Svjedočio prijatelj maloljetnice

Nijemi svjedok o napadu u autobusu: Nisam se htio miješati da i ja ne dobijem po ‘tamburi’

Slavica Kleva

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Svjedok tvrdi da su i optuženi Željko Filipić i  žrtva napada bili pripiti kada su ušli u Kraljevici u autobus. Rekao je da je vidio naguravanje, ali ne i da je Filipić djevojci udarao glavom u naslon sjedala, ali nije se, kaže, miješao jer mu se »javio neki strah«



RIJEKA  Ukrcao sam se u autobus u Bakru i sjeo na predzadnje sjedište. Imao sam slušalice na ušima, moja prijateljica, žrtva, ušla je u Kraljevici zajedno s ovdje optuženim Filipićem. Poznajem i njega jer mi je susjed u Križišću. Oboje su bili pripiti kad su ušli u autobus. Ona je sjela na zadnje sjedište i on ju je zadirkivao. Ona se derala vičući mu »da je pusti na miru«, no kako sam uglavnom imao slušalice, nisam sve čuo, a ni vidio, rekao je maloljetnik, svjedok u postupku koji se pred vijećem sutkinje za mladež Damire Delost vodi protiv Željka Filipića optuženog za nanošenje teške tjelesne ozljede maloljetnoj djevojci koju je napao u autobusu na potezu linije od Kraljevice do Šmrike, potkraj listopada prošle godine.


– Ne znam zašto joj nisam pomogao, neki mi se strah javio. Vidio sam ja naguravanje, ali nisam vidio kad joj je glavom udarao u metalni naslon prednjeg sjedala. Ona se cijelo vrijeme derala. A par minuta prije dolaska autobusa u Šmriku preselila se u prednji dio autobusa, objasnio je svjedok.


Nije ga strah


– Zašto kažete da je bila pripita, upitala je sutkinja Delost svjedoka.




– Pa poznajem je i znam kad je trijezna i kad je pripita, svaki normalan čovjek vidi razliku, odgovorio je svjedok koji je u vrijeme kada se napad dogodio još bio maloljetan. »Ušla je u autobus kao furija i smijala se«, opisao je »simptome« pripitosti žrtve. Sutkinja ga je zatim pitala zašto kaže da je imao strah od okrivljenika.


– Pa kad vidim da se dvoje tuku, neću se valjda miješati, odgovorio je. Upitala ga je zatim zašto nije imao strah od djevojke.


– Pa ona je žensko. Nisam htio ništa reći da ne bih i ja dobio po »tamburi«, pojasnio je, naime, svjedok razloge zašto nije priskočio pomoći prijateljici, unatoč očiglednom Filipićevom nasilju i maltretiranju.


– Da, vidio sam kad je otišla sjesti u prednji dio autobusa, bila je uplakana i da, držala se za nos. Čuo sam kad joj je Filipić rekao »da će joj ubiti brata i oca« i vjerujem da je ona te prijetnje shvatila vrlo ozbiljno, zaključio je svjedok. Na upit Filipićeva odvjetnika Nikole Fanuka je li žrtva bila agresivna, svjedok je odgovorio: »Pa moglo bi se reći«. Sutkinja ga je tada upitala da opiše tu agresivnost, a svjedok je objasnio da je ona stalno vikala: »Pusti me, pusti me!« »Pa što je tu agresivno«, tražila je sutkinja pojašnjenje, no to nije znao objasniti. »Bojite li se ovdje prisutnog optuženog, je li vam neugodno svjedočiti«, na kraju je sutkinja upitala svjedoka koji je otklonio strah od svjedočenja.


Izuzeće odvjetnika


– Sutkinjo, tražim izuzeće svog odvjetnika, ne radi u moju korist, ne dolazi u pritvor da me savjetuje, ne dolazi prije rasprave, bio je samo jedanput u zatvoru i to na moj poziv, ispalio je nenadano Filipić salve optužbi na račun odvjetnika koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti.


Fanuko je ostao osupnut i iznenađen nenajavljenim zahtjevom svoje stranke. Rasprava je prekinuta i nakon vijećanja te provjere navoda optuženoga, sutkinja Delost je odbila njegov zahtjev.


– Vaš je odvjetnik dva puta bio kod vas u zatvoru, podnio je odgovor na optužnicu, uložio je žalbu na pritvor, aktivno sudjeluje u postupku koji se vodi protiv vas, kratko je odgovorila sutkinja te u nastavku rasprave pozvala sudskog vještaka dr.Valtera Stembergu da se očituje o kvalifikaciji ozljede koju je zadobila maloljetna djevojka.


– Pacijentica je zaprimljena na Hitnom traktu 24. listopada prošle godine u 23.50 sati s prijelomom hrpta nosnih kostiju. Dodatno je specijalista ORL-a potvrdio da je riječ o prijelomu nosnih kostiju s pomakom, da je piramida nosa otečena, da je disanje kroz nos otežano pa sveukupni simptomi ukazuju na ozljedu koja se kvalificira kao teška, kratko je između ostalog objasnio Stemberga.


Opširnije u tiskanom idanju Novog lista…