Obiteljsko nasilje

Optužnica nasilnom Goraninu: Nahuškao na kćer psa i nazvao je “nakazom”

Slavica Kleva

Foto NL Arhiva

Foto NL Arhiva

Slavko Rački je tijekom uhićenja prijetio i policajcima koji su išli u pretragu njegovog doma, a jednome od njih je kazao da je »gotov kada ga puste« jer mu je oduzeo oružje



Slavko Rački, 63-godišnjak iz Zamosta Brodskog na delničkom području optužen je zbog kaznenog djela nasilja u obitelji te zbog prijetnji koje je uputio policijskim službenicima u delničkoj policijskoj postaji nakon što je priveden. Rački se nalazi u istražnom zatvoru od sredine veljače kada je i uhićen, a sudi mu sutkinja Brankica Grgurić.


Optužnicom se tereti za obiteljsko nasilje koje je trajalo od lipnja prošle pa do 10. veljače ove godine, tereti se za psihičko i fizičko zlostavljanje svoje punoljetne kćeri. Osim što ju je nazivao svakakvim pogrdnim riječima, primjerice, nazivao ju je »nakazom«, puštao je i huškao psa na nju zapovijedajući mu da je napada. Pas ju je prije razdoblja u kojemu se to dogodilo, u dva navrata ugrizao za ruku i tijelo nanijevši joj tjelesne ozljede.


Kulminacija nasilja nad kćeri dogodila se u večernjim satima 10. veljače kada ju je otac i fizički napao, udarao je po glavi i tijelu prijeteći joj »da će je dokrajčiti«. A sve se dogodilo zato jer je kćer namjeravala prodati osobni automobil koji je u njezinu vlasništvu. Osim straha za osobnu sigurnost i vlastiti život, otac ju je takvim besprizornim ponašanjem zapravo dovodio u ponižavajući položaj.




Kada su Slavka Račkog doveli policijski službenici u postaju, ni njima nije ostao »dužan«. Upitao je jednog od policijskih službenika koliko će policajaca otići na pretragu njegova stana, pa kad je dobio odgovor, optuženi im je zaprijetio: »Bolje da vas ide više pa će vas više letjeti u zrak jer sam u kuću postavio šest bombi da vas dokrajče«.


No, kad je zajedno s policijskim službenicima krenuo u pretragu stana, dometnuo je policijskom službeniku: »Kad me puste ti si isto gotov, jer si mi oduzeo oružje«. Kako je optuženi ozbiljno prijetio smrću, a prijetio je službenim osobama, Rački se pod drugom točkom optužnice tereti za kazneno djelo protiv osobne slobode – prijetnjom.


Tužiteljica je ujedno predložila produljenje istražnog zatvora, a traži za optuženog jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju jedne godine. Također je usvojen i prijedlog da se objedini još jedan kazneni postupak koji se vodi protiv Račkog, a riječ je o kaznenom djelu nedopuštenog posjedovanja ilegalnog oružja.


Prilikom prvog ispitivanja okrivljeni Rački je iznio obranu i djelomično priznao da je počinio ova kaznena djela.