Osnovana sumnja

Pokrenuta istraga zbog kredita čabarske tvrtke Finvest bivšem vlasniku Marijanu Filipoviću

Marinko Krmpotić

Tadašnji predsjednik Uprave Finvesta Željko Erent prije godinu dana u razgovoru za Novi list potvrdio je da je tvrtka dala tadašnjem vlasniku Marijanu Filipoviću kredit od 13,7 milijuna kuna i kazao da Filipović tim novcem pokušava pomoći firmi



RIJEKA  Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana, 81-godišnjaka i 55-godišnjaka, zbog sumnje u kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju kao i poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, priopćeno je iz ŽDO-a.


U priopćenju se navodi da postoji osnovana sumnja da su okrivljenici od 7. siječnja 2013. do 20. prosinca 2013. u Zagrebu i Čabru počinili navedena kaznena djela, a kako neslužbeno saznajemo, u pitanju je tvrtka Finvest iz Čabra, nekada u većinskom vlasništvu Marijana Filipovića, najbogatijeg goranskog poduzetnika, koji je 2012. godine odlučio poslovanje i prihod od svog drvoprerađivačkog poduzeća preusmjeriti u korist zaposlenih i Grada Čabra.


Bianco zadužnice


U priopćenju ŽDO-a navodi se da se »osnovano sumnja da je drugookrivljenik kao predsjednik uprave trgovačkog društva iz Čabra, na poticaj prvookrivljenika kao većinskog vlasnika i predsjednika nadzornog odbora tog trgovačkog društva, donio odluku o sklapanju nagodbe kojom trgovačko društvo preuzima obvezu sudužnika u kreditu prema jednoj banci, a za kredit u iznosu od 19.000.000 kuna kojeg je prvookrivljenik podigao od te banke za osobne potrebe«.




»Kada prvookrivljenik nije vratio veći dio navedenog kredita prema uvjetima preuzetim samom navedenom nagodbom, drugookrivljenik je ponovno na poticaj prvookrivljenika, koristeći svoje svojstvo predsjednika uprave, sada zaključio ugovor o dugoročnom kreditu s istom bankom kojim trgovačko društvo preuzima obvezu vraćanja već dospjelih, a neplaćenih obveza po glavnici ugovora o kreditu podignutog za potrebe prvookrivljenika kao i na obvezu zatvaranja preostalih obveza po navedenom kreditu prvookrivljenika u iznosu od 13.593.750 kuna«, piše dalje u priopćenju ŽDO-a te se navodi da se »osnovano se sumnja da je za navedeni ugovor drugookrivljenik kao osiguranje od prvookrivljenika primio deset solemniziranih bianco zadužnica i pravo zasnivanja založnog prava na poslovnom udjelu kojeg prvookrivljenik ima u drugom trgovačkom društvu«.


Krivična prijava


»Navedeno su učinili iako su obojica znali da su predmetni udjeli prvookrivljenika u drugom trgovačkom društvu opterećeni privremenom mjerom koja je upisana u sudski registar Trgovačkog suda u Rijeci te da na računu prvookrivljenika nema dovoljno sredstava za eventualno realiziranje danih zadužnica. Trgovačko društvo u kojem su prvookrivljenik i drugookrivljenik vlasnik i odgovorna osoba je ukupno oštećeno za iznos od 14.816.556 kuna«, piše u priopćenju.


Novi list je pisao o kreditu koji je početkom 2014. godine tvrtka Finvest dala Marijanu Filipoviću. Riječ je bilo o kreditu od 13,7 milijuna kuna. Na pitanje kako to da poduzeće u krizi svog vlasnika kreditira s 13,7 milijuna kuna, tadašnji predsjednik Uprave Finvesta Željko Erent novinaru je u razgovoru objavljenom u listopadu prošle godine odgovorio: »Zbog tog kredita mali dioničari podnijeli su krivičnu prijavu protiv mene, a istraga će utvrditi tko je u pravu. Po meni je sve to legalno. Naime, banke su počele s ovrhama i sjele na dionice Finvesta, što je značilo da će firma prije ili kasnije doći u velike probleme i blokadu. Da bismo to izbjegli, dali smo kredit  Marijanu Filipoviću koji je tim novcem pokušava pomoći firmi i dizao kredite za kupovinu imovine u Finvestu«.