Occupy Croatia

Pala presuda protiv riječkih aktivista: Sjećate se, to je onaj slučaj otprije pet godina u Kružnoj

Slavica Kleva

Screenshot YouTube

Screenshot YouTube

Županijski sud u Splitu zatražio je od riječkog suda da detaljnije istraži kako je došlo do ozljede policajca, s koje je strane policajac u civilu prišao optuženom Babiću, kako bi se bolje znalo što se dogodilo tijekom prosvjeda u Kružnoj ulici



RIJEKA Eugen Babić, 30-godišnji profesor povijesti i filozofije i Zorana Jančić, 33-godišnja magistrica edukacije engleskog jezika, književnosti i pedagogije ponovo su sjeli na optuženičku klupu s obzirom da prvostupanjska presuda donesena prije dvije godine nije potvrđena. Štoviše, splitski Županijski sud je naložio da se neke okolnosti navedene u žalbi ponovo ispitaju i utvrdi činjenično stanje.


A riječ je o događaju koji se zbio prije punih pet godina u Kružnoj ulici povodom neprijavljenog prosvjeda pokreta Occupy Croatia i aktivističke grupe Anonymous Croatia. Po završetku prosvjeda, Babiću i Jančićevoj prišli su policajci radi provjere identiteta predočivši im svoje službene značke, no, tužitelj tvrdi da su odgurnuli policijske službenike u predjelu grudnog koša, hvatajući ih za ruke i odjeću oglušujući se na izdane naredbe da prestanu s pružanjem otpora. U naguravanju je Babić navodno uhvatio policajca za četvrti prst desne ruke povlačeći ga, od čega je zadobio prijelom stražnje baze trećeg članka s pomakom, što u konačnici predstavlja tešku tjelesnu ozljedu.


Dolazak s leđa 


I Babić i Jančićeva osuđeni su nakon što je ispitan velik broj svjedoka i policajaca, a sudski vještak vještačio je policajčevu ozljedu prsta. Babić zbog pokušaja prisile prema službenoj osobi i nanošenja teške tjelesne ozljede osuđen je na deset mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, dok je Zorana Jančić osuđena na šest mjeseci uz uvjet od godine dana. No, nisu se mirili s takvom presudom, njihovi odvjetnici Ljubiša Drageljević i Marko Rogić uložili su žalbu o kojoj je odlučivalo vijeće Županijskog suda u Splitu. I upravo to vijeće naložilo je da sud u ponovljenom postupku mora na pouzdan način utvrditi je li policijski službenik došao iza leđa Eugenu Babiću i uhvatio ga za ovratnik, a tek tada predočio svoju službenu značku i iskaznicu.



Pružanje otpora 




Jer, kako stoji u obrazloženju splitskog vijeća Županijskog suda, ova je okolnost od značaja za utvrđenje bitne činjenice jesu li okrivljeni bježali od policijskih službenika u civilu i zbog kojeg razloga.


Potrebno je, navodi se dalje u uputi višeg suda, da se utvrdi kada su točno zatražene osobne iskaznice od okrivljenog Babića i Jančićeve te kada su oni pružili otpor, je li do toga došlo tek nakon što su policijski službenici u civilu i policijski službenici u odorama intervenirali kod Palacha ili je do toga došlo prije.


Također, tijekom ponovljenog suđenja koje je dodijeljeno sutkinji Petri Primc potrebno je sa sigurnošću uzvrditi i razjasniti kako je došlo do ozljede policajca, je li ozljeda nastala dok je policajac bio iza ili ispred Eugena Babića. Upravo navedena okolnost, kaže vijeće, odlučna je za utvrđenje nastanka ozljede, a slijedom toga važna je i za ocjenu oblika krivnje Babića u pogledu nanošenja tjelesne ozljede policajcu.


Hvatanje za vrat


– Dobio sam zapovijed utvrditi identitet organizatora prosvjeda, jer se tijekom prosvjeda narušavao javni red i mir, između ostalog i pisanjem grafita po zgradama. Kolega i ja prišli smo nekolicini prosvjednika kako bismo utvrdili njihov identitet, i to prvo i drugookrivljenice jer su se najviše isticali tijekom prosvjeda. Drugookrivljenica je imala megafon, a prvookrivljeni nosio veliki transparent, iako je bilo više prosvjednika. Prišli smo im na ulazu u Kružnu ulicu, bili smo u civilu. Legitimirali smo se značkama i rekli: »Policija, molimo na uvid vaše dokumente«. Oni su to odbili i pokušavali pobjeći u Kružnu. Ja sam Eugena pokušao uhvatiti, ali me odgurivao, došli smo do Palacha i barem deset puta ih zamolili da nam daju dokumente, samo da utvrdimo identitet i ništa više. Počeli su pružati fizički otpor odguravanjem, dok su ostali prosvjednici radili »štit« oko Eugena. Najviše otpora pružala je drugookrivljena, hvatajući nas za ruke i odjeću. Ja sam prvookrivljenog okrenuo na prsa i stavio mu lisice.Tom prilikom sam zadobio tjelesnu ozljedu jer mi je puknuo prstenjak desne ruke i to kad sam ga uhvatio oko vrata, a on se pokušavao osloboditi, svojedobno je ispričao policijski službenik pozvan kao svjedok.