Proizvođači i dileri narkotika stalno smišljaju unosnije načine zarade

Pakao novih droga: Smrt jeftina i brza

Vanja Vesić

U Hrvatskoj su 2014. otkrivene četiri nove droge. Droga »Euphoria« ubila je 18 mladih Britanaca i osmero Mađara 



Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droge i nezakonitog prometa drogama 26. lipnja obilježila je i Hrvatska tematskom sjednicom Povjerenstva za suzbijanje droga Vlade RH.


Izneseni su i najnoviji podaci za prvih pet mjeseci tekuće godine u usporedbi s istim razdobljem lani. Od siječnja do kraja svibnja ove godine zabilježen je porast kaznenih djela dilanja i davanja na korištenje droge za 11 posto, s 1.053 na 1.169 slučajeva. Prijavljene su ukupno 484 osobe (lani 420).  

U Hrvatskoj su od početka ove godine otkrivene četiri nove vrste droga koje oponašaju učinke tzv. klasičnih narkotika, a da se ne znaju njihove posljedice za konzumente. Samo 2013. otkriveno je 12 »novih droga« , dok je prethodne 2012. godine bilo evidentirano pet nepoznatih psihoaktivnih supstanci.


Njihov broj svake godine progresivno raste a još uvijek nema dovoljno pouzdanih informacija o posljedicama za ljudski organizam, upozorio je Željko Petković ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporaba droga Vlade Republike Hrvatske. O progresivnom rastu dovoljno govori podatak da je od od 29 novotkrivenih spojeva u 2009. godini ovogodišnja brojka narasla na 89 psihoaktivnih novih droga na crnom tržištu u Hrvatskoj. 





GHB (gama-hidroksibutanska kiselina), tzv. droga za silovanje u posljednje je vrijeme posebno raširena u Hrvatskoj. Neslavni naziv nije bez razloga. Žrtva se s nekoliko kapljica omami, a silovatelj lako slama njezin otpor, nakon što joj kriomice ubaci tekućinu u piće. Dodatno svojstvo ove sintetičke droge je i gubitak pamćenja pa se žrtva nakon silovanja i ne sjeće opisa predatora. Posebno je opasno u kombinaciji s alkoholom, jer može uzrokovati zastoj disanja i u konačnici smrt. GHB naziva se još i tekući ecstacy, »juice«, »fantasy« »Georgia Home Boy« i sl., a konzumenti je znaju samovoljno koristiti po noćnim klubovima u tzv. rekreativne svrhe jer izaziva euforiju i seksualnu otvorenost. Prema psihološkom profilu prosječnog korisnika ova droga posebno je interesanta mlađim nesigurnim muškarcima za vlastitu upotrebu. No, rizik je prevelik. Ples je to na tankoj granici između života i smrti. 



 


Masovna umiranja


Na narko-sceni pojavljuju se u obliku biljnih mješavina, tableta, praha, kristala ili u kapima. Europski centar za nadzor droga i ovisnosti (EMCDDA) objavio je Izvještaj o drogama s podacima iz 28 zemalja članica EU.    Europol i Europski centar za nadzor droga objavili su upozorenje o dvjema novim sintetičkim drogama koje su samo lani prouzročile 18 smrti u Velikoj Britaniji i osam smrtnih slučajeva u susjednoj Mađarskoj.

Riječ je o para-metilnom derivatu 4-metilaminoreksa modificiranoj verziji Euphorie tzv. plesne ili radoholičarske droge, stimulanta koji je dobio svoju novu »nabrijanu« inačicu »4,4-DMAR«. Zna se tek da se pojavila u tabletama, u različitim bojama i veličini. Stručnjaci sumnjaju da je do smrtnih slučajeva došlo među ostalim jer su konzumenti novodizajniranu drogu kombinirali s nekim drugim psihoaktivnim supstancama. Više različitih droga, pogotovo u kombinaciji s alkoholom, opasan je koktel koji može dovesti do fatalnog ishoda. 



»Bath salt« ili mirisna »sol za kupanje« još je jedna vrlo opasna droga koja se pojavila na tržištu pod lažnom deklaracijom praha ili kristala za ugodnu kupku samo kako bi se zaobišla pravna regulativa za zabranjene droge. Paradoks je što se na komercijalnim pakiranjima i navodi da ti proizvodi nisu za ljudsku upotrebu, ali se lako mogu naručiti preko interneta. U utrci za profitom, ako treba i preko mrtvih, proizvođači su točno znali što rade. Riječ je o sadržaju sa sintentskim katinionima poput MDPV i mefedrona koji su pronađeni u takvoj »soli« a prouzročili su 99 smrtnih slučajeva u Europi, najviše u Finskoj 40 i Velikoj Britaniji 32, te 107 trovanja na rubu smrti. Početno, izaziva efekte euforije i pojačane pažnje, halucinacije i vodi u paranoju, paniku ili agresiju, u konačnici može lako dovesti i do smrti, ili u boljem slučaju do dijagnoze psihijatrijskog slučaja. Učinak je iznimno snažan i s niskim koncentracijama, a gotovo je nemoguće detektirati ovu vrstu droge u slučaju smrti. 



  Drugo upozorenje Europskog centra za nadzor droga i Europol tiče se pojačane verzije tableta poznate »plesne droge« ekstazija koja uobičajeno sadrži između 60 i 100 mg MDMA (3,4-metilendioksimetilamfetamin). Na crnom tržištu pronađene su tablete s dvostruko višim udjelom glavnog spoja od 150 do 200 mg MDMA.


No, pravi rekorder Europola bili su »bomboni« koji je svaki pojedinačno u sebi sadržavao čak 240 mg MDMA. Uobičajeni konzument to bi mogao shvatiti tek nakon što ga proguta. Ekstazi je sintetička psihoaktivna droga iz skupine feniletilamina koja je u Hrvatskoj prisutna više od 20 godina i jasno klasificirana. 



Već je godinama poznato da se u legalnoj prodaji po tzv. smart shopovima nude biljni preparati deklarirani kao »osvježivači prostora«, namijenjeni za paljenje u mirisnoj lampi. No, riječ je zapravo o mješavini egzotičnog bilja s prirodnim otrovima, kojoj su umjetno dodani sintetski kanabinoidi i katinoni te pojedini aditivi. U usporedbi s klasičnom zabranjenom »travom« kojoj je aktivni sastojak THC s poznatim djelovanjem, »osvježivači« koje dio mladih legalno kupuje i puši mogu biti opasni jer dugoročne posljedice za zdravlje nisu istraženi.   Od 2009. do kraja 2013. Europski centar evidentirao je ukupno 102 različita sintentička kanabinoida te novih pet do 31.ožujka ove godine. Smatra se da je glavna proizvodnja u Kini.   Klasični konzumenti kanabisa na internet forumima smatraju da su ti spice-pripravci »smeće«. Odmah nakon »spicea« među novim psihoaktivnim tvarima su feniletilamini, modificirane verzije zabranjenog ecstacyja, speeda i crystal-metha koje uživa oko 20 posto konzumenata. 


 Češka narko-velesila


Ured za droge i kriminal Ujedinjenih naroda(UNDOC) suočava se s ozbiljnim problemom proizvodnje novih nepoznatih psihoaktivnih supstanci koje se stalno pojavljuju i teško ih je staviti pod kontrolu. Prema UN-ovom Izvješću o drogama »Procjene sintetičkih droga na globalnoj razini« (2009– 2013) u svijetu je lani evidentirano 97 novih psihoaktivnih tvari, ukupno 348 od početka promatranog razdoblja. 


  U svijetu je prisutan trend sve češće konzumacije stimulansa amfetaminskog tipa. Postoje i naznake kako metamfetamin počinje zamjenjivati amfetamin posebno u istočnoj Europi. Primjerice najveća ilegalna proizvodnja metamfetamina je u Češkoj, što je udjel od 90 posto od svih otkrivenih ilegalnih laboratorija u Europi, uključujući i Rusiju.



 Svjetske stručnjake zabrinula je pojava nove droge tzv. »krokodila«, (desomorfin) nazvanog zbog stravičnih posljedica koje uzrokuje – propadanje kožnog tkiva koje postaje gnojno i naborano kao u reptila, uzrokujući truljenje i kidanje mišića udova. Smatra se jednom od najopasnijih droga na svijetu, jeftinijom i pogubnijom zamjenom za heroin, dijaboličnoj mješavini kodeina, benzina, crvenog fosfora i teških metala koja se unosi intravenozno. Raširila se u Rusiji među najsiromašnijim slojevima ovisnika, a nedavno pojavila u Njemačkoj i Kanadi, Srbiji pa i u Hrvatskoj. Prvi slučajevi dilanja ovom smrtonosnom drogom zabilježeni su u Osijeku u ožujku kada je policija uhitila petero osoba. Životni vijek ovisnika je dvije do tri godine.



U Rusiji su pak pronađeni laboratoriji amfetamina. Manji kućni labosi evidentirani su u gotovi svim zemljama Europe. Od zemalja bivše Jugoslavije laboratoriji amfetamina pronađeni su tek u Srbiji (kartografski označeno i Kosovo, op.a.) no, daleko manje nego u Bugarskoj i Mađarskoj gdje evidentirana proizvodnja obiju droga.