Autocesta pretvorena u ratnu zonu

Obračun Armade i Demona na Grobniku: 92 osobe privedene, sedam ozlijeđenih

Darko Pajić

Očevidom je utvrđeno da je tijekom sukoba došlo do materijalne štete jer su oštećene četiri naplatne kućice i šest osobnih vozila, naveli su iz policije



RIJEKA  Divljaci iz navijačkih skupina Armada i Demoni pretvorili su u petak popodne područje naplatnih kućica Grobnik na autocesti u ratnu zonu. Obračun šakama, bejzbol palicama začinjen masovnim kamenovanjem trajao je dvadesetak minuta, ozlijeđeno je nekoliko desetaka osoba, te su cijelu gužvu morali raščistiti specijalci, jer bi inače divljanje vandala vjerojatno još uvijek trajalo.


Klasična huliganska »sačekuša« započela je oko 16 sati i 30 minuta kada su se pripadnici Armade putujući na utakmicu u Zagreb zaustavili neposredno nakon prolaska kroz naplatne kućice na Grobniku, te s nekoliko kombija i desetak osobnih automobila ostali čekati »kolege« iz Pule, koji su se zaustavili na suprotnoj strani naplate prekidajući vlastito putovanje prema Zaprešiću, gdje je nekoliko sati kasnije svoju utakmicu igrala Istra. Prema procjenama očevidaca u masovnoj tučnjavi sudjelovalo je gotovo stotinjak huligana sa obje strane.


Bio je to pravi pakao u kojem su nedužni nastojali spasiti živu glavu, a prije svega se to odnosi na vozače i djelatnike u naplati. Većina njih nemoćno je promatrala kako im oko glava leti kamenje i pršti staklo. 




– Trajalo je to dobrih 20-tak minuta. Kolone vozila su se stvorile sa obje strane, jer nitko nije mogao prići. Onda su došli pripadnici specijalne policije i sve raščistili za manje od nekoliko minuta. Mnogi su čim su vidjeli policajce počeli bježati, neki su čak i ušli u automobile i pokušali krenuti prema Zagrebu. Policija je išla za njima i vadila ih iz auta. Brzo su stigla i vozila Hitne pomoći, bilo je krvavih glava i četvorica ili petorica su, koliko sam mogao vidjeti, odvezena u bolnicu, govori Marinko Linić, voditelj naplatne postaje Grobnik koji je tek počinjao zbrajati štetu na vlastitom radnom mjestu, koja sigurno neće biti puno manja od stotinjak tisuća kuna, jer je većina naplatnih kućica razbijena, kao i dio prozora na uredskom prostoru, službeni i privatni automobili zaposlenih. 



   


 Do 20 sati po policijskim postajama bilo je »raspoređeno« stotinu huligana koji su sudjelovali u sukobu na naplatnim kućicama, a do 21 sat liječničku pomoć zatražilo je sedmero osoba. Većinom su ozlijeđeni Puležani, to su Bojan Lacmanović (24), Mladen Prelčec (28), Boris Tomašević (26),  Zvjezdan Kukoleća (26), Erik Kostešić (22), Renato Tunjić (24) iz Oprića kraj Lovrana i Nikola Felker (36) iz Vrbnika. Neslužbeno doznajemo da je Nikola Felker kolateralna žrtva, ozlijeđen je ni kriv ni dužan jer se našao na krivom mjestu u krivom trenutku. No, ova brojka ne mora biti konačna, jer je hitna pomoć i tijekom večeri pružala pomoć ozlijeđenima.


Prema informaciji koju je u subotu jutro objavila policija nakon fizičkog obračuna pripadnika navijačkih skupina Armade i Demona kod naplatnih kućica na autocesti Rijeka-Zagreb na Grobniku se sedmorici lakše ozlijeđenih navijača pružena je liječnička pomoć, a privedene su ukupno 92 osobe. Ozlijeđenima je pomoć pružena u riječkoj bolnici, a nad privedenim navijačima provedena je kriminalistička istraga, nakon koje su pušteni na slobodu. Očevidom je utvrđeno da je tijekom sukoba došlo do materijalne štete jer su oštećene četiri naplatne kućice i šest osobnih vozila, naveli su iz policije.