Kako je ipolicajac trgovao utjecajem

Podmićeni istarski policajac informacije o istrazi naplatio 23.000 eura

Ico Mikuličić

Austrijski državljanin dao mu je 17.600 eura i dva ručna sata ukupno vrijedna najmanje 6.000 eura kako bi mu dostavljao informacije i, koristeći položaj, utjecao na ishod krim-istrage



RIJEKA, PULA » Ova godina je za istarsku policiju bila prilično teška, budući da su iz svojih redova izbacili već pet djelatnika. Naime, nakon uhićenja četiri policajca iz odjela kriminaliteta drogama sredinom veljače, sada je uhićen i Vlatko Jovičić iz sektora općeg kriminaliteta. Nakon saslušanja u USKOK-u i privođenja osumnjičenih u Županijski sud u Rijeci, jučer su priopćeni službeni podaci o najnovijoj aferi.


Jovičić je uhićen u Puli, a u srijedu je s još dvojicom suosumnjičenih za davanje i pomaganje u mitu prebačen u Rijeku na saslušanja u centar USKOK-a. Nakon saslušanja priveden je sucu istrage Dušku Tišmi koji mu je odredio istražni zatvor. U zatvoru će prema sadašnjoj odluci ostati mjesec dana, a određena mu je i jamčevina – uplati li 450.000 kuna moći će se u nastavku istrage braniti sa slobode. U slučaju koji je povjeren Jasni Jurković Kralj, riječkoj zamjenici ravnatelja USKOK-a koja vodi i poznati pulski slučaj vezan za obitelj Cetinski, dvojica suosumnjičenika branit će se sa slobode. Riječ je o dvojici istarskih poduzetnika, 67-godišnjaku i 52-godišnjaku, te 39-godišnjaku kojeg je policija prijavila za pomaganje u davanju mita.



Vlatko Jovičić je rodom iz Slavonskog Broda, a prije nego je došao u Pulu radio je neko vrijeme u umaškoj policijskoj postaji. Od tamo je prešao u pulsku policijsku postaju, potom je bio smijenjen i prebačen u Sektor za državnu granicu, a tek onda u Policijsku upravu. Prema neslužbenim podacima ranije bio kažnjen zbog teške povrede službene dužnosti. Zbog toga je bio smijenjen s mjesta šefa općeg kriminaliteta u pulskoj policiji te je neko vrijeme radio policijske poslove u sektoru za granicu. Za voditelja Službe općeg kriminaliteta postavljen je nakon što je prije dvije godine za načelnika istarske policije imenovan Dragutin Cestar.   – Naravno da mi nije drago što je jedan od djelatnika Policijske uprave istarske osumnjičen za koruptivna kaznena djela, no ovo, kao i slična kriminalistička istraživanja, dovoljno govore o jakosti policijskog sustava. Sustava, koji je dovoljno snažan da se bavi korupcijom u svojim redovima, sustava koji je spreman suočiti se sa svojim problemima i obračunati se s najslabijim karikama, a da se pritom ne narušava njegova stabilnost, komentirao je Jovičićevo uhićenje načelnik PU Istarske.




   U priopćenju koje je objavio USKOK, navodi se da su donijeli rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih i jednog državljanina Republike Austrije. Tereti ih se da su počinili kaznena djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, pomaganje u davanju mita za trgovanje utjecajem te odavanje službene tajne. Vlatka Jovičića se tereti da je kao voditelj Službe općeg kriminaliteta u PU istarskoj, od druge polovice 2012. do prosinca 2014. godine austrijskom državljaninu, drugookriveniku u ovom slučaju, protiv kojega se provodilo kriminalističko istraživanje, ponudio da će mu, koristeći svoju poziciju, redovito dostavljati informacije o navedenom postupanju i utjecati na ishod kriminalističkog istraživanja.


Preusmjerio trag


Ovaj je na to pristao, a Jovičić je zauzvrat dobio najmanje 17.600 eura i dva ručna sata ukupne vrijednosti od najmanje 6.000 eura. Iz neslužbenih izvora doznajemo da je Jovičić tijekom jednog kriminalističkog istraživanja pravne osobe, radi kaznenog djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, pokušavao istragu usmjeriti u drugu stranu, odnosno dalje od osobe koja je bila pod lupom policije. No, tko su dvojica poduzetnika, osim što se nagađa da se radi o osobama iz građevinarskog lobija, još nije poznato jer istarska policija sa slučajem nema više gotovo ništa, a USKOK o njihovom identitetu šuti.


   »Osim navedenog policajac je, na traženje većeg broja osoba, u više navrata dostavljao razne podatke iz Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova. Okrivljenik je, na traženje trećeokrivljenika, kojemu se obratio četvrtookrivljeni zbog žurnog rješavanja zahtjeva za izdavanje određene dokumentacije o jednoj nekretnini, pristao da će za obećanu novčanu nagradu, koristeći funkciju koju je obnašao, žurno ishoditi izdavanje tražene dokumentacije, što je i učinio«, navodi se u priopćenju USKOK-a.