Slučaj ubojstva

ODVJETNIK PAVASOVIĆ VISKOVIĆ ‘Bit će teško dokazati tko je ubio Jasminu Dominić, moguće je da njena sestra ne bude osuđena’

P. N.

Bit će teško dokazati tko je to napravio, a sasvim sigurno se nećemo moći primaknuti onome što se stvarno dogodilo - Ljubo Pavasović Visković / Snimio Ivica TOMIĆ

Bit će teško dokazati tko je to napravio, a sasvim sigurno se nećemo moći primaknuti onome što se stvarno dogodilo - Ljubo Pavasović Visković / Snimio Ivica TOMIĆ

'Protok vremena je problem. Sve je nepoznanica osim da je tijelo pronađeno i da je umrla nasilnom smrću', kaže odvjetnik



Za ubojstvo Jasmine Dominić u ovom trenutku osumnjičena je jedino njezina sestra Smiljana Srnec. 


Je li ona doista ubojica i je li ovaj slučaj već riješen – o tome je u RTL-u Danas naša Ivana Ivanda Rožić razgovarala s odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Viskovićem.


Ovo je neviđen slučaj do sada u Hrvatskoj. Ali je li moguće da ona za to ubojstvo na kraju ne bude osuđena? 




Ne bih rekao da je neviđen slučaj. Osim tog bizarnog detalja, ovdje nema ništa što bi odskakalo od čestih slučaja ovakve prirode. Sada je prerano govoriti kako će ovaj slučaj završiti. Puno je nepoznanica, nije dobro osuđivati nekog unaprijed.


Teoretski je moguće da ne bude osuđena?


Moguće je. Bilo bi dobro da se poštuje premisa nevinosti.


Prva informacija bila je da je ubojstvo priznala policajcima s kojima je razgovarala, ali od tada se navodno brani šutnjom. Što nam to govori?


Da li je ona priznala ili ne – to je razina trača. To stvara atmosferu da je ona osuđena prije nego je postupak krenuo. Što se tiče šutnje – razumna odluka odvjetnika.


Je po vama policija napravila nekoliko propusta?


Ne vidim neki naročiti propust policije. Možda kada su gledali, tijelo nije bilo u  zamrzivaču.


Kako izgledaju te pretrage?


Zavisi što se radi. U ovom slučaju sigurno su gledali i septičku jamu, i prostor oko kuće, drvarnicu… Nisam siguran da je nekome palo napamet da otvara frižider.


Dokazi? Koliko mogu biti relevantni?


Protok vremena je problem. Sve je nepoznanica osim da je tijelo pronađeno i da je umrla nasilnom smrću. Bit će teško dokazati tko je to napravio, a sasvim sigurno se nećemo moći primaknuti onome što se stvarno dogodilo.


Što kažete na tvrdnju da obitelj nije znala?


Kazneno-pravno svejedno. Ako su i znali, a nisu prijavili, ne mogu kazneno odgovarati.


Ako je suprug pomagao?


Ako je netko nekome pomagao u počinjenju djela, onda je odgovoran. Ali, ako je naknadno saznao, a nije prijavio – on nije kazneno odgovoran.


Što kažete ne kvalifikaciju? Kako je moguće da je ovakvo ubojstvo okarakterizirano kao obično ubojstvo? 


Ne postoji obično ubojstvo. Nema nikakve informacije da bude kvalificirano kao teško ubojstvo. 


Koliko je teško ovaj slučaj braniti?


Ne bi bilo dobro da komentiram tuđi posao. 


Po kojem Kaznenom zakonu će se uopće suditi Smiljani i kakvu bi kaznu mogla dobiti? 


Nažalost se kod nas zakoni mijenjaju. Bit će primijenjen najpovoljniji zakon. Od 5 do 15 godina kazna zatvora je moguća.