Pljačka pri prijevozu novca u Zaprešiću

Pod prijetnjom oružja zaštitarima odnijeli više od pola milijuna kuna

Ana Raić Knežević

Razbojnici su, nakon što su zaštitarima uzeli oružje, tražili da im predaju ključeve sigurnosnih kofera u kojime se na stražnjem sjedalu službenog vozila tvrtke »Klemm Security« nalazio utržak pekarnica



ZAGREB Više od pola milijuna kuna dnevne zarade lanca pekarnica »Dubravica« ukradeno je danas zaštitarima »Klemm Security« koji su novac dovezli u sjedište tvrtke u ulici Klake u Zaprešiću. Pred ulaznom rampom zaskočila su ih trojica naoružanih razbojnika i s uperenim »cijevima« prisilili ih da im predaju novac. 


Očito dobro upućeni u funkcioniranje transporta novca razbojnici su, nakon što su zaštitarima uzeli oružje, tražili da im predaju ključeve sigurnosnih kofera u kojime se na stražnjem sjedalu službenog vozila tvrtke »Klemm Security« nalazio utržak pekarnica. U idućem trenutku već sva trojica uskočila su u kombi vozilo kojim su se i dovezli do upravnog sjedišta »Dubravice«, te se makadamskim putem odvezli prema glavnoj prometnici što prolazi Zaprešićem. Vrlo vjerojatno krenuli su prema Zagrebu ne bi li se u gustom prometu na Aleji Bologne čim prije »izgubili«. Da su kojim slučajem skrenuli put Zaprešića mogli su riskirati nailazak vlaka, te zatvaranje željezničke rampe što bi im otežalo bijeg. Na samom križanju makadamskog prilaznog puta i središnje zaprešičke prometnice istražitelji su pronašli jedan sumnjivi predmet što je ograđen i detaljno pregledan. Je li se radilo o dijelu kombija ili pak dijelu sigurnosnog kofera bit će poznato uskoro, no očevid na mjestu pronalaska tog predmeta nastavljen je nakon što je kod sjedišta »Dubravice« obavljen razgovor sa svim potencijalnim svjedocima. Njih i nije bilo mnogo, jer su radnici, koji su uređivali vrt što okružuje zgradu uprave pekarnice baš u tom trenutku, oko 13 sati, bili na objedu. I portirnica na jednom od ulaza u dvorište bila je prazna, tako da su »žive svjedoke«, uz dvojicu zaštitara »Klemm Securityja« inspektori morali potražiti u obližnjem vrtiću. Naime, na suprotnoj strani ceste nalazi se vjerski objekt u kojem je smješten i dječji vrtić, a jedna od zaposlenica primijetila je netom nakon razbojništva kombi svijetlije boje. – Tim makadamskim putem baš nikad nitko ne prolazi pa mi je upao u oči kombi koji je tuda projurio velikom brzinom i nastavio dalje prema glavnoj cesti, rekla nam je žena koju smo zatekli u dvorištu dječjeg vrtića.Kako upravna zgrada »Dubravice« nije pod video-nadzorom, istražitelji su upravo na vrtiću morali potražiti korisne snimke. 


»Citröen« kojim je novac dovezen nije bio blindiran jer prema Zakonu o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem za prijevoz iznosa do 800.000 kuna to nije obveza.Nužna je samo oružana pratnja novca koji bi trebao biti pohranjen u sigurnosne kofere. Ti koferi mogu biti osigurani tek posebnim ključem, no obično imaju i zaštitne šifre, te elektrokemijsku zaštitu zbog čega njihova krađa razbojnicima ne predstavlja uspjeh.Prilikom nestručnog otvaranja kofera novčanice se označe posebnom bojom koja može pošpricati i same kradljivce.


I doista, nakon kraćeg pregleda video-zapisa došli su do fotografija na kojima je bilo vidljivo vozilo, vrlo vjerojatno kombi kojim su razbojnici pobjegli. Na osnovu tog »mršavog« traga organizirana je i potjera za pljačkašima u kojoj je korišten i službeni policijski helikopter. Nakon što je u nekoliko navrata nadletio šire područje Zaprešića helikopter se uputio prema Zagrebu. Do sada nam nije potvrđeno je li se razbojnicima ili bar vozilu kojim su pobjegli ušlo u trag. Vlasnik tvrtke »Klemm Security« Josip Klemm nalazi se danas na službenom putu izvan Hrvatske i nekoliko sati nakon oružanog prepada na svoje zaposlenike još nije znao što se u Zaprešiću točno dogodilo. Barem nam je tako rekao u kratko telefonskom razgovoru. – Neobično je da zaštitarsko vozilo ulazi na ulaz na kojem nema portirnice, bio je jedan od komentara što smo ih čuli tijekom očevida doznajući kako je »citröen C3« tvrtke »Klemm Security« gotovo minutu čekao na dvorišnoj rampi ne bi li prišao upravnoj zgradi gdje je trebao biti isporučen dnevni utržak. Je li u pitanju slučajnost ili dobra organizacija pljačke bit će utvrđeno u nastavku rasplitanja ovog slučaja.