Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
25. travnja 2019.
Razbojstvo u putničkoj agenciji

Optužnica za pljačku u Šilu i dalje na čekanju: Razbojnika prepoznali po "velikim plavim očima"

Optužnica za pljačku u Šilu i dalje na čekanju: Razbojnika prepoznali po "velikim plavim očima"
Optužnica za pljačku u Šilu i dalje na čekanju: Razbojnika prepoznali po "velikim plavim očima"
Autor:
Objavljeno: 28. veljača 2018. u 21:37 2018-02-28T21:37:58+01:00

Za tri tjedna zakazana je nova sjednica i novo ročište, na kojem bi trebali biti saslušani i pojedini svjedoci prije odluka oko prijedloga obrane za izdvajanjem nekih dokaza i o pravomoćnosti optužnice

RIJEKA Nema još konačne odluke o tome potvrđuje li se, vraća u istragu ili odbacuje optužnica riječkog Županijskog državnog odvjetništva koja 19-godišnjeg Manuela B. iz Rijeke tereti da je lani u srpnju počinio oružano razbojstvo u putničkoj agenciji u Šilu na otoku Krku i oteo oko 132,5 tisuća kuna.

U riječkom Županijskom sudu održana je jučer sjednica optužnog vijeća, ali ključna odluka oko potvrđivanja optužnice nije donesena. Za tri tjedna zakazana je nova sjednica i novo ročište, na kojem bi trebali biti saslušani i pojedini svjedoci prije odluka oko prijedloga obrane za izdvajanjem nekih dokaza i o pravomoćnosti optužnice.

Tužiteljstvo u optužnici predlaže sudu da, osim osude po zakonu, odredi da je i dužan uplatiti inkriminirani iznos novca u državni proračun. Mladi Riječanin je optužen da je oružani prepad u putničkoj agenciji Estee na šilskoj Staroj cesti izveo 1. srpnja prošle godine, samo četiri mjeseca nakon što je postao punoljetan. Tereti ga se da je te subote oko 18.50 sati u agenciju upao maskiran, s navučenom kapuljačom preko šilterice i šalom prekrivenog lica, držeći u lijevoj ruci srebrni pištolj. Upao je dok se u agenciji nalazilo i dvoje klijenata.

Razbojnik je najprije usmjerio pištolj prema 28-godišnjoj djelatnici, koja se nalazila iza pulta, vičući: »Ovo je pljačka! Daj pare, znam da su tu u ladici!«. Pljačkaš je imao vrećicu koju je predao djelatnici i zapovjedio da u nju ubaci novac iz ladice. Zaposlenica je to u strahu za život i učinila.

U pritvoru tri mjeseca pa pušten

U istrazi je optuženi Riječanin podvrgnut psihijatrijsko-psihologijskom vještačenju, koje je pokazalo da je u vrijeme delikta bio ubrojiv. Optuženi za prepad nalazio se u istražnom zatvoru tri mjeseca, a poslije je pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode. No, određene su mu mjere opreza, a nedavno je, u prosincu prošle godine, donesena odluka o njihovom produženju, da se mora redovito javljati policiji i ne smije napuštati adresu prebivališta.

»Daj pare«

U trenucima što su uslijedili, razbojnik je iza police uočio 39-godišnjeg djelatnika agencije, koji se dotad nalazio u stražnjoj prostoriji. I u njega je uperio pištolj, zapovjedivši mu: »Daj pare!« Zaposlenik je, u strahu za život, predao pljačkašu novac što ga je držao u plastičnoj posudi koju je imao u rukama. No, razbojniku nije bilo dosta, zatražio je da otvori još jednu ladicu pa je djelatnik agencije iz te ladice izvukao plastičnu blagajnu koju je stavio na pult. Iz nje je pljačkaš uzeo novčanice te i njih ubacio u svoju vrećicu. Razbojnik se zatim s plijenom trčeći udaljio iz agencije.

Izgubio mu se trag, ali ne zadugo...

Policija mu je uspjela ući u trag, uhitila ga je nakon nekoliko dana. Pretragom stana u središtu Rijeke, u blizini glavne gradske tržnice koji koristi optuženi mladi razbojnik, pronađeni su pištolj, revolver i meci, među ostalim. Ali, oteti novac nije pronađen. No, nađeni pištolj identičan je onom srebrnom oružju korištenom u pljački, kojeg se moglo vidjeti i na snimci videonadzora u putničkoj agenciji. Na toj snimci, pregledanoj u istrazi, vidi se i da je pljačkaš na desnoj ruci imao crnu rukavicu, a šest rukavica te boje pronađeno je i u pretrazi njegovog stana. Policija je tada pronašla i sedam tzv. češljeva za otključavanje cilindara brave. Mladi Riječanin je na kraju, osim za razbojstvo, optužen i za nedozvoljeno držanje oružja jer je u stanu držao prepravljeni plinski pištolj.

Branio se šutnjom

Optuženi Manuel B. u istrazi se, na ispitivanju u tužiteljstvu, odlučio na obranu šutnjom. No, dvoje djelatnika agencije kojima je prijetio pištoljem je na službenom prepoznavanju sa stopostotnom sigurnošću ukazalo upravo na mladog Riječanina kao počinitelja prepada.

Zaposlenica Estee, u koju je razbojnik uperio oružje, u svom svjedočenju u istrazi rekla je da se u jednom trenutku »zaledila« od šoka pa je pljačkaš počeo repetirati pištolj. Kazala je da je razbojnik bio jako nervozan i uznemiren. Stranke koje su se nalazile u agenciji kada je pljačkaš ušao, laganim korakom su izašle, a poslije se nisu javile. Svjedokinja je naglasila da je zapamtila velike, plave oči razbojnika, po čemu ga je poslije i prepoznala, a i po snažnijoj staturi.

I njen kolega iz agencije istaknuo je u istrazi da je po karakterističnim velikim, plavim očima zapamtio pljačkaša koji je u lijevoj ruci držao mali srebrni pištolj. Za kolegicu je rekao da je bila skamenjena, djelovala prestravljeno. Priznao je da je i sam osjećao strah kad je u njega uperen pištolj, da su mu noge klecale.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja