Opet problemi u kaznenoj ustanovi u Zadru

Novi incident u zadarskom zatvoru: Prepilio rešetke i dao se u bijeg, čuvari ga sustigli u dvorištu

Ana Raić Knežević

Nakon što je jedan zatvorenik prepilio zaštitne rešetke i pokušao pobjeći u tijeku su i drugi radovi s ciljem podizanja razine sigurnosti zatvora. U daljnjem postupku procijenit će se i eventualna odgovornost pojedinih službenika, objašnjeno nam je iz Ministarstva pravosuđa RH



Prepilivši rešetke na prozorima iz zadarskog zatvora prije nekoliko dana pokušao je pobjeći jedan od zatvorenika. Iako su prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Novi list to učinila čak dvojica muškaraca koji se trenutno nalaze iza zidova Zatvora u Zadru, iz Ministarstva pravosuđa potvrđeno nam je kako je tek jedan uspio prepiliti rešetke.


Već i ta informacija, kao i činjenica da se slučaj pokušalo zataškati, govori o problematičnoj situaciji u zadarskom zatvoru koji je u posljednje vrijeme suočen s brojnim problemima. Čak u dva navrata pravosudni policajci koji su izvodili pritvorenike imali su problema s njima, budući da je zbog manjka kadrova tek jedan pravosudni policajac bio u pratnji. Zbog toga je ljetos 22-godišnji Ivan Makijenko spektakularno pobjegao iz zadarske bolnice kamo je iz zatvora odveden na pregled.  Nakon nekoliko dana skrivanja ipak se predao, a tijekom boravka na slobodi tvrdio je kako se na taj čin odlučio zbog matretiranja kojem je u zatvoru bio izložen.


Što je kumovalo ovom posljednjem slučaju za sada nije poznato. Zatvorenik je, nakon što je prepilio rešetke, iskočio u zatvorsko dvorište no tu su ga uspjeli sustići pravosudni policajci.




– Obavljen je nadzor i analiza incidentnog događaja, te su poduzete mjere u tehničkom i organizacijskom smislu s ciljem sprečavanja mogućih daljnjih incidentnih događaja. Nakon što je jedan zatvorenik prepilio zaštitne rešetke i pokušao pobjeći u tijeku su i drugi radovi s ciljem podizanja razine sigurnosti Zatvora. U daljnjem postupku procijenit će se i eventualna odgovornost pojedinih službenika, objašnjeno nam je iz Ministarstva pravosuđa RH.