Milijunska šteta

PRODALI IH NA EBAYU Policija otkrila tko je ukrao skupocjene kamere i opremu Hrvatske radio televizije

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Riječ je o opremi čiji je nestanak uočen još prošle godine kad je i podnesena kaznena prijava protiv nepoznatoga počinitelja



Policija je otkrila i privela petero zaposlenika Hrvatske radio televizije (HRT) koje sumnjiči za krađu kamera i druge opreme čiji je nestanak primjećen prošle godine, priopćili su zagrebačka policija i HRT, koja je tom krađom bila oštećena za više od milijun kuna.


»Zahvaljujući suradnji Ravnateljstva HRT-a i MUP-a otkriveno je i privedeno više zaposlenika HRT-a koje se dovode u vezu s nestankom HRT-ovih kamera i druge opreme«, naveo je HRT u priopćenju.


Riječ je o opremi čiji je nestanak uočen još prošle godine kad je i podnesena kaznena prijava protiv nepoznatoga počinitelja.




Ravnateljstvo HRT-a navodi da je uložilo krajnje napore kako bi se u suradnji s MUP-om što prije otkrili počinitelji te riješio taj slučaj. Ravnateljstvo HRT-a napominje da je odlučilo žurno promijeniti organizaciju kako se takvi slučajevi više ne bi događali.


Zagrebačka policija priopćila je da je u studenom i prosincu 2016. godine zaprimili su dvije kaznene prijave zbog sumnje da je od 19. rujna 2014. do 7. listopada 2016. iz prostorija HRT-a nestalo pet kamera i veća količina razne tehničke opreme (mikrofona, tonskih mikseta, stativa, monitora i drugog) pri čemu je HRT-u pričinjena milijunska materijalna šteta.


Zagrebačka policija priopćila je da je u sklopu pretraga domova i drugih prostora, poslovnih prostora, osobnih vozila, računala, memorijskih kartica, korisničkih računa elektroničke pošte, korisničkih računa na internet stranicama www.ebay.com i www.njuskalo.hr, pronašla podatke koji su upućivali da su dvije kamere putem eBay portala prodane u Australiju i Češku, svaka za iznos od šest tisuća eura.


Nakon pretraga domova i drugih prostorija, policija je danas uhitili pet osoba u dobi od 41, 47, 48, 53 i 40 godina zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.


Utvrđeno je da je 41-godišnjak kao zaposlenik tijekom 2015. i 2016. iskoristio položaj odgovorne osobe za stanje imovine te ukrao opremu koju je potom prodavao drugim osobama s područja Zagreba i Zaprešića.


Sumnja se također da je krivotvorio potpise na inventurnim listama koje je potom predao predsjedniku centralne inventurne komisije s ciljem razduživanja, a sve kako bi skrio stvarno stanje sredstava i činjenicu da je protupravno prisvojio opremu.


Tim nedjelom osumnjičeni je sebi pribavio neutvrđenu imovinsku korist, dok je javnoj televiziji prouzročio znatnu štetu u iznosu od najmanje milijun i 98 tisuća kuna, navodi policija.


Prvoosumnjičeni će nakon kriminalističkog istraživanja, 17. svibnja biti doveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok će ostali uhićenici biti obuhvaćeni kaznenom prijavom redovnim putem. U nastavku kriminalističkog istraživanja također će protiv 46-godišnjaka biti redovnim putem podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo pronevjere na štetu javne ustanove, navodi policija.


Vodstvo HRT-a potvrdilo je krajem studenog prošle godine da je u zgradi javne radiotelevizije na zagrebačkom Prisavlju početkom godine »uočen nedostatak šest kamera, ali je jedna od njih u međuvremenu pronađena te je utvrđeno da je oštećena«.


Kako je tada potvrđeno Hini riječ je o profesionalnim digitalnim kamerama za snimanje u visokoj razlučivosti (HD) marke Sony koje koštaju oko 12.000 eura bez PDV-a, dok se s dodatnom opremom i objektivima njihova cijena penje i do 30.000 eura.


Prema tadašnjim neslužbenim procjenama, HRT je »nestankom« kamera najvjerojatnije oštećen za iznos od 150.000 eura ili oko 1,2 milijuna kuna.


Iako su, prema tadašnjim informacijama, kamere s HRT-a bile ukradene početkom ljeta, s javne radiotelevizije ističu da su one nestale početkom godine, a njihov je nestanak uočen u naknadnoj reviziji poslovanja.


Kako se doznaje, nove digitalne kamere koje su »nestale« s HRT-a bile su namijenjene za snimanje dramskog i dokumentarnog programa, tzv. sporovoza u programu HTV.


Prema neslužbenim informacijama, više digitalnih kamera izneseno je iz zgrade HRT-a preko porte na kojoj nije bilo videonadzora, a na nestanak kamera prvi su upozorili zaposlenici informativnog programa HRT-a.