Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. siječnja 2019.
Kriminalna grupa

Pali dileri iz skupine objeglog švercera kokainom Kašića

Privođenje osumnjičenih na riječki sud, Foto: Petar FABIJAN
Privođenje osumnjičenih na riječki sud, Foto: Petar FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 13. prosinac 2010. u 7:40 2010-12-13T07:40:26+01:00

Neslužbeno se saznaje da su pritvorena četvorica iz splitske regije, a da je glavnoosumnjičeni Slobodan Kašić (68), koji je temeljem Interpolove tjeralice ljetos uhićen u Limi (Peru) i u pritvoru čeka izručenje Hrvatskoj

U Istražni centar riječkog Županijskog suda jučer ujutro privedene su četiri osobe zbog sumnje u kriminalna djela povezana sa zlouporabom droga. Kako je riječ o akciji Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, malo je informacija poznato (za javnost), no neslužbeno doznajemo da je sudac istrage svoj četvorici odredio pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Sudac istrage odredio je i visinu jamčevine uz koju pritvoreni mogu izaći iz pritvora kako bi se branili sa slobode, a ona varira između 50 i 70 tisuća kuna.

Gotovo nikakve informacije nisu izašle iz policijskih izvora, niti se PU primorsko-goranska oglasila službenim priopćenjem, a odvjetnici angažirani na obrani osumnjičenih, zbog tajnosti postupka, nisu htjeli ništa komentirati oko uhićenja, kao ni zastupnik USKOK-ovog istražnog zahtjeva.

No, nakon što su osumnjičeni za udruživanje u kriminalnu grupu radi organizacije poslova vezanih za zlouporabu droga – navodno šverc kokaina – privedeni, neslužbeno doznajemo da je riječ o osobama sa splitskog područja; sucu su predvedeni Stjepan Vuletić, Tonči Buljanović, Damir Šerbe i Zoran Zec.

Izvori bliski slučaju navode da je prvoosumnjičeni za organizaciju kriminalne grupe nedostupan, a riječ je o starom znancu policije i pravosudnih tijela, kako Hrvatske, tako i mnogih međunarodnih organizacija koje se bave borbom protiv droge – Slobodanu Kašiću (68). On je temeljem Interpolove tjeralice ljetos uhićen u Limi (Peru) i u ekstradicijskom pritvoru čeka izručenje u Hrvatsku. Ovdje mu se treba suditi zbog šverca kokaina. U proljeće 1997. godine na kontejnerskom terminalu Brajdica zaplijenjeno je 557 kilograma kokaina, pristiglog iz Ekvadora. Vrijednost pošiljke iznosila je oko 55 milijuna njemačkih maraka, danas preračunato sigurno i 50 milijuna eura. Upravo je glavni organizator posla bio Kašić, bivši splitski vaterpolist koji više od tridesetak godina živi i djeluje u Venezueli (prebjegao je ranih 60-ih kako bi izbjegao služenje JNA). Droga je bila namijenjena zapadnoeuropskom tržištu, a na Županijskom sudu u Rijeci pravomoćno je osuđen na 13 godina zatvora.

Na koji način je jučer pritvorena četvorka vezana za Kašića, jesu li uspjeli i realizirati koji posao oko krijumčarenja droge ili je sve ostalo na pokušaju, nismo uspjeli doznati. Je li njihovo uhićenje plod tajnih mjera praćenja i prisluškivanja te je li netko iz grupe putovao svijetom, ugovarao prijam i odašiljanje paketa s drogom, tek su neka od pitanja na koja zasad nema točnog odgovora.

Neslužbeno doznajemo da je cijela ova godina inkriminirano razdoblje za koje se sva četvorica sumnjiče za organizaciju kriminalne grupe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka