Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
24. siječnja 2020.
Opasni poziv s nepoznatog broja

PAZITE SE TELEFONSKIH PRIJEVARA Nazvali osobu i zamolili da uplati novac za pomoć njoj bliskoj osobi

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 7. studeni 2017. u 15:11 2017-11-07T15:11:51+01:00

Jučer je policija zaprimila dvije prijave osoba koje su uplatile više tisuća kuna nakon telefonskog poziva nepoznatih osoba, a koje su se predstavile kao djelatnice veleposlanstva, odnosno novčarske ustanove. Ukoliko su i pored sveg opreza i provjera oštećeni prijevarom, građani se mogu obratiti dolaskom u najbližu policijsku postaju ili pozivom na 192

Policija upozorava građane na povećani oprez te da ne nasjedaju na priče i ponude osoba koje ih kontaktiraju s nepoznatih telefonskih brojeva, kao i da budu posebno oprezni prilikom davanja svojih osobnih podataka, ali i brojeva telefona. 

Naime, jučer je policija zaprimila dvije prijave osoba koje su uplatile više tisuća kuna nakon telefonskog poziva nepoznatih osoba, a koje su se predstavile kao djelatnice veleposlanstva, odnosno novčarske ustanove, piše na stranici PU primorsko-goranske.

U jednom od slučajeva oštećena je uplatila novac radi pomoći njoj bliskoj osobi koja se nalazi u inozemstvu, dok je u drugom slučaju novac uplaćen u postupku ishodovanja „povoljnog“ kredita. Događaji su prijavljeni policiji nakon što su oštećene osobe shvatile kako su prevarene.

Radi prevencije ovakvih prijevara upozoravamo građane da posebnu pozornost obrate na slične pojave.

Napominjemo, počinitelji prijevara na neutvrđen način uspijevaju prikupiti podatke o rođacima hrvatskih državljana koji žive u inozemstvu te ih potom kontaktiraju radi njihovih navodnih problema s dokumentima, liječenjem i slično, a za što je potrebno žurno uplatiti novac na račun koji im  je nepoznati pozivatelj, odnosno počinitelj prijevare dostavio.

Nerijetko, građani uplaćuju potreban iznos, a da prethodno nisu provjerili ili uspjeli doći u kontakt s osobom kojoj se našla u situaciji radi koje joj je potrebna pomoć.

Isto tako, oštećeni građani nasjedaju na povoljne ponude, bilo da je riječ o kreditima ili raznim proizvodima te nepoznatim osobama dostavljaju svoje osobne podatke (npr. preslike osobnih isprava, platnih lista i slično) te bez ikakvih prethodnih provjera uplaćuju zatražene novčane iznose.

Na ovakve načine počinitelji prijevara, putem telefona, elektroničke pošte ili drugih sredstava komuniciranja oštećene građane dovode u zabludu te time ostvaruju protupravnu imovinsku korist.

Stoga još jednom građanima savjetujemo i upozoravamo ih da ne nasjedaju na ovakve i druge oblike prijevara te da ni na koji način ne uplaćuju novac prije nego što dobro provjere za što ga uplaćuju.

Ukoliko su i pored sveg opreza i provjera oštećeni prijevarom, građani se mogu obratiti dolaskom u najbližu policijsku postaju ili pozivom na 192.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.