Tragedija u Adamićevoj

Novi svjedok tvrdi da je Cupać pio tek poslije nesreće: ‘Dobili smo prijetnje da će nas ubiti obojicu’

Slavica Kleva

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Svjedok je na sudu rekao da je na Cupaćev mobitel primao prijetnje smrću, što je i prijavio policiji. Ta je tvrdnja iznenadila tužiteljicu koja će zatražiti očitovanje policije. Svjedoka je sutkinja pitala zašto se tek sada javio za svjedočenje, na što je ovaj odgovorio da ga nitko ranije nije zvao



RIJEKA »Pokucao mi je na vrata u mrklo doba noći. Otvorio sam i ugledao da ima krvavu ruku zamotanu u majicu. Pokušavao sam pričati s njim ali on je bio izvan sebe. Na početku ga ništa nisam razumio, prvo što mi je palo na pamet da se sigurno potukao s nekim nakon utakmice. Otvorio sam bocu viskija, on je pio i tek tada su neke njegove riječi dobijale smisao, shvatio sam da je riječ o prometnoj nesreći, doduše nisam sve povezao ali sam mu rekao da ode na policiju. Bio je uplakan, histeričan, u panici ali je ipak otišao nakon otprilike pola sata koliko se zadržao kod mene.«


Tako je svjedočio do sada nepozivan i nesaslušan svjedok u istrazi u slučaju Aleksandra Cupaća komu se sudi za jezivu prometnu nesreću koju je uzrokovao u srpnju 2014. godine. On je osobnim automobilom Audi A6 pokosio dvoje pješaka u Adamićevoj ulici oko 2.20 sati, nadomak lokala Brasserie As. Poginuli su tada 50-godišnji Dario Krbavac, s područja Opatije i 48-godišnji Marko Bunoza iz Rijeke.


Svjedok je objasnio zašto se do sada nije javljao kako bi svjedočio. Rekao je da je radio kod Cupaća u njegovom fast foodu pa kad se dogodilo zlo i bio uhićen, Cupaćeva supruga je na jedno vrijeme zatvorila lokal.


Vidljiv broj 




– Kao njegov zaposlenik zatvorio sam lokal, uzeo oba poslovna mobitela kako bih odgađao narudžbe, no, uglavnom sam osobno kao i na ime optuženog Cupaća primao prijetnje smrću preko mobitela. Da će mi smaknuti glavu s ramena, da će me ubiti i mene i Cupaća, da će me prebiti, porazbijati lokal. U jednom trenutku sam otišao u policiju i prijavio prijetnje, pogotovo što sam primio prijetnje s vidljivog broja mobitela, pojasnio je svjedok. Što je bilo dalje, ne znam, nikada me policija nakon toga nije nazvala, dodao je svjedok.


Na tu konstataciju iznenadila se i sama tužiteljica koja o tome nema nikakva saznanja, pa će naknadno i ona zatražiti od policije izvješće na okolnosti prijetnji svjedoku za kojeg nije ni znala da postoji.


– Zašto se tek sada javljate kao svjedok, upitala ga je predsjednica vijeća sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol, a svjedok je odgovorio da ga do sada nitko nije zvao.


U nastavku suđenja detaljno su ispitane i vještakinje toksikolozi iz Centra za kriminalistička vještačenja na okolnosti prisutnosti alkohola, ali i tragove kokaina u krvi i mokraći optuženog Cupaća nakon prometne nesreće.


S obzirom da su se u analizi mokraće pronašli i tragovi metabolita kokaina, obranu je zanimalo u kojoj se mjeri mogu decidirano izjasniti o utjecaju droge na vožnju.


Još i kokain 


– Teško, ne može se ocijeniti kako je to utjecalo na vozačke sposobnosti i ponašanje imenovanog. Temeljem toksikološkog vještačenja s odmakom od 2,45 minuta naon što mu je od nesreće izuzeta krv i mokraća vještak ne može dati pobliže mišljenje o utjecaju droge na sposobnosti osobe u trenutku događaja, odgovorila je vještakinja. Na pitanje tužiteljice da pojasne kako se ponaša organizam kod uzimanja alkohola i kokaina, vještkinja je odgovorila da je djelovanje kokaina produženo.


Upitan i semafor 


– U organizmu osobe stvara se aktivni metabolit koji ima duže vrijeme polueliminacije u odnosu na kokain. Prilikom istodobnog uzimanja s alkoholom, djelovanje kokaina je produženo. Vrijeme polueliminacije kod samostalnog uzimanja iznosi između 30 i 90 minuta, a kod kombinacije alkohola i kokaina je produljeno, iznosi oko 2 sata, objasnila je vještakinja. Vještakinje iz Centra za krim vještačenja i vještak sudske medicine bili su suglasni da je izmjerena količina alkohola optuženom Cupaću od 1,48 promila gornja granica pripitog stanja ka pijanom stanju. U mokraći je utvrđena koncentracija alkohola od 1,78 promila, krv je optuženom izuzeta u 05.06 minuta, a u 05.21 minutu mokraća.


Izmjerene količine alkohola su bile u fazi eliminacije, to znači da je alkohol u krvi bio u nižoj koncentraciji, pa s obzirom na pravilnost izlučivanja može se zaključiti da okrivljeni 4 sata prije nesreće nije konzumirao veće količine alkohola. Inače ne bi bila razlika između koncentracije alkohola u krvi i u mokraći, pojasnili su vještaci potvrdivši da su to egzaktni i siguni orjentiri.


– A da je okrivljeni popio veće količine viskija nakon nesreće, kako je to svjedok danas rekao, tada bi okrivljeni u krvi imao maksimalnu teoretsku koncentraciju od 2,58 promila alkohola. Uslijedio je zaključak da je optuženi Cupać imao u krvi najmanje 1,48 promila alkohola.


Za sljedeću raspravu ispitat će se vještak prometne struke i vještak iz Centra za krim vještačenja jer se njihovi nalazi o upaljenom crvenom svjetlu za vozilo optuženika ne poklapaju. Ukoliko se na raspravi ne budu usuglasila mišljenja, sutkinja može naložiti i nadvještačenje.


Ugašena dva života


Krećući se osobnim vozilom iz smjera Jelačićevog trga u smjeru Žabice i upravljajući automobilom na granici pijanog stanja s koncentracijom od najmanje 1,48 promila alkohola u krvi, Aleksandar Cupać (39) zapravo svjestan i pristajući da vožnjom u takvom stanju ugrozi ostale sudionike u prometu, uslijed alkoholiziranosti propustio je prilagoditi brzinu vožnje centrom grada. Vozio je brzinom od 95 kilometara na sat, gotovo dvostruko većom od dozvoljene prometnim propisima i na pješačkom prijelazu usmrtio dva pješaka, između ostalog stoji u optužnici. U optužnici stoji i da su pješaci prelazili cestu na znak zelenog svjetla, a Cupać zbog prevelike brzine i smanjene samokritičnosti i unatoč crvenom svjetlu na semaforu za njegov smjer kretanja, nije zaustavio vozilo ispred pješačkog prijelaza i udario je pješake. U tom trenutku prednjim dijelom vozila Cupać je udario pješake Darija Krbavca i Marka Bunozu koji su se kretali pješačkim prijelazom s desne na lijevu stranu kolnika i već su gotovo prešli na drugu stranu. Zbog siline udara oba su pješaka nabačena na vozilo i odbačena na nogostup s lijeve strane kolnika pa uslijed teških i višestrukih ozljeda preminuli na mjestu nesreće. Cupać je napustio mjesto nesreće, vozilo je pronađeno oštećeno i parkirano kraj ulaza u zgradu Luke, a sam se prijavio Trećoj policijskoj postaji dva sata nakon nesreće. Optuženi je proveo gotovo godinu dana u istražnom zatvoru, od 13. srpnja 2014. godine do 10. lipnja 2015. godine i od tada se brani sa slobode.