Ratimiru Blažiću sudi se zbog zlouporabe položaja

Novcem DVD-a Hreljin sedam godina plaćao vlastite račune

Ico Mikuličić

S bankovne kartice podigao je 303.000 kuna gotovine, oko 60.000 kuna potrošio je za benzin, a novcem vatrogasnog društva plaćane su i skupe cipele i namještaj



RIJEKA » U Županijskom sudu u Rijeci počelo je suđenje Ratimiru Blažiću iz Hreljina, kojega se tereti da je u vrijeme dok je bio predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hreljin zlouporabio svoj položaj i s računa društva kroz nekoliko godina prisvojio oko 365.000 kuna.


Tužitelji ga terete da je od 2005. do kraja 2012. godine, kao ovlašteni korisnik bankovne kartice računa vatrogasnog društva, podizao gotovinu za svoje privatne potrebe. Kad se sve zbrojilo ispalo je da je ukupno podigao 303.000 kuna. Istražitelji su otkrili i da je tom karticom plaćao gorivo za svoj privatni automobil. Naime, DVD je sve automobile imao na dizel gorivo, a s računa društva plaćano je 61.000 kuna za benzin. Tužitelji u optužnici navode da je u tih sedam godina optuženi to prikrivao neistinitim godišnjim finacijskim izvještajima. Sastavljao je lažne putne naloge i njima pravdao novce koje je prisvojio.


   Na suđenju optuženi je djelomično priznao navode iz optužnice rekavši da se osjeća krivim, ali ne za cijeli iznos za koji ga se optužuje već za oko 320.000 kuna. Vještakinja je, objašnjavajući što je sve otkrilo provjeravanjem računa i putnih naloga, rekla da se na račun vatrogasnog društva plaćalo se sve i svašta. Među računima plaćanim karticom društva je primjerice okvir za naočale, stol i stolice za kuhinju, dijelovi za automobil kakav vatrogasno društvo uopće nema. Plaćane su i elegantne i skupe cipele, knjiga o lovu na divlje svinje i slično.




Po onom što se pojavilo u slučaju čini se da bi se moglo naći još spornih plaćanja koja će se rasvjetljavati pa će sud od vatrogasnog društva zatražiti objašnjenja za još neke sporne račune. Obrana se nije složila oko iskaza dvoje svjedoka pa će oni biti pozvani na sud i saslušani u nastavku suđenja koje će biti u siječnju. Do tada bi trebalo bit završena i dodatna provjera sumnjivih računa i stavki.