Pogođen metkom u glavu u Astoria parku

Njujorška policija uhitila ubojicu riječkog povjesničara Williama Klingera, ubojica je podrijetlom iz Istre?

Portal Novilist.hr

Policija je preko Twittera potvrdila kako je ubojica uhvaćen. Radi se o američkom državljaninu Alexanderu Bonichu (49) iz Queensa. Bit će optužen zbog ubojstva, ilegalnog posjedovanja oružja i uništavanja dokaza



NEW YORK/ RIJEKA - Povjesničar William Klinger (42) iz Rijeke pronađen je u subotu mrtav u Astoria Parku  u New Yorku.


Policija je potvrdila kako je ubijen metkom u glavu, a pronađen je u subotu u 14,30 sati po lokalnom vremenu, pored bazena koji se nalazi u parku. Još je bio živ te je hitno prevezen u bolnicu Elmhurst gdje je preminuo od zadobivenih ozlijeda.


Klinger se u New Yorku nalazio privremeno kako bi držao predavanja na konferenciji o bivšoj Jugoslaviji, Drugom svjetskom ratu i poslijeratnim zbivanjima na Balkanu.




Naknadno danas poslijepodne, policija je preko Twittera potvrdila kako je ubojica uhvaćen. Radi se o američkom državljaninu Alexanderu Bonichu (49) iz Queensa. Bit će optužen zbog ubojstva, ilegalnog posjedovanja oružja i uništavanja dokaza.


No, od iseljenika iz New Yorka se, pak, moglo čuti kako je Bonich, osumnjičenik za ubojstvo Klingera, ustvari Istranin, da mu se otac preziva Soldatić, no da zbog neslaganja s njim nije želio zadržati očevo prezime. Njegova majka Marčela radila je kao nastavnica u hrvatskoj školi u New Yorku. 


Iz policijskih izvora doznaje se kako su Klinger i Bonich bili – prijatelji.


Što je dovelo do ubojstva zasad je još potpuno nejasno, a policija šuti na upit o motivu.


William Klinger je rođen  24. rujna 1972. u Rijeci, a obitelj mu potiče iz Pakraca. Diplomirao je na Sveučilištu u Trstu, magistrirao na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti i doktorirao na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci.


Bio je posvećen proučavanju Jugoslavije pod vodstvom Josipa Broza Tita, o čemu je napisao nekoliko knjiga i eseja.


Autor knjige “Teror narodu” bio je oženjen, otac dvoje djece, koji je s obitelji živio u gradu Gradisca d’Isonzo u sjevernoj Italiji.