Gradonačelniku Novog potvrđena oslobađajuća presuda

Odluka Vrhovnog suda: Nema dokaza da je Butković zlouporabio položaj

Fiore Vežnaver

Siniša Širac, Oleg Butković i njegov branitelj Milenko Škrlec dolaze na riječki sud 25. rujna prošle godine, kad je objavljena prva oslobađajuća presuda * Foto: R. BRMALJ

Siniša Širac, Oleg Butković i njegov branitelj Milenko Škrlec dolaze na riječki sud 25. rujna prošle godine, kad je objavljena prva oslobađajuća presuda * Foto: R. BRMALJ

Riječki Županijski sud je s pravom vjerovao da nema dokaza da je Oleg Butković znao da je čelnik Hrvatskih voda Siniša Širac hotel što ga je platio Grad koristio zajedno s obitelji, stoji u odluci Vrhovnog suda



RIJEKA » Riječki Županijski sud pravilno je utvrdio da nema dokaza da su Oleg Butković, kao gradonačelnik Novog Vinodolskog, i Siniša Širac, ondašnji zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, počinili kaznena djelo koje im se stavlja na teret – zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno poticanje na to kazneno djelo. Riječki sud je s pravom vjerovao obrani Olega Butkovića da on nije znao da je Siniša Širac hotel koristio zajedno s obitelji, jer dokaza za to nema, niti ga nudi Državno odvjetništvo. 


  Navodi se to u odluci Vrhovnog suda koji je kao neosnovanu odbacio žalbu tužiteljstva, odnosno USKOK-a, koji je zastupao optužbu, te time stavilo točku na ovaj slučaj. I Širac i Butković – koji je i visokopozicionirani član HDZ-a, član predsjedništva te stranke – ovom presudom Vrhovnog suda pravomoćno su oslobođeni optužbi i slučaj je stavljen ad acta, više nema prava žalbe. Time su definitivno u vodu pale tvrdnje USKOK-a koji je Butkovića teretio da je 2009. godine iz sredstava grada kojem je na čelu platio gotovo 34 tisuće kuna za ljetovanje Siniše Širca i njegove obitelji, a on ga na to potaknuo. 


 


Presuda od 25. rujna




Tužiteljstvo je svojedobno otvorilo istragu, a inkriminacije poslije pretočene i u optužnicu, jer je smatralo spornim što je Širac došao s obitelji i što je Grad Novi Vinodolski hotelski smještaj platio i za njih. Tužitelji su tvrdili da je Butković za to znao i da je račun svejedno plaćen gradskim novcem. No, presudom objavljenom 25. rujna prošle godine, vijeće riječkog Županijskog suda, kojem je predsjedao sudac Saša Cvijetić, oslobodio je obojicu optuženika, objasnivši da sudski postupak nije potvrdio optužbe, ni zlouporabu položaja (Butković) ni poticanje (Širac). 



»To što je Siniša Širac na recepciji hotela propustio inzistirati da se izdvoji onaj dio troška što se odnosi na njegovu obitelj i da ga odvojeno plati, u odnosu trošak što se odnosi na njega osobno, ulazi u moralnu sferu i nije predmet inkriminacije«, naglašavaju suci Vrhovnog suda. »Dokazi upućuju na to da je on na recepciji tražio da se taj dio troška izdvoji, a na recepciji su mu rekli da će naknadno provjeriti o čemu je riječ. No, to očito nije učinjeno, jer ni nakon odlaska iz hotela nije se zanimao tko je platio trošak boravka njegove obitelji. Međutim, to nije predmet kaznene odgovornosti u ovom predmetu«, navodi se u presudi Vrhovnog suda.



  Na tu presudu žalilo se tužiteljstvo, predlažući da se obojica optuženika proglase krivim, odnosno da se presuda ukine i vrati riječkom sudu na ponovno suđenje. Ali, suci Vrhovnog suda ocijenili su žalbu neosnovanom. Obražući svoju odluku, podsjetili su da je nesporno da je Oleg Butković, kao gradonačelnik Novog Vinodolskog, u lipnju 2009. godine donio zaključak da će se na manifestaciju »Ružica Vinodola« pozvati i Siniša Širac, tada zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda. Zaključak je donesen u konzultaciji s kolegijem, a iz njega proizlazi da se Šircu odobrava smještaj u Novom Vinodolskom za vrijeme trajanja programa »Ružice Vinodola«, od 7. do 15 kolovoza, te za dan Domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza. 


 


Znali se iz viđenja


Vrhovni sud je zaključio da je riječki sud s pravom prihvatio Butkovićevu obranu da on do održavanja »Ružice Vinodola« nije komunicirao sa Šircem, da su se poznavali samo iz viđenja, jer su bili pripadnici iste stranke i prisustvovali istim skupovima. Suci Vrhovnog suda ukazuju da tužiteljstvo u žalbi pokušava dovesti u pitanje (ali za to ne nudi nikakve dokaze) tvrdnju Butkovića da se sa Šircem upoznao na večeri koju je organizirao i platilo komunalno poduzeće »Žrnovnica«. 


  »Prvostupanjski sud pravilno zaključuje da Oleg Butković nije imao nikakvog razloga rezervirati hotelsku sobu za Širca i njegovu cijelu obitelj (suprugu i troje djece), niti postoji dokaz za takav interes«, podvlači Vrhovni sud, prihvaćajući Butkovićevo obrazloženje da je ispod njegove razine da se bavi takvim tehničkim pitanjima kao što je rezervacija sobe. No, i da je nazvao čelnog čovjeka hotela i zamolio da rezervira sobu za Širca, nije time rezervirao smještaj i za članove njegove obitelji, niti je mogao znati da će Širac u hotel smjestiti obitelj. 


  Drugostupanjski suci prihvaćaju obranu Širca koji tvrdi da je na dan dolaska u hotel, 5. kolovoza 2009. godine, prije toga nazvao recepciju i pitao može li proširiti rezervaciju na članove obitelji, što je recepcija prihvatila. Time ostaje bez potkrijepe ključna teza optužbe da je Širac potaknuo Butkovića da on osigura smještaj cijeloj obitelji Širac u hotelu na trošak Grada Novog Vinodolskog, drže suci Vrhovnog suda.