Zagreba uglavnom i žive stariji građani, te je dovoljno pratiti njihovo kretanje nekoliko dana da bi se shvatilo stanuju li sami i kakvog su financijskog statusa. 




– Nisam žalio svoje vrijeme nakon posla da odradim još i ovu akciju. Čovjek je zapravo dodatno motiviran kad vidi stariju osobu, tako nezaštićenu i nemoćnu da je na meti prevaranta, priznaje nam zagrebački inspektor koji se prisjeća kako je Brankica Š. i ranije činila prijevare teške desetka tisuća kuna. Svojim primjerom dao je najbolji savjet i ostalim kolegama kako postupati u sličnim situacijama. 



Već idući dan je s kaznenom prijavom predana tužiteljstvu, a zatim je odlukom suda završila u istražnom zatvoru jer je zaključeno kako bi mogla ponoviti slično nedjelo s obzirom da u svojoj kriminalnoj evidenciji već ima brojne prijave što ju terete za ovakve slične prijevare. 


– Kada sam prepoznao prevaranticu Brankicu jednostavno nisam mogao dozvoliti da još jedna starija osoba postane njezina žrtva. Iako sam bio na putu kući s posla zastao sam kako bih provjerio što se događa. Primjetio sam, naime, Brankicu s jednom starijom ženom na kupici u parku u Branimirovoj ulici. Kako sam bio na biciklu malo sam zastao, pa napravio nekoliko krugova i pokušao čuti o čemu razgovaraju. Uspio sam načuti da se spominju novci i nekakve usluge, pa sam pretpostavio da je Brankica ponovno na putu da nekoga prevari, priča nam policijski inspektor s Medveščaka koji je uhvatio prevaranticu Brankicu zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu, ali i upornosti i odlučnosti da svoj policijski postao obavlja na najvišoj razini. 


Dalje od kamera


Nastavio je zato od Branimirovog placa diskretno pratiti dvije žene koje su krenule prema središtu grada. Iako u poodmaklim godinama starija od njih slijedila je lakoćom Brankičin korak. Inspektor je primjetio da su otišle do Zvonimirove ulice gdje je 91-godišnjakinja ušla u poštu, dok ju je prevarantica čekala na sigurnoj udaljenosti vješto izbjegavajući da joj lik uhvate kamere video-nadzora. Čak se od njih sklonila u par koji se nalazi na suprotnoj strani ceste, ne bi li na sve moguće načine prikrila prevarantsku namjeru što ju je skovala. 


– Ne samo da nije ulazila u poslovnicu koja je pod video-nadzorom, nego je bila svjesna da bi ju kamera i vani mogla snimiti pa se sklonila, opisuje nam inspektor koji je nakon izlaska 91-godišnjakinje iz pošte primjetio da u tom trenutku Brankici nije predala nikakav novac. 


– Pretpostavio sam zato da će ići negdje dalje. Tada sam odlučio obavijestiti svoje kolege u postaji. Dogovorili smo da dođu u »civilu«, jer da je prevarantica vidjela policijske odore sigurno bi odustala od svoje namjere ili pobjegla. Ovako smo dobili priliku baš ju dići »na djelu«, priča nam inspektor koji je nastavio pratiti dvije žene sve do poslovnice Hrvatske poštanske banke u Jurišićevoj ulici. 


– Brankica je se i tamo udaljila na suprotnu stranu ulice i čekala svoju žrtvu van dosega nadzornih kamera. Ja i kolega samo sjedili u banci gotovo 40 minuta jer je 91-godišnjakinja dizala kredit budući da očito nije imala dovoljno novca. Kad je izašla krenula je natrag prema Draškovićevoj ulici, a Brankica ju je diskretno pratila s druge strane ulice. I cijelo vrijeme se osvrtala provjeravajući da ih netko ne prati. No, uspjeli smo ih nadzirati – jedan kolega pješice, jedan u automobilu, a ja sam se vozikao na biciklu skrivajući lice čim više sam mogao. Tek kad su stigle do Trga žrtava fašizma uzela je kovertu od gospođe, no tada smo im i mi prišli, prisjeća se inspektor dodajući kako je prevarantici odmah bilo jasno što se dogodilo, dok se 91-godišnjakinja uplašila jer je pomislila kako bi i ona mogla zaraditi prijavu zbog davanja mita. Brankica ju je čvrsto uvjerila da će joj srediti mjesto u staračkom domu. Tek u postaji se slomila i shvatila kako je mogla ostati bez pozamašnog iznosa novca.