Suđenje u odsutnosti

Petorica “milicajaca” u Rijeci osuđena za ratni zločin u Udbini

Fiore Vežnaver

Jama bezdanka

Jama bezdanka



Petorica od sedmorice muškaraca srpske nacionalnosti optuženih za ratni zločin u Udbini u kolovozu 1991. godine, ubojstvo dvojice civila muslimanske nacionalnosti čija su tijela na kraju bačena u jamu Bezdanka, oglašena su jučer u riječkom Županijskom sudu krivim i osuđeni na zatvorske kazne.


Osuđena su petorica koja su se teretila da su zločin počinili kao pripadnici Voda za specijalne namjene tzv. Milicije SAO Krajine, dok su dvojica oslobođena zbog nedostatka dokaza. Svima se sudilo u odsutnosti. Vijeće, kojem je predsjedala sutkinja Jesenka Kovačić, na po 15 godina zatvora osudilo je Danu Radočaja, zvanom Gajota i Nikolu Ćuruviju. Đorđe Kosanović osuđen je na 12 godina, Radoslav Korać na deset, a Dragan Galović na šest godina zatvora. Preostala dvojica optuženih – Damir Radočaj i Dane Radočaj, zvani Jablan – oslobođeni su optužbi, zbog nedostatka dokaza da su izravno sudjelovali u ubojstvima.


Sudilo se po optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci, no prvotni optužni akt podigao je gospićki ŽDO 2008. godine, usklađujući ga temeljem Zakona o konvalidaciji s optužnicom Javnog tužilaštva u Kninu, tzv. Republike Srpske Krajine, iz siječnja 1992. godine.




Protiv sedmorice je pokrenut postupak u Kninu nedugo nakon ubojstva dvojice bratića. U postupku u Kninu dio optuženih priznao je da su pretukli Viliće u stožeru postrojbe kojom je zapovijedao Dane Radočaj Gajota.


Prema optužnici, prvi dio stravičnog slučaja zbio u prostorijama Nogometnog kluba »Krbava« u Udbini, gdje se nalazio štab »milicije«. Tu su Ćazim i Ale Vilić, dvojica bratića, premlaćeni, a prvi je u štabu i podlegao ozljedama, nakon što ga je grupa tukla šakama, nogama i gumenom palicom. Obojica su zatim odvezena u mjesto Krčana i izvučena iz auta. Ale Vilić usmrćen je hicem u glavu, te prostrijeljen u grudni koš, a nakon toga su oba tijela prekrili granama i otišli. Drugog dana su trupla bacili u »Bezdanku«.


Oba tijela su izvučena iz duboke jame dva, odnosno tri tjedna nakon što su nesretnici u nju bačeni. Zločin je bio dio nastojanja da se zastraši i protjera nesrpsko stanovništvo iz udbinskog kraja, tvrdilo se u optužnici.