Nema više zahvalnosti

Ozlijedila se pokušavajući zaustaviti lopova pa za vrijeme bolovanja dobila otkaz

Glas Istre

Ugovorom na određeno vrijeme unaprijed je bilo utvrđeno da radni odnos radnice prestaje s danom 12. ožujka 2013. godine i to što je na bolovanju ništa ne mijenja, kaže poslodavac



PULA Iako bi ju mnogi “obični ljudi” proglasili heroinom jer je spriječila krađu u dućanu kojemu radi, ne mareći pritom za vlastitu sigurnost, mlada je Puljanka Sanja Batel za svoju hrabrost nagrađena – otkazom.


Vidno razočarana ispričala nam je kako je sve započelo, dakle, prije oko dva mjeseca, 18. siječnja u popodnevnim satima u trgovinu “Europa 92” u Flanatičkoj ulici u centru grada, ušla je skupina mlađih ljudi. Nakon razgledavanja trojica su izašla, a jedan je otišao isprobati dva para hlača. S obzirom da je iz kabine izašao samo s jednim hlačama, prodavačica je odmah uočila da nešto nije u redu te to signalizirala našoj sugovornici koja je stajala na blagajni. Ona je, osumnjičenom za krađu, koji je krenuo prema izlazu, prepriječila put i zamolila da stane. Pritom ga je upitala za drugi par hlača, a kako ih nije htio vratiti, povukla mu je nogavicu trenirke te ugledala da ispod njih ima navučene upravo te jeans hlače koje je očito namjeravao otuđiti.


– Na to me on odgurnuo u vrata te pobjegao iz dućana, a ja sam pala na pod. S obzirom da mi se u prvom trenutku nije činilo da sam teže ozlijeđena, na hitnu pomoć otišla sam tek nakon što sam policiji dala izjavu o događaju. Tek kada sam došla kući počeli su me mučiti strašno bolovi, veli nam Sanja uz riječi kako su snimke u konačnici pokazale da joj je pomaknut kralježak. To nam je i dokazala liječničkim nalazom. Iako je odradila propisanu terapiju nije joj bolje.




– Trne mi ruka i glava, liječnici su mi preporučili magnetnu rezonancu i upravo ovih dana čekam termin za Zagreb, rekla nam je te se požalila da je sve to vrijeme koje je provela na bolovanju nitko iz tvrtke nije nazvao da bi ju pitao kako je. No, dobila je novi ugovor na određeno vrijeme i to na vrlo kratak rok. Dodaje kako sumnja da joj je posljednji ugovor na tako kratak rok, od svega dva tjedna, uručen samo zato što je ostala na bolovanju.


– U ožujku, točnije iduću srijedu, bila bi mi godina dana da sam radila u tom dućanu. Najprije sam imala ugovor na tri pa na šest mjeseci da bi mi u trenutku kada sam otišla na bolovanje ugovor dan na tek 15 dana, veli Sanja ogorčena na postupak poslodavca. Uz riječi kako je stradala na poslu, jer je pokušavala spriječiti lopova da otuđi nešto iz dućana u kojem je bila zaposlenik, zaključuje kako zbog ovakvog postupka razmišlja o tome da ih tuži za nadoknadu štete prilikom ozljede na radu.


 Za komentar cijelog slučaja upitali smo i njezinog poslodavca, tvrtku Europa 92. Kako navode u svom odgovoru, radnica Sanja Batel bila je zaposlena u društvu Europa 92 d.o.o. na temelju ugovora u radu na određeno vrijeme kojim je, kako navode, unaprijed utvrđeno da radni odnos radnice prestaje s danom 12. ožujka 2013. godine. “Činjenica da je prestanak radnog odnosa istekom vremena na koji je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen nastupio za vrijeme trajanja privremene nesposobnosti za rad (bolovanja), nije od utjecaja na prestanak radnog odnosa”, vele u svom odgovoru 


 Iako pravno gledano dubioza u ovom slučaju možda i nema cijela priča ostavlja gorak okus u ustima jer malo tko može zaboraviti početak ove priče i razlog da je radnica na bolovanju završila samo iz razloga što je branila vlasništvo trgovine u kojoj je radila. Bi li joj ugovor bio produljen da nije ostala na bolovanju ili ne, hipotetsko je pitanje. No, cijela se priča može, i trebala bi, promatrati i s moralne strane te društveno odgovornog poslovanja. A upravo je ta dimenzija u današnje vrijeme, nažalost, često zanemarena.