Kobna alternativa

Otac dječaka koji je umro u mukama: Želio sam probati alternativne načine liječenja, samo da mog sina ne ubije kemoterapija

Slavica Kleva

Otac preminulog djeteta / Foto V. Karuza

Otac preminulog djeteta / Foto V. Karuza

Dječaka su roditelji 4. kolovoza doveli u Dječju bolnicu Kantrida gdje je  dijagnosticiran non-Hodgkin i preporučena kemoterapija. Roditelji su takvo  liječenje odbili, odveli dijete u Aviano. Tamo je utvrđeno da je bolest progradirala u leukemiju. Roditelji su pokušali s  alternativnom, no  bezuspješno. Uključile su se i  institucije koje su zbog odbijanja liječenja tražile oduzimanje roditeljske skrbi 



RIJEKA Jučer poslijepodne na omišaljskom groblju na posljednji počinak ispraćen je desetogodišnji dječak koji je preminuo od leukemije. Njegova borba s opakom bolešću započela je početkom kolovoza, točnije 4. kolovoza, kada je dječak u pratnji majke H. G. zbog otečenog vrata, odnosno limfnih čvorova, zatražio pomoć liječnika u Dječjoj bolnici Kantrida s uputnicom omišaljske pedijatrice. Dijete je nakon razvoda roditelja živjelo s majkom u Omišlju. I otac V. B. upoznat je s prvim znacima bolesti jer, kako nam je i sam rekao u razgovoru jučer u jutarnjim satima, sin je bio kod njega taj vikend, kada mu je primijetio oteklinu na vratu. 


– Pitao sam ga je li se ozlijedio na treningu, no on mi je negativno odgovorio pa sam sumnje podijelio s njegovom majkom kada je došla po njega na kraju  vikenda, ispričao nam je. 


Već 6. kolovoza iz bolnice stiže neverificirana dijagnoza da dječak boluje od non-Hodgkinova limfoma, ali kako nije napravljena biopsija tkiva, ali jest punkcija, roditelji nisu odmah htjeli  nastavak liječenja i ostanak u bolnici, već zatražiti i drugo mišljenje. Zapravo, odbili su liječiti dijete u bolnici. 


Drugo mišljenje




– No, kad sam rekao doktorima da želim drugo mišljenje odmah su promijenili ponašanje, pogotovu kada sam im rekao da kemoterapija ne dolazi u obzir. Želio sam čuti i drugo mišljenje, tražio sam izlaz da se mom sinu pomogne na neki drugi način, čitao sam i tražio sam  pomoć, želio sam probati alternativne načine liječenja, samo da mog sina ne ubije kemoterapija. Moguće je da me dotukla i smrt majke, koju sam držao za ruke nakon kemoterapije koja ju je u konačnici i ubila, prisjetio se neugodne životne situacije, kada mu je majka na rukama umirala od karcinoma pluća. 


– Još kad sam saznao da je uspješnost liječenja bolesnika kemoterapijom 2,7 posto, a da 97 posto ubija ili ostaju neizliječenima, taj me podatak dodatno uvjerio da moram tragati za novim vidovima liječenja, kazao nam je otac.


Nakon što su roditelji odbili liječenje i napustili bolnicu na Kantridi treći dan, reagirala je promptno i Dječja bolnica obavijestivši o tome Centar za socijalni rad u Omišlju. Tamo, doduše, nitko nema ružne riječi za majku dječaka i život koji su vodili u maloj zajednici, štoviše, kazala nam je u razgovoru ravnateljica Centra za socijalnu skrb Vesna Juzbašić, nikada Centar do tada nije dolazio u izvide toj obitelji. Naprotiv, majka je aktivna u nekoliko udruga i omiljena. 


– No, 13. kolovoza pokrećemo postupak za oduzimanje prava i dajemo privremenu mjeru, da se dijete daje na čuvanje i odgoj u Lovran. Isti dan podnosimo i kaznenu prijavu, a 14. kolovoza podnosimo sudu dva prijedloga za lišavanje  roditeljstva i privremenu mjeru za dodjelu skrbnika i dozvolu za liječenje. O cijelom smo slučaju iscrpno izvijestili naše Ministarstvo, ispričala je je ravnateljica. 


Za 24. kolovoza zakazano je i bilo sudsko ročište. Roditelji odlaze u stalnu službu suda u Delnice zbog prijedloga Centra za socijalnu skrb za lišavanje roditeljske skrbi, a na sud u Opatiji odlaze isti dan, samo nekoliko sati kasnije, zbog oduzimanja prava na odgoj i život djeteta. Istovremeno roditelji dobivaju kaznenu prijavu zbog  povrede prava djeteta. 


Roditelji dobivaju odgodu na sudu jer prilažu dokumentaciju da s dječakom odlaze u Aviano 1. rujna po drugo mišljenje kod doktora Maurizia Mascarinija. Liječnik je utvrdio da je bolest progradirala u leukemiju. Očajni roditelji vraćaju se iz Aviana 3. rujna, no, i talijanski liječnik je u kontaktu s liječnicima Dječje bolnice Kantrida koji saznaju da je dječakovo zdravstveno stanje jako loše, ali i da je otac odbio liječenje, odnosno kemoterapiju. Stoga isti dan stiže odluka Centra za socijalni rad o oduzimanju djeteta te da daljnju brigu o zdravlju i liječenju preuzima dodijeljeni skrbnik. Ali na njihovoj adresi roditelje nisu zatekli. Nitko nije otvorio vrata. 


Roditelji s dječakom odlaze u vikendicu prijatelja u Gorski kotar, u Lič, ali djetetu je sve gore. Dječak teško diše, u bunilu je, stišće ocu i majci ruku, bespomoćno ih gleda, traži pomoć, strašno je žedan. Tada zovu hitnu pomoć nadajući se da će dijete dobiti infuziju, no liječnik žurno vozi dijete ravno na Kantridu. I tamo nakon dva sata umire.


Opširnije u tiskanom izdanju