Nesreće na moru

Njemački turist utopio se na loparskoj Rajskoj plaži

Fiore Vežnaver



LOPAR Njemački turist, u dobi od 74 godine, utopio se u moru u  Loparu na otoku Rabu. Nakon što je u nedjelju poslijepodne zamijećeno tijelo kako pluta u vodi pred Rajskom plažom, nesretnik je izvučen iz mora, uskoro je stigla i Hitna pomoć koja je pokušala reanimaciju, ali bez uspjeha. 


Za njim je bila i pokrenuta šira potraga  nakon što je riječka Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru  dobila dojavu da je iz hotela u Loparu prijavljeno kako je s plaže nestao jedan turist, njemački državljanin. Njegova supruga je objasnila da je otišao plivati i nije se vratio. O slučaju su obaviještene  Lučka ispostava Lopar i postaja Pomorske policije Rijeka, čiji su djelatnici plovilom pretražili područje oko loparskih plaža. No, uskoro je, nažalost, stigla loša vijest da se potražna akcija prekida jer je nađeno tijelo muškarca.  


Riječka Nacionalna središnjica za spašavanje na moru u nedjelju je, osim kod slučaja traganja za nestalim njemačkim turistom na Rabu, koordinirala još nekoliko akcija u Dalmaciji zbog havarija plovila i spašavanja unesrećenih. Vjerojatno najdramatičnija spasilačka akcija, koja je i bila posljednja u nedjelju,  pokrenuta je u 18 sati, kada je Središnjica  primila poziv preko Obalne radio postaje Splitradio od posade jedrilice naziva  »Himalaya«, luke upisa Split, s  koje je zatražena hitna medicinska intervencija zbog članice posade koja ne diše. Središnjica je posadi naložila hitno iskrcavanje u Hvaru, gdje je pozvana Hitna   pomoć čiji su djelatnici  preuzeli pacijenticu, 74-godišnju argentinsku državljanku, kako bi joj se ukazal pomoć.

Prva spasilačka akcija pokrenuta je još ujutro, nakon poziva za pomoć  posade brodice što je ostala u kvaru nedaleko od Čiova. Na mjesto događaja isplovilo je plovilo  Lučke ispostave Trogir čija je posada uskoro pronašla traženu brodicu luke upisa Split, s pet neozlijeđenih članova posade, od toga dvoje malodobne djece, svi hrvatski državljani. Zbog približavanja nevere, uzeli su ih u tegalj do Okruga Donjega na Čiovu. 




Sat i pol kasnije uslijedila je dojava iz Lučke kapetanije Split o teže ozlijeđenom nautičaru koji je odaslao poziv u pomoć nedaleko luke Hvar, tražeći pomoć pri uplovljavanju. Angažirani su djelatnici Lučke ispostave Hvar koji su organizirali prihvat ozlijeđenoga nautičara na službeno plovilo,  na oko 300 metara od hvarske luke. Poslije je ozlijeđeni  iskrcan u Hvaru gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne pomoći. Prema izvještaju Lučke ispostave Hvar, ozlijeđeni nautičar hrvatski je državljanin koji je tijekom plovidbe brodicom prema hvarskoj luci ozlijedio prst na ruci, zbog čega više nije bio sposoban upravljati plovilom. Njegov brod su poslije zbrinjavanja ozlijeđenog djelatnici lučke ispostave vezali u hvarskoj luci.


Sljedeće dvije spasilačke akcije izvedene su u nedjelju poslijepodne na dubrovačkom području. Prva akcija uslijedila je poslije dojave da se  zbog jakog nevremena manja brodica nasukala  na Lopudu. Na plovilu se nalazilo četvero neozlijeđenih hrvatskih državljana:  troje članova posade u dobi od 17 i 18 godina te sedmogodišnje dijete. Djelatnici Kapetanije brzom akcijom organizirali su prekrcaj brodolomaca čije je plovilo iznenadnim nailaskom jakoga neverina oštećeno za daljnju plovidbu. Brodolomci su iskrcani u Dubrovniku. 


Gotovo istovremeno  kod Cavtata je došlo do druge pomorske nezgode kada je, uslijed puknuća veza na plutači, nevrijeme odbacilo jedrilicu na obalu. Na jedrilici u tim trenucima nije bilo posade,   te je dubrovačka Kapetanija vlasniku plovila naložila komercijalno odsukavanje. Jedrilica je odsukana kada se vrijeme smirilo.


.