Obustavljen postupak

Pogodovanje udruzi “U ime obitelji”: Nema obilježja kaznenog djela, odbačena optužnica protiv Bandića

Hina

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nakon 'prvog' podizanja optužnice sredinom veljače tužiteljstvo je izvijestilo da je Bandić na zahtjev udruge "U ime obitelji" donio zaključak o pokroviteljstvu Grada Zagreba nad njihovom akcijom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", a iako pokroviteljstvom nije bila obuhvaćena i financijska potpora, Bandić je od svojih suradnika navodno tražio i dodatnu pomoć za udrugu Željke Markić



Zagrebački Županijski sud u petak ujutro je ponovno počeo razmatrati osnovanost prve, dorađene optužnice protiv gradonačelnika Milana Bandića kojom ga Uskok zajedno s njegovim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac tereti da su pogodovali udruzi “U ime obitelji” i priskrbili joj nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.


Bandić je na ročište, zakazano za devet sati, došao u pratnji svojih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića i nije davao nikakvu izjavu novinarima koji su ga čekali ispred zgrade suda.


Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda može potvrditi ili odbaciti optužnicu ili je ponovno vratiti na doradu.




Riječ je o optužnici protiv zagrebačkog gradonačelnika koju je sud u prvom navratu vratio tužiteljstvu na doradu, a Uskok ju je ponovno podigao početkom lipnja nakon provedenih “dodatnih dokaznih radnji”.


Nakon ‘prvog’ podizanja optužnice sredinom veljače tužiteljstvo je izvijestilo da je Bandić na zahtjev udruge “U ime obitelji” donio zaključak o pokroviteljstvu Grada Zagreba nad njihovom akcijom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, a iako pokroviteljstvom nije bila obuhvaćena i financijska potpora, Bandić je od svojih suradnika navodno tražio i dodatnu pomoć za udrugu Željke Markić.


Suprotno ranije donesenom zaključku, od Lovrića kao pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport zatražio je da za potrebe “U ime obitelji” na račun grada organizira tiskanje letaka i plakata za područje cijele Hrvatske, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje radijskih spotova. Kako bi ostvario Bandićeve zahtjeve, Lovrić je s više trgovačkih društava dogovorio pripremu, tiskanje i isporuku 700.000 letaka, 14.500 plakata, 120 jumbo plakata te izradu tekstova i snimanje radijskog spota kao i njegovo emitiranje na više radijskih postaja, tvrdi tužiteljstvo.


Osim toga Bandić je od Zdenke Palac zatražio da za potrebe skupljanja potpisa građanskoj inicijativi “U ime obitelji” besplatno ustupi na korištenje 50 štandova, što je ona i učinila.


Tako su, tvrde u Uskoku, Bandić i Lovrić obvezali Zagreb na plaćanje najmanje 203 tisuće kuna, a Zdenka Palac oštetila Tržnice Zagreb za najmanje 105 tisuća kuna. Građanskoj inicijativi “U ime obitelji” okrivljenici su tako, prema tvrdnjama tužiteljstva, pribavili “nepripadnu imovinsku korist” od najmanje 308 tisuća kuna.


Za zlouporabu položaja i ovlasti, za što Uskok tereti sve troje osumnjičenika, zakon predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina ili jedne do dvanaest godina ako je nedjelom pribavljena “znatna imovinska korist”.


Uz Bandića koji je ranije osumnjičen u aferi Agram, i Lovrić je prije ove istrage bio na meti Uskoka zbog lihvarskog ugovora u vezi transfera košarkaša Darija Šarića s tvrtkom Klemm Security, čiji je vlasnik Josip Klemm također pod istragom, ali i za nezakonito davanje u najam diskoteke Saloon na Tuškancu te zapošljavanja u Ciboni osoba koje je plaćao Zagrebački holding.


Bandića se, pak, u svim navodnim nedjelima iz afere Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na više od 20 milijuna kuna.


NOVO 11.02 Zagrebački Županijski sud u petak je obustavio postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, njegova suradnika Ivice Lovrića i voditeljice Tržnice Zagreb Zdenke Palac koje je Uskok teretio da su pogodovali udruzi “U ime obitelji” i priskrbili joj nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.


Bandićeva odvjetnica Jadranka Sloković rekla je novinarima da je Optužno vijeće donijelo takvu odluku jer je utvrdilo da u postupanju Bandića i ostalih nema obilježja kaznenog djela.


Predstavnik tužiteljstva najavio je žalbu Vrhovnom sudu.


NOVO 12.50 Pošto je zagrebački Županijski sud  obustavio postupak protiv gradonačelnika Milana Bandića u slučaju pogodovanja udruzi »U ime obitelji«, njegova odvjetnica izjavila je novinarima kako nije utvrđeno da je gradonačelnik prekršio ovlasti i da nije imao pravo dati financijsku potporu toj udruzi, dok je Uskok najavio žalbu smatrajući da se odluka suda ne temelji na dokazima.


Zamjenik ravnatelja Uskoka Sven Mišković izjavio je novinarima nakon za javnost zatvorene sjednice kako kratko obrazloženje optužnog vijeća, koje je obustavilo postupak protiv okrivljenika, u ovom trenutku smatra nerazumljivim.»Uskok smatra da se odluka ne temelji na dokazima koji su pribavljeni tijekom istrage«, rekao je tužitelj, koji je najavio podnošenje žalbe Vrhovnom sudu nakon što dobiju pisani otpravak odluke.Bandićeva odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da je priča sa štandovima završena ali da naravno Uskok ima pravo žalbe. No, smatra kako Uskok u tolikoj mjeri nema argumenata da ni to neće napraviti.Sud je po njezinim riječima obustavio kazneni postupak jer u postupanju okrivljenika nema obilježja kaznenog djela koja se goni po službenoj dužnosti. »Mi smo naveli da se radi o postupku gdje je iskazana ne samo arbitrarnost i selektivnost Uskoka u progonu određenih postupanja nego čak mislimo da se u konkretnom slučaju radi o zlouporabi ovlasti«, rekla je Sloković.Ustvrdila je kako je gradonačelnik u konkretnom slučaju koristio svoje ovlasti i da nije dokazano da ih je on prekršio.Smatra da su argumenti Uskoka, kojem je sud u prvom navratu vratio optužnicu na doradu, stalno isti.»On (Uskok) nije doradio optužnicu. On nije postupio ni po nalogu optužnog vijeća iz ranijeg postupka, saslušao je sedam, osam svjedoka na iste okolnosti ali s tim nije utvrđena niti jedna činjenica, odnosno nije utvrđeno da bi gradonačelnik na bilo koji način prekršio ovlasti i da nije imao pravo dati financijsku potporu toj udruzi«, kazala je odvjetnica.