Općinsko državno odvjetništvo u Splitu

Optužnica protiv oca koji je djetetu dao metadon

Mario Matana

Tužilaštvo je zatražilo bezuvjetnu zatvorsku kaznu za 31-godišnjeg oca. Nisu precizirali sankciju, no zakonom je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora



SPLIT  Zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 31-godišnjaka: sredinom veljače ove godine dao je svojoj sedmomjesečnoj kćeri bočicu čaja u koju je “smiksao” metadon, zbog čega je beba završila u splitskoj bolnici, srećom se oporavivši bez posljedica.


U pitanju je slučaj koji je izazvao zgražanje javnosti. Riječ je o nevjenčanim supružnicima, oboje su inače bili na metadonskoj terapiji namijenjenoj ovisnicima, a sve je započelo 18. veljače u jutarnjim satima u Solinu.


Otac je naime u bočicu od 250 ml već pripremljenog čaja stavio dozu metadona (čini se ipak da je to napravio slučajno, ne kako bi umirio bebu) i dao sedmomjesečnoj kćeri.




Popila je neutvrđenu količinu čaja s metadonom, navedeno je u optužnici, nakon čega je beba postala razdražljiva te odbijala uzeti hranu (simptome su liječnicima i pred tužilaštvom opisali roditelji, iskreno zabrinuti za dijete), dok je popodne istog dana počela nepravilno disati te “malaksalo ležala”.


Vidjevši da nešto nije u redu, 31-godišnjak je s nevjenčanom suprugom odveo bebu na Hitni prijem splitske bolnice, gdje su pak odmah vidjeli da je riječ o nečem neuobičajenom – dijete je bilo sužene svijesti i reagirala je samo na bolne podražaja, zabilježili su liječnici.


Zbog takvih simptoma te obiteljske anamneze, ubrzo su laboratorijskim pretragama u urinu i krvi pronađeni tragovi metadona pa su bebi dali antidot kako bi došla svijesti.


Tužilaštvo je zatražilo bezuvjetnu zatvorsku kaznu za 31-godišnjeg oca. Nisu precizirali sankciju, no zakonom je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.