Podizao novac na ime mrtvog čovjeka

O nastavku odlučuju psihijatar i audiolog: Ičićanin optužen za prevaru odgovarao samo mrmljanjem

Fiore Vežnaver

Snimio Fiore VEŽNAVER

Snimio Fiore VEŽNAVER

Zdravko Milovanović (76) iz Ičića na pitanja odgovarao samo mrmljanjem, pa je sudac odlučio da se optuženi podvrgne kombiniranom medicinskom vještačenju



RIJEKA  Ni uz pomoć tumača za znakovni jezik nije se u sudnici uspio uspostaviti valjani konktakt sa 76-godišnjim Zdravkom Milovanovićem iz Ičića, jednim od dvojice okrivljenih koji sjede na optuženičkoj klupi pod optužbom da su  bili dio četvorke koja je izvela domišljatu prevaru, makinaciju u kojoj je na ime umrlog Vukovarca podignuto oko 149 tisuća kuna.


Milovanović je na postavljena mu pitanja uglavnom odgovarao samo mrmljanjem, pa je sudac riječkog Općinskog suda Zlatko Kojundžić odlučio da se optuženi podvrgne kombiniranom medicinskom vještačenju što bi ga trebali provesti psihijatar i audilog, kako bi se utvrdili i Milovanovićevi »slušni kapaciteti«, uz raspravnu sposobnost.


Suđenje je odgođeno na neodređeno vrijeme dok se ne obavi vještačenje koje bi trebalo odgovoriti na pitanje je li Milovanović  u stanju pratiti suđenje, razumjeti što drugi govore i odgovarati na pitanja.  Zasad nisu definirana imena eksperata koji bi trebali obaviti vještačenje.


Govorni problemi?




Sudac je Milovanovića upozorio da će, u slučaju da se ne odazove pozivima vještaka, sud odustati od odluke o ekspertizi i rasprava se nastaviti bez toga. Odluka o kombiniranom vještačenju uslijedila je nakon što je tumač za znakovni jezik u sudnici bezuspješno pokušavao dobiti odgovore na pitanja već oko optuženikovih osobnih podataka. Milovanović je ukazao da ne poznaje znakovni jezik gluhih osoba, a nisu pomogla ni pitanja povišenim glasom.


– Možete pisati?, pitao je Milovanovića tumač, našto je optuženi teškom mukom odgovorio s nekoliko »ne«.


– Optuženi, izgleda, ima govornih problema, ustvrdio je tumač, koji je zatim zaključio i da ne razumije složena pitanja.


– To je pitanje za psihijatra, nadovezao se na tu konstataciju zastupnik optužbe, podsjećajući da su psihijatrijski vještaci već u nekoliko navrata dali mišljenje da je Milovanović raspravno sposoban. Na to je pak branitelj optuženog, odvjetnik Anton Denona, zatražio da se provede novo vještačenje koje će obaviti psihijatrijska ustanova, ali da to ne bude riječka klinika, s obzirom da su riječki vještaci već iznosili svoje mišljenje. Tužitelj je replicirao da ne vidi razloga za izuzeće riječkih psihijatara, ali da podržava dopunsko vještačenje. Tumač za znakovni jezik je pak ukazao da je u ovom slučaju bitan »kapacitet slušanja«, što se može provjeriti u audiološkoj ambulanti.


Prevarili bilježnicu


Na optuženičkoj klupi  nalaze se samo dvojica, uz Milovanovića sjedi Vlado Maleković (58) iz Lovrana, jer je treći muškarac umiješan u slučaj, E. S., u međuvremenu umro, dok se ne zna identitet onog koji se predstavljao kao pokojni Vukovarac Mirko Vuković.


Ključni dio prevare odigrao se u prosincu 2004. godine, u uredu opatijske javne bilježnice, kad su se u njemu našli Maleković, Milovanović, sada već pokojni E. S. i čovjek koji se predstavio kao Vuković.


»Vuković« je tvrdio da kod sebe nema osobnu iskaznicu, ali  su ostali prisutni potvrdili njegov identitet. Nakon toga je »Vuković« potpisao punomoć Milovanoviću da upravlja njegovim prihodima kod Hrvatske poštanske banke i da može koristiti njegovu Maestro karticu. Od ožujka 2003. do rujna 2006. godine Milovanović je tako ukupno podignuo oko 149 tisuća kuna, tvrdi optužba. Kasnijim provjerama je utvrđeno da je »pravi« Mirko  Vuković umro gotovo dvije godine prije potpisivanja punomoći.