Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Podvelebitski kanal

Opsežna akcija spašavanja: Nestao je domaći turist. Našli su njegov JET-ski, ali on kao da je propao u zemlju

foto: Public Domain Pictures
foto: Public Domain Pictures
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2018. u 20:00 2018-07-10T20:00:27+02:00

Kopnenu potragu uz službenike Policijske uprave Zadarske predvodi i HGSS, čijih se 16 pripadnika sa dva psa tragača pretežito preorijentiralo na potragu u području današnjeg pronalaska napuštenog plovila.

Od jutra traje opsežna pomorska, kopnena i zračna potraga za osobom, čiji nestanak su prijavili članovi njegove obitelji, izvijestilo je priopćenjem Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

- Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), pokrenula je jutros oko deset sati opsežnu spasilačko - potražnu akciju u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar, Lučkom kapetanijom Senj i pripadajućim lučkim ispostavama Starigrad – Paklenica i Novalja te Pomorskom policijom Senj, Policijskom upravom Ličko – senjskom i Zadarskom, Obalnom stražom RH, Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS) i DVD Pag te civilnim jedinicama koje su se priključile traganju na moru i kopnu.
Akcija je pokrenuta slijedom zaprimljene dojave o nestanku M.K. (rođen 1991. godine), državljanin Republike Hrvatske, a koji je jučer popodne sa sportsko - rekreativnim plovilom tipa 'JET-ski' pogonske snage 171 kW, Hrvatske zastave isplovio iz smjera Novog Vinodolskog prema Zrću, na otoku Pagu, odakle se posljednji puta telefonski javio prijateljima i članovima obitelji sinoć, 9. srpnja u 20.00h, od kada su sa njim izgubili svaki kontakt te su jutros (oko 10.00h) prijavili njegov nestanak.
Pomorska potraga odvija se u području Podvelebitskog kanala i Paškog arhipelaga, gdje je angažirana i kopnena potraga. U uvali Gorička, na istočnoj obali otoka Pag (preko puta Lukova Šugarja) danas u popodnevnim satima službenici Lučke ispostave Novalja pronašli su plovilo nestalog turista, u čijem spremniku su pronađene i osobne stvari nestaloga, no sa plovila nedostaje ključ za paljenje koji voditelji moraju nositi pričvršćen za narukvicu, stoga se pretpostavlja da je nestali u nekom trenutku pao sa plovila u more, a plovilo je nastavilo plutati do pozicije nasukanja.
Kopnenu potragu uz službenike Policijske uprave Zadarske predvodi i HGSS, čijih se 16 pripadnika sa dva psa tragača pretežito preorijentiralo na potragu u području današnjeg pronalaska napuštenog plovila.
MRCC Rijeka je u koordinaciji sa Obalnom stražom RH tijekom današnjeg dana u potragu angažirala i zrakoplov tipa 'Pilatus'.
Vremenske neprilike isključene su kao mogući uzrok eventualne pomorske nezgode ili nesreće, a zbog koje bi nestali turist eventualno bio odbačen sa plovila u morem budući da su na moru vladali vrlo povoljni uvjeti.
Potražna akcija na moru trajat će do zalaska sunca te će se nastaviti sutra u svitanje, sukladno pripremljenom planu traganja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.