Tužio ga riječki poduzetnik

Nova afera Alena Cutvarića: zbog riječke robne kuće Varteks, nije osigurao obećani kredit

Ico Mikuličić

Alen Cutvarić obećao je Delaliću isposlovati kredit od 4,5 milijuna eura, jedino što treba uplatiti polog od 45 tisuća eura. Delalić nije vidio ni milijune, a bome ni svoje tisuće, pa sad pravdu traži sudom. Kredit gospodinu Delaliću nisam uspio osigurati jer sam, tuđom krivicom, upao u poslovne teškoće s poznatom kupnjom robne kuće Varteks, kaže Cutvarić



RIJEKA  Još jedna afera oko nesuđenog kupca robne kuće Varteks u Rijeci Alena Cutvarića, za prijevaru je sada kazneno prijavio riječki graditelj i poduzetnik Mustafa Delalić. Tvrdi da je Cutvarić i njega prevario obećavajući mu osigurati milijunski kredit u eurima. Zato je uplatio polog od 1 posto kredita odnosno 45.000 eura, a Cutvarić nikad nije osigurao kredit, niti mu već četiri godine vraća novac.


  Cutvarić tvrdi da nema govora o prevari. Kredit nije mogao ostvariti jer je, ne svojom krivicom, upao u poslovne probleme i blokadu baš s kupovinom Varteksa pa nije mogao vratiti ni Delalićev polog. Dug priznaje, ali tvrdi da je dio već i vratio. Brani se i da je Delalić kasnije tražio nemoguće svote, i napao ga pa je i on podnio prijavu protiv Delalića zbog prijetnje smrću i napada. Što je od dvije kontra prijave prava istina pokazat će istraga koja je sada pokrenuta.   – Predstavio se kao ozbiljan privrednik, garantirao je ishodovanje kredita od 4,5 milijuna eura, meni potrebnih za završetak investicije stambenog kompleksa u Zagrebu priča Delalić. Povjerovao sam mu jer je u to vrijeme kupovao robnu kuću Varteks. O tom da će u Varteksu napraviti super luksuzni City centar u kojem će prodavati i »ferrarije«, »bugattije« i sportske automobile ali i drugu luksuznu robu svuda se pričalo. Imao je luksuzni poslovni prostor u centru grada, tvrtku za promet skupih nekretnina. Hvalio se vlasništvom u više tvrtki u Švicarskoj i Sloveniji koje se bave prometom nekretnina, trgovinom i posredovanjem u ishodovanju kredita.


Kredit gospodinu Delaliću nisam uspio osigurati jer sam, tuđom krivicom, upao u poslovne teškoće s poznatom kupnjom robne kuće Varteks. Dug gospodinu Delaliću ne osporavam i svo vrijeme sam pokušavao zaraditi i vratiti mu novac. Nikad nisam bježao, no točan iznos duga je 30.000 EU plus zakonska kamata. Nedugo nakon što je propao posao s kreditom vratio sam mu 15.000 eura pred svjedokom.


  Pristajem platiti i dogovorenu kamatu, čime sam pristao na ukupan dug od 70.000 eura, ali više od toga niti mogu, niti želim platiti. Delalić međutim na mene želi prebaciti neke svoje dugove i navodne gubitke, a ja za to nisam kriv niti mogu odgovarati. Tako su se svote koje je tražio od mene penjale na 90 pa 100 i više tisuća eura da bi na koncu tražio da mu platim čak 200 tisuća eura. Nakon toga smo se razišli jer je to izašlo iz svih granica. Tada mi je prijetio smrću i napao me. Za to sam i ja podnio kaznenu prijavu protiv njega – tvrdi Alen Cutvrić u svojoj priči.





  – Mislio sam; ako može nabaviti 8 milijuna eura za kupnju Varteksa i ostalo može ishodovati i kredit za mene. Na ime pologa isplatio sam 45.000 eura odnosno 1 posto od kredita, kao što je zahtjevao. No ubrzo se pokazalo da sve ide naopako. Rokovi su prolazili, a nije ispunjena ni jedna obaveza. Zatražio sam da mi barem vrati moj polog.


  On priznaje dug ali tvrdi da je u kratkotrajnim finacijskim problemima, traži nekoliko mjeseci da se oporavi. To se poslije razvlači na godine. Da bi me uvjerio kod javnog bilježnika smo sklopili novi ugovor kao osiguranje vraćanja duga ponudio je i bjanko zadužnicu na vrijednost do pola milijuna kuna.


  No zadužnicu nisam mogao naplatiti jer se ispostavilo da je bez pokrića. Istina, javljao se svakih petnaestak dana SMS porukama, ali stalno samo nudio nova obećanja. Posao u Njemačkoj, pa u Švicarskoj pa u Dubaiju. Sad je zapelo na isplati, pa su ga partneri izigrali, pa tvrtka s kojom radi pada u probleme itd. U travnju 2012. zakazao mi je sastanak u Muenchenu. »Konačno će mi isplatiti sav novac« Uzalud sam putovao. Naravno, nije se pojavio.   Poslije se javlja s pričom o problemima s naplatom njegova posla. Kasnije me zvao i u Dubaji po novac. No tražio je da prije toga s njegovom odvjetnicom potpišem papire. Nisam pristao – najprije povrat pa tek onda papiri. Na koncu me ove godine pozvao po novce i u Zuerich. Naravno uzalud. Kad sam stigao, »na žalost predviđeni novac njegovi partneri bez njegova znanja baš su reinvestirali i treba čekati« itd…

  Našao sam podatke na internetu da se Cutvarić nalazi na crnoj listi sumnjivih za povezenost s pranjem novca. Dobio sam informacije da ima problema s bankama po Evropi, spominje se i pokušajem prevare s falsificiranim ugovorom i garancijom, pokušajem falsificiranog jamstva pa se pripremaju kaznene prijave zbog pokušaja prevare u Zurichu. Shvativši s kim imam posla i da čekanja više nemaju smisla te da me od početka smišljeno vara odlučio sam sada u Hrvatskoj podnijeti kaznenu prijavu protiv njega – objašnjava Delalić.