Čeka se presuda

PROSTITUCIJA U ROUTE 69 Seks je bio 100 eura, a klijenti su u sobu mogli tek nakon što cure počaste koktelima

Fiore Vežnaver

U klubu Route 69 su se, po optužbi, tijekom 2009. godine prostituirale djevojke

U klubu Route 69 su se, po optužbi, tijekom 2009. godine prostituirale djevojke

Predmet našeg poslovanja bila je ugostiteljska usluga, a djevojkama, čiji je zadatak bio da plešu i animiraju goste na veću potrošnju pića, iznajmljivali smo sobe za spavanje u kući – rekao je prvooptuženi Bojan Mladenović



Route 69 funkcionirao je kao svaki noćni klub, s urednom dokumentacijom. Do lipnja 2009. godine (do gotovo polovice inkriminiranog razdoblja, op. n.) ni jedna ženska osoba, osim kao gošća, nije bila u klubu. Tek u lipnju dali smo oglas da tvrtka traži plesačice i animir dame, kako bi gosti potrošili što više novca. Plaćali smo im dnevnicu od 300 kuna, plus 30 posto od konzumacije. Naglašavam da je predmet našeg poslovanja bila ugostiteljska usluga, prodaja pića, a djevojkama, čiji je zadatak bio da plešu i animiraju goste na veću potrošnju pića, iznajmljivali smo spavanje u sobama u kući. Što se tiče prostitucije, ona se nikad nije odvijala u lokalu, to nikad ne bih dozvolio. U kolovozu 2009. godine naslutilo se što se događa. Ali, to se nije zbivalo u našem ugostiteljskom objektu pa me to zapravo i nije zanimalo.


 


Na posljednjim raspravama pročitani su u sudnici i raniji iskazi nekoliko djevojaka koje su se prostituirale. Prema njihovim riječima, najstarijim zanatom u Plovaniji bavile su se temeljem dogovora s Mladenovićem i Žicom.




– Sat seksa naplaćivale smo 150 eura, pola sata stajalo je 100 eura. Kad bi gost stigao taksijem, tarifa je bila 20 eura viša. Dogovor je bio da gost mora platiti dva koktela, to je bilo ukupno oko 150 kuna, a onda se moglo u sobu. Poželjno je bilo da se prije naruči što više pića koja su bila skupa – kazala je Marina iz Beograda koja je u Hrvatsku stigla u srpnju 2009. godine. Djevojke su u istrazi izjavljivale da je to bio i swingerski klub, a da je sav novac naplaćen za seks ostajao kod njih.


 


Nisu imali utjecaja?


Izjavio je to 45-godišnji Bojan Mladenović iz Stare Baške, prvooptuženi od petorice okrivljenih za vođenje noćnog kluba Route 69 u Plovaniji u kojem su se, po optužbi, tijekom 2009. godine prostituirale djevojke. Mladenović je u svojoj obrani, kao i ostali optuženi, odbacio optužbe tvrdeći, u biti, da se klub bavio ugostiteljstvom, a da su se plesačice i animir dame bavile i prostitucijom u svom angažmanu, bez njihovog utjecaja. Glavna rasprava u sudskom procesu je završena, ostala je samo presuda u postupku temeljem optužnice USKOK-a koja petoricu okrivljenih tereti da su bili članovi grupe koja je otvorila, vodila i radila u organizaciji kluba u kojoj su se prostituirale djevojke.


Presuda Mladenoviću, 44-godišnjem Zoranu Žicu iz Punta, 46-godišnjem Željku Kovačeviću iz Krka, 42-godišnjem Josipu Lukiću iz Rijeke i 39-godišnjem Nenadu Kovačeviću iz Stare Baške bit će objavljena sljedećeg tjedna. Tada će se saznati je li vijeće riječkog Županijskog suda prihvatilo tvrdnje USKOK-a da je redovna i legalna djelatnost kluba bila paravan za situaciju da su u sobama smjestili veći broj djevojaka voljnih da se prostituiraju, uglavnom stranih državljanki, ili je pak odluka suda na tragu tvrdnji obrane koja je u završnim riječima predlagala oslobađajuću presudu, zbog nedostatka dokaza.


Prvooptuženi Bojan Mladenović – kojeg se tereti da je oko sebe okupio i organizirao u zajedničko djelovanje četvoricu suoptuženih, a sa Žicom i Željkom Kovačevićem i otvorio noćni klub – potvrdio je da su se djevojke, plesačice i animir dame, izmjenjivale »puno i brzo«, da su počele dolaziti odasvud, a uredno su plaćale spavanje u sobama.


Bez skidanja do gola


– Mogle su plesati kako su htjele, na šipki ili ne. Skidanje do gola nije postojalo. Nitko ih nije prisiljavao da se skidaju ili na bilo što drugo, što se može dovesti u vezu s optužbama. Nije bilo ni plesa u krilu gostiju lokala. Uostalom, na vratima kluba bio je natpis da je prostitucija u Hrvatskoj zabranjena, da se za seks ne treba plaćati – naglasio je Mladenović, za kojeg poznavatelji situacije navode da je svojevremeno u Puntu obnašao dužnost općinskog vijećnika. Upitan po čemu se naslutilo da se djevojke bave i djelatnošću što nadmašuje ples i animiranje, kazao je da se to moglo zamijetiti po tome što su »dosta trošile«, išle u obližnji casino, često bile na večerama, a muškarci odlazili »gore« u njihove sobe.


– Trgovačko društvo nije zarađivalo od prostitucije, niti ikakvih drugih ilegalnih aktivnosti. Naša želja bila je da djevojke u lokalu naprave što više prometa u pogledu konzumacije pića, da ostanu u lokalu, a ne da odlaze s gostima – istaknuo je drugooptuženi Zoran Žic.


– Nisam se udružio ni u kakvu organizaciju što mi se stavlja na teret. Što se tiče prostitucije, to je bila stvar djevojaka, u lokalu se to nije događalo – naglasio je pak Željko Kovačević, bivši policajac, objašnjavajući da je u klubu radio samo kao konobar.