Nisu krivi

Pale sve optužbe policajcima PU primorsko-goranske: ‘To što ih nisu vidjeli, ne znači da nisu radili’

Šarlota Brnčić

Nije dokazano da su  Dražen Pandža, voditelj Operativno-komunikacijskog centra i Arsena Juretić, referentica u OKCP-u, pisali neodrađene radne sate, kako bi si omogućili  plaću s neosnovano uvećanim iznosima, presudila je sutkinja Ika Šarić



RIJEKA  Dražen Pandža i Arsena Juretić iz Rijeke oslobođeni su jučer optužbe da su kao službenici Policijske uprave primorsko-goranske zlorabili položaj i ovlasti te krivotvorili službenu ili poslovnu ispravu. Oslobađajuću presudu donijelo je vijeće riječkog Županijskog suda kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić, a koja je detaljno obrazložila odluku vijeća.


– Što se tiče optužbe za oba kaznena djela, vijeće nalazi da nije dokazano da bi ih počinili onako kako se navodi u optužnici. Nije dokazano da bi zlorabili položaj i ovlasti pa stoga niti da bi krivotvorili službenu dokumentaciju. Nelogično bi bilo da voditelj OKCP-a trči po nalog načelnici ili zamjeniku načelnice PU primorsko-goranske. Osim toga, i sam zamjenik načelnice iskazivao je da je Pandža radio na određene dane, ali ni u jednom od tih slučajeva mu nadređeni nije izdao nalog za rad tih dana. Dužnost mu je bila da mu izda nalog pa da Pandža ostvari pravo na prekovremeni rad. Imao je pravo da dođe raditi, a da je radio, iskazivali su i svjedoci.


Nema logike


Ovdje se ne radi o prekovremenom radu, već o smjenskom i noćnom radu. Ne mogu se ovdje spajati jabuke i kruške, istaknula je sutkinja Šarić, dodajući kako se iskazima pojedinih svjedoka ne može povjeriti vjera. Također, i kako se iz iskaza svjedoka ne može zaključiti da nisu bili na radnom mjestu.




– To što netko nekoga nije vidio, ne znači da oni nisu radili i to je osnova za oslobađajuću presudu. Čovjek je odradio 8 sati po noći i 12 sati blagdanom. Obračunava se i kao noćni i kao smjenski rad i na sve to je imao pravo, a što proizlazi iz propisa policije. Što se tiče Juretić, priznaje se da je radila određene datume, a ako se to priznaje, ne može se to onda u obračunu stavljati na teret. Davati parcijalne dokaze za oboje optuženika pa se pozivati na to da Pandža primjerice nije bio tog dana na radnom mjestu, nema logike. Ako nekoga tužite za zlouporabu, izvolite jasno reći kojem je propisu suprotno to njegovo ponašanje, kazala je predsjednica vijeća optužbi na kraju obrazloženja presude.


USKOK-ovom optužnicom su se teretili da su si pisali neodrađene radne sate, primjerice za noćni rad, a kako bi si omogućili veću plaću s neosnovano uvećanim iznosima. Pandža je, prema navodima optužnice, to učinio kao voditelj Operativno-komunikacijskog centra PU primorsko-goranske (OKCP), a Juretić kao referentica u OKCP-u, zadužena za upisivanje podataka u registar službenih poslova i izradu naloga za obračun plaća. Juretić se teretila i da im je neke od uredno odrađenih dnevnih smjena radnim danima evidentirala kao slobodne dane, kako se ne bi premašio mjesečni fond sati.


Sve odradili


Optužba je tvrdila i da su, kako bi prikrili svoje postupanje, radili naknadne ispravke na već odrađenim dnevnim rasporedima službe i sačinjavali paralelne dnevne rasporede, unoseći u njih netočne podatke o svom i radu ostalih djelatnika OKCP-a. Oboje su se na te navode već na početku suđenja bili izjasnili kako se ne smatraju krivima.


– Za sve ove smjene koje se navode u optužnici govorim da sam ih sve odradio. I više od toga. Ja sam uvijek išao sebi na štetu. Ja sam tražio rad. Imao sam samostalnost u radu u opisu svog radnog mjesta, a obaveza je bila da radimo proaktivno. Postojao je mjesečni fond sati koji se nije smio prekoračiti, direktiva o troškovima kojom se nalagalo da se izbjegava prekovremeni rad, odnosno da se svede na minimum. Za vikende kad sam dolazio nisam tražio prekovremene. Niti za noćnu smjenu. Moji rukovoditelji su znali što radim i koliko radim. Nisu postojali nikakvi paralelni rasporedi službe kako se navodi u optužnici. Koja je poruka ovog kaznenog postupka – nemojte raditi? – kazao je dan ranije Pandža prilikom iznošenja svoje obrane.


Juretić je iznoseći obranu istaknula kako je od samog početka živjela za svoj posao i svoga sina. Navela je kako Pandžu nije poznavala sve dok nije došao na mjesto voditelja OKCP-a te da se tada promijenio način rada jer su na razini MUP-a uvedene promjene koje su kod nekih policijskih djelatnika izazvale otpor. Istaknula je kako između nje i Pandže nije bilo nikakvog dogovora, da ga je slušala kao i prethodnog šefa, kao i da je uredno odradila sve te dane za koje se u optužnici tvrdilo da ih nije odradila. Opovrgnula je bila i tvrdnje da je sačinjavala paralelne rasporede.