Nije kriv

Okolnosti pogibije pješaka kod Čavala ostale nerazjašnjene: Švicarac oslobođen krivnje

Ico Mikuličić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Na vozilu Sebastijena Balegna nisu pronađeni klasični tragovi kakvi nastaju pri udaru u pješaka, a kako nije mogao očekivati da bi se na autocesti mogao naći pješak, niti bi Mladenu Zečkoviću mogao pomoći, oslobođen je i optužbi za nepružanje pomoći



RIJEKA  Švicarac Sebastijen Kristof Balegna, koji je bio osumnjičen da je usmrtio pješaka na autocesti kod Čavala prošle zime, nije kriv za tu smrt. Čak ni za tešku optužbu da je bježao s mjesta nesreće, iako je uhićen tek u Zagrebu na ulasku u avion za Švicarsku.


Intrigantna nesreća u kojoj je, pod više nego čudnim okolnostima, poginuo 36-godišnji pješak Mladen Zečković iz Rijeke, dobila je tako veliki obrat. Najveće iznenađenje je oslobađanje odgovornosti za ljudski, moralno i pravno najteže kazneno djelo – ostavljanja unesrećenog na cesti te bijeg s mjesta nesreće. Švicarski džip volvo XC 90 na autocesti kod pumpe u Čavlima, po mraku i velikoj kiši naletio je na pješaka. Vozač nestaje s mjesta nesreće, ostavlja vozilo na kilometrima udaljenoj benzinskoj postaji na Zametu. Poziva taksi i iz Rijeke nestaje prema Zagrebu gdje odlazi na aerodrom. Uhićuju ga na ulasku u avion. 


Neočekivani nalazi


Nakon nesreće postavilo se puno pitanja. Prije svega, što je uopće pješak radio na autocesti u gluho doba noći po velikom nevremenu. Posebice naknadno utvrđeni detalj da je ležao ne cesti. U početku istrage postavilo se i pitanje je li ga netko već ranije oborio. Sve će to ostat će vječnom tajnom jer su tragovi jako čudni.




Zbog te čudne situacije s pješakom na brzoj cesti po kojoj je zabranjeno kretenje osoba, možda se i moglo očekivati spor oko odgovornosti vozača za tu pogibiju. No, da nije odgovoran ni za čudan i produženi bijeg s mjesta nesreće teško se moglo vjerovati. Osobito zbog dodatnih okolnosti koje su ukazivale na pokušaj bijega u inozemstvo. Istraga je otkrila posve neočekivane nalaze.


Obrazlažući činjenice zbog kojih na kraju odustaje od optužbi, voditelji istrage posebno apostrofiraju da nisu nađeni klasični tragova na džipu kakvi nastaju pri udaru u pješaka i zato se ne može rekonstruirati mnogo toga. Nema tragova, boje, stakla, plastike ili gume s džipa, čak ni na odjevnim predmetima žrtve. Vozilo ima samo jedno manje oštećenje, nisko dolje kod maglenke. Zanimljivo je da ni tu nisu pronađeni tragovi s odjeće stradalog!  


Vještaci su zato zaključili da je moguće da je žrtva već ležala na autocesti kad je na njega naletio Švicarac. U prilog vozaču je išlo i to što su vještaci potvrdili da je toj brzini, po noći i onom velikom nevremenu,  moglo činiti kao da je na cesti kamen. Zato su tužitelji morali prihvatiti obranu Švicarca da je u posljednji čas na prometnici ugledao nešto sivkasto što je što nije mogao izbjeći, a mislio je da je kamen.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista….