Napadnut župnik u srijemskom mjestu

Palicama pretučen i opljačkan katolički svećenik u Novom Slankamenu

Hina

Dvije maskirane osobe napale su u župi palicama župnika Berislava Petrovića u utorak navečer oko 23 sata i uz prijetnju odnijeli novac namijenjen obnovi crkve. Napadači su svećenika više puta udarili u glavu i držali ga vezanog sve dok im nije priznao gdje drži novac. Petrović je zadobio ozljede glave ali nije zadržan u bolnici



SUBOTICA – Vodstvo Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) osudilo je u subotu napad na župnika Katoličke crkve u srijemskom mjestu Novi Slankamen, u općini Inđiji sumnjajući da je riječ o “klasičnoj pljački“ kako je taj napad okarakteriziran u dijelu srbijanske javnosti.


 Dvije maskirane osobe napale su u župi palicama župnika Berislava Petrovića u utorak navečer oko 23 sata i uz prijetnju odnijeli novac namijenjen obnovi crkve. Napadači su svećenika više puta udarili u glavu i držali ga vezanog sve dok im nije priznao gdje drži novac. Petrović je zadobio ozljede glave ali nije zadržan u bolnici.


Predsjednik općine Inđija Petar Filipović osudio je napad za koji je rekao da nije na nacionalnoj, odnosno vjerskoj osnovi, već da se radi o „klasičnoj pljački“.“Prema podacima koje sam dobio, dva maskirana napadača su upala u kuću župnika, udarali ga i pod prijetnjama natjerali da otvori sef, odakle su ukrali novac”, objasnio je predsjednik općine Inđija.




Napad se dogodio točno na 23. obljetnicu početka progona srijemskih Hrvata. HNV je u ovome povodu osudio napad na župnika i istaknuo kako sumnja da je riječ o „klasičnoj pljački“. „Nas uznemirava to što među izgrednicima očito postoji svijest o tome da napad na naše svećenstvo, katoličku crkvu općenito, nije kažnjiv. Ovo će stoga biti dobar test za policiju i pravosudna tijela Srbije“, rekao je među ostalima predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić. Dodao je da je predsjednik HNV-a Slaven Bačić posjetio napadnutog župnika u Novome Slankamenu i pružio mu potporu.


Samo tijekom listopada ’92. iz toga mjesta je prognano ili se pod pritiscima iselilo oko 1.600 osoba, uglavnom Hrvata koji su se odselili u Hrvatsku. Prije 1991. pripadnici hrvatske zajednice činili su 65 posto ukupnoga stanovništva Novoga Slankamena, dok danas njihov udio u cjelokupnoj populaciji mjesta iznosi tek oko 15 posto.