Odbijen zahtjev Županijskog suda u Splitu

Njemačka odbila europski uhidbeni nalog za obitelj Rilović

Mario Matana

Čini se da njemačko pravosuđe nije puno zanimalo što zastara za gospodarske malverzacije u Trgovačko­ turističkoj banci teške (prema optužnici) 7,5 milijuna kuna nije nastupila po hrvatskim zakonima, prema njihovom tumačenju za kazneno djelo prijevare, koje su pronašli kao odgovarajuće, po njemačkim zakonima je nastupila zastara te su odbili izručenje



SPLIT Njemačka je “hladno” odbila europski uhidbeni nalog kojeg je raspisao splitski sud nad obitelji Rilović: za sada već bivšeg ginekologa Zvonimira Rilovića (79), njegovu tri godine mlađu suprugu Vjeru Rilović te kćer Ritu Schmidt, koji redom imaju dvojno državljanstvo, njemačko i hrvatsko.


Kako smo neslužbeno doznali na splitskom sudu, kao razlog za odbijanje uhidbenog naloga iz njemačkih pravosudnih tijela u Munchenu navedena je – zastara kaznenog progona.Čini se da njemačko pravosuđe nije puno zanimalo što zastara za gospodarske malverzacije u Trgovačko­ turističkoj banci teške (prema optužnici) 7,5 milijuna kuna nije nastupila po hrvatskim zakonima, prema njihovom tumačenju za kazneno djelo prijevare, koje su pronašli kao odgovarajuće, po njemačkim zakonima je nastupila zastara te su odbili izručenje.


“Ne moraju biti identične kvalifikacije u različitim pravosudnim sustavima, važno je da u globalu odgovaraju biću kaznenog djela.To je već drugi slučaj u kraće vrijeme, na dan izručenja Josipa Perkovića njemačko državno odvjetništvo odbilo je zahtjev za provedbu europskog uhidbenog naloga za njemačkog i hrvatskog državljanina Ivana Radoševića, također zbog kaznenog djela prijevare za koje je po njihovom zakonu, ne našem, nastupila zastara”, ­ komentirao je najnoviji slučaj iz Splita za Novi List odvjetnik Anto Nobilo, ne suspregnuvši pomalo ironičan smješak.Ipak, nastavio je u potpuno ozbiljnom tonu. “Nesporno je da zastara sprječava izručenje, ali zastara progona u državi koja vodi kazneni postupak. Međutim, naš Vrhovni sud zauzeo je stav koji je, rekao bih iz političkih razloga, namjerno teško kršenje zakona. A naše društvo nema odgovora na to.”


Ovo je posebno zanimljivo zbog nedavnih (još uvijek aktualnih) prijepora oko izručenja Josipa Perkovića. Izgleda da je stav Vrhovnog suda RH potpuno oprečan razmišljanjima njemačkih pravosudnih tijela…




Optužnicu u ovom slučaju je inače podiglo splitsko Županijsko državno odvjetništvo 2012. godine, a koncem prošle godine, u studenom 2013. godine, slučaj je trebao započeti pred Županijskim sudom u Splitu.



Neslužbeno smo doznali kako kćer Zvonimira Rilovića, također optužena u ovom slučaju Rita Schmidt, namjerava pokrenuti postupak pred Europskim sudom za ljudska prava radi naknade štete zbog – dugotrajnosti postupka.Tako potencijalno (makar bi sudovi trebali voditi računa o doprinosu samih “oštećenika”) može doći do bizarne situacije u kojoj RH mora isplatiti odštetu Schmidt iako je upravo ona doprinijela dugotrajnosti postupka izbjegavanjem dolaska predhrvatski sud.


Kako međutim nitko od troje optuženih, koji imaju i njemačko državljanstvo, nije dostupan hrvatskom pravosuđu, sutkinja Ivona Rupić nije puno mogla napraviti, dok je tužilaštvo potom predložilo raspisivanje europskog uhidbenog naloga. To je i napravljeno, no čini se kako sudskog pravorijeka u ovom slučaju neće biti. Rilović se još sredinom prošlog desetljeća žalio na loše zdravstveno stanje, koje se sigurno s vremenom nije popravilo.


Nije  ovo jedini postupak koji se vodio protiv Rilovića. Na dvije godine zatvora osuđen je još u prosincu 2006. godine također zbog malverzacija vezanih uz TT banku (u kojima je banka ostala ”kratka” za 25 milijuna kuna) te fiktivnu dokapitalizaciju splitske mljekarne MILS za što su osuđeni njegovi partneri.Tu je presudu splitskog Županijskog suda (postupak je vodio sudac Bruno Klein) potvrdio Vrhovni sud 2011. godine. U tom slučaju je također bilo “problema”.Rilović je naime uhićen po Interpolovoj tjeralici koncem 2004. godine na – Tenerifima. No, kako mu se moglo suditi samo za kazneno djelo zbog kojeg je izručen, tako je Rilović odmah nakon prvostupanjske presude (nakon objave je pušten na slobodu) uhvatio avion za Njemačku i više se nije pojavljivao u RH.Presudom su inače zatvorske kazne potvrđene još dvojici splitskih ”poduzetnika” te četvrtom uvjetna sankcija. Protiv Rite Schmidt (i jedne splitske odvjetnice) je Općinsko državno odvjetništvo 2010. godine podiglo optužni prijedlog zbog sklapanja štetnog ugovora kojim su nanijeli štetu banci od 1,1 milijun kuna.


Optužnica ih inače tereti da su Rilović i supruga kao članovi Nadzornog odbora TT banke te Rita Schmidt kao v.d. Predsjednica Uprave u zamjenu za neotplaćene kredite (mahom davane po superpovoljnim uvjetima sebi, članovima rodbine ili poznatim osobama) banci “uvalili” gotovo bezvrijedne dionice. Odnosno, dionice koje u svakom slučaju nisu imale ni približnu vrijednost odobrenih kredita.