Županijski sud u Zagrebu

Odlučuje se hoće li se bivšem generalu JNA Trifunoviću suditi u odsutnosti

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Trifunović se nije pojavio na početku obnovljenog suđenja na kojem je vještak temeljem liječničke dokumentacije utvrdio da zbog slabog zdravlja, uključujuči i probleme sa srcem nije sposoban pristupiti raspravi niti dolaziti na sud



ZAGREB Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučit će hoće li se u odsustvu suditi generalu nekadašnje JNA Vladi Trifunoviću kojeg Hrvatska tereti za ratni zločin, a Srbija za izdaju zbog predaje varaždinske vojarne.


Trifunović se nije pojavio na početku obnovljenog suđenja na kojem je vještak temeljem liječničke dokumentacije utvrdio da zbog slabog zdravlja, uključujuči i probleme sa srcem nije sposoban pristupiti raspravi niti dolaziti na sud.


Uz Trifunovića se za ratni zločin iz 1991. na varaždinskom području tereti Berislava Popova koji je bio zapovjednik vojarne Kalnički partizani i zapovjednika vojarne Jalkovečke žrtve Vladimira Davidovića.




Sva trojica pravomoćno su osuđena 1993. na Okružnom sudu u Varaždinu na ukupno 40 godina zatvora pri čemu su Trifunović i Popov dobili po 15, a Davidović deset godina zatvora.


No, Županijski sud u Varaždinu je na zahtijev Trifunovića i Popova odlučio 2013. obnoviti postupak nakon dodatnog ispitivanja svjedoka, među kojima su bili bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.


Obnovljeni postupak trebao je početi lani, sredinom ožujka, ali je rasprava od tada u više navrata odgađana.


Trifunović je i na Vojnom sudu u Beogradu osuđen na 11 godina zatvora zbog podrivanja vojne i obrambene moći i činjenice da nije vojno djelovao po Varaždinu, dok je Popov osuđen na šest godina jer se nije suprostavio Trifunoviću te jer nije nastavio vojno djelovanje po Varaždinu kada je za to postojala prilika.