Kristijan Daka

PAKLENI PLAN Matuljac naručio ubojstvo: ‘Atentatoru dao adresu mete u Rijeci i Njemačkoj’

Fiore Vežnaver

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Obećao je isplatu 30 tisuća eura, ukoliko bi ubojstvo bilo izvršeno na teritoriju Hrvatske, ili 50 tisuća eura, ukoliko bi se egzekucija obavila na području Njemačke



RIJEKA Suđenje Kristijanu Daki (38) iz Bregi (Matulji), optuženom da je iz osvete naručio ubojstvo čovjeka koji ga je teško pretukao prije 12 godina, te držao i dostavio oružje i eksploziv za »pakleni plan«, počinje 8. svibnja. Glavna je to odrednica s pripremnog ročišta održanom u riječkom Županijskom sudu, pred sucem Domagojem Vučkovom.


Daka, po zanimanju konobar, optužen je za dva kaznena djela, poticanje na teško ubojstvo i nedopušteno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari. Tereti se da je kaznena djela počinio u razdoblju od 12. ožujka do 30. svibnja prošle godine, sve s ciljem da se osveti čovjeku koji mu je nanio osobito tešku ozljedu u fizičkom sukobu u središtu Rijeke u lipnju 2007. godine.


Riječko Županijsko državno odvjetništvo ga optužuje da je od jedne osobe – ne znajući da je »u tijeku provođenje posebnih dokaznih radnji i da ta osoba ima svojstvo pouzdanika« – zatražio da mu dotični pronađe nekog tko bi uz obećanu nagradu lišio života napadača na njega u slučaju otprije 12 godina.




Obećao je isplatu 30 tisuća eura, ukoliko bi ubojstvo bilo izvršeno na teritoriju Hrvatske, ili 50 tisuća eura, ukoliko bi se egzekucija obavila na području Njemačke, gdje je čovjek na meti također imao adresu, s mogućnošću isplate i u oružju, eksplozivu i drogi, sumnje su s kojima se raspolagalo još na početku istrage, koja je ukazala i na optužbe da je Daka, uvjeren kako je posrednik doista pronašao egzekutora, sastajao se s njime i predao mu u dva navrata oružje i eksploziv.


Posredniku je dostavio više od dva kilograma eksploziva, pištolj, više stotina metaka različitih kalibara, sporogoreći štapin, detonatorske kapisle, kanabisovo ulje i drugo. Optužba tvrdi i da je Daka u jednom kontaktu s posrednikom, s namjerom da egzekutoru omogući i olakša likvidaciju, pokazao obiteljsku u kojoj boravi nesuđena žrtva kada dolazi u Rijeku, te mu predao napisanu adresu stanovanja mete u Rijeci i Njemačkoj. Daka se tereti i za ilegalno držanje oružja i eksploziva koje građani ne smiju posjedovati.