Nakon dva mjeseca

Osumnjičeni za nesreću sestara Filipović na slobodi: Robert Žaja izašao iz istražnog zatvora

Slavica Kleva

Robert Žaja, Foto M. Gracin

Robert Žaja, Foto M. Gracin

Tužiteljstvo je u dva mjeseca uspjelo ispitati dvadesetak predloženih svjedoka. Za daljnji tijek postupka očekuju se rezultati prometno-sudskog vještačenja, a potom i podizanje optužnice protiv Roberta Žaje



RIJEKA Robert Žaja, 47-godišnjak iz Mavrinaca pokraj Čavala, osumnjičen da je izazvao tešku prometnu nesreću 15. prosinca 2006. godine u kojoj su poginule sestre Filipović, 22-godišnja Višnja i 18-godišnja Gordana, jučer prije podne izašao je iz istražnog zatvora gdje je proveo dva mjeseca. Uhićen je točno na dan obilježavanja desetogodišnjice pogibije sestara, policijski službenici Ravnateljstva policije i Policijske uprave primorsko-goranske dovršili su baš na taj dan kriminalističko istraživanje nad Žajom zbog sumnje da je 2006. godine izazvao prometnu nesreću.


Istraga je zapravo okončana nakon što Žaja nije prošao na poligrafskom ispitivanju i poslije sve priznao na obavijesnom razgovoru u policiji. No, priznanje dano tijekom policijskog istraživanja ne može se po zakonu koristiti kao dokaz u daljnjem tijeku istrage, a kad je doveden u prostorije državnog odvjetništva na prvo ispitivanje, branio se šutnjom. Nakon što ga je tužiteljica Nina Vičević ispitala, osumnjičeni Žaja je priveden u istražni centar Županijskog suda. Istražni zatvor određen mu je zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka prikrivanjem i uništavanjem tragova i dokaza te utjecaja na svjedoke.


Rezultati vještačenja


Jučer smo zatražili komentar odvjetnika Saše Jelušića i Gorana Marjanovića koji Roberta Žaju zastupaju u daljnjem tijeku postupka, no u ovom trenutku niti oni, a niti sam osumnjičeni Žaja ne žele javno komentirati tijek daljnjeg postupka.




U svakom slučaju, u ova protekla dva mjeseca tužiteljstvo je uspjelo ispitati sve predložene svjedoke, a njih je bilo dvadesetak. Za daljnji tijek postupka očekuju se rezultati kombiniranog prometno-sudskog vještačenja, a potom i podizanje optužnice protiv Roberta Žaje.


Premda je za tešku prometnu nesreću osumnjičeni otkriven nakon punih deset godina, osnovano se, nakon dugotrajne istrage, posumnjalo da je upravo Žaja odgovoran za izazivanje prometne nesreće i to tako što je vozio u suprotnom smjeru autocestom Rijeka – Zagreb. Žaja se sumnjiči da je te večeri, 15. prosinca 2006. godine, oko 20.25 sati teško kršeći prometna pravila, vozilom renault clio kod ulaza na benzinsku postaju Cernik, a kako bi skratio put u pravcu Čavala, ušao u južni prometni trak koji je bio namijenjen isključivo za promet vozila u smjeru sjevera, odnosno Kikovice. Dolaskom do 76. kilometra i 600. metra autoceste A6, oduzeo je prednost prolaska toyoti yaris, kojom je upravljala pokojna Višnja Filipović. Ona je, izbjegavajući izravan udar vozila, naglo skrenula udesno, uslijed čega se njeno vozilo više puta prevrnulo. Pokojna Gordana Filipović, tada 18-godišnjakinja, ispala je iz stražnjeg desnog sjedišta na kolnik i od zadobivenih ozljeda preminula u KBC-u. Ostali putnici iz vozila, dvojica mladića u dobi od 19 godina te 22-godišnjak, lakše su ozlijeđeni. Osumnjičeni Žaja, bez obzira na činjenicu da je uočio prometnu nesreću, nastavio se kretati u smjeru juga i kod izlaska Čavle napustio autocestu.


Metalik plavi clio


Odmah nakon nesreće pristupilo se očevidu, ispitivanju svjedoka, vozača koji su se u tom trenutku približno u isto vrijeme kretali autocestom. Više tada ispitanih svjedoka bilo je jednoglasno, potvrdili su da je riječ o renault cliu, ali dok su jedni bili uvjereni da je riječ o srebrnoj boji auta, jedna svjedokinja, koja se u jednom trenutku i mimoišla s vozačem u cliu, potvrdila je da se radi o metalik tamno plavom vozilu. Jedan je svjedok uočio jedan broj registarske tablice, drugi zadnja dva broja, tako da je policija počela eliminirati i ispitivati sve vlasnike clia, ali i drugih sličnih automobila.U cijelom desetogodišnjem razdoblju traganja za počiniteljem bilo je amplituda u policijskoj istrazi. Vrijeme je protjecalo, počinitelj nije bio otkriven, što je dodatno bacalo ružno svjetlo na rad policije. Dugo vremena nije bilo pomaka, premda se daleko od očiju javnosti ni u jednom trenutku nije odustalo od traženja počinitelja. Pretprošle godine policija je ponudila novčanu nagradu za obavijest koja bi rezultirala ili pridonijela otkrivanju ili uhićenju počinitelja odgovornog za pogibiju sestara Filipović, no ni novčana nagrada nije probudila ničiju savjest. Sve do ljeta prošle godine, kada je MUP formirao tim kriminalista koji su u konačnici pokucali na vrata osumnjičenog Žaje.