Zločin u neboderu

Nije shvaćao što radi i nije upravljao svojom voljom: Ubojica s Rastočina okidač je potegao – neubrojiv

Fiore Vežnaver

Vrhovni sud za Vinka Peteka predlaže hospitalizaciju i forenzički psihijatrijski tretman / snimio I. TOMIĆ/Arhiva NL

Vrhovni sud za Vinka Peteka predlaže hospitalizaciju i forenzički psihijatrijski tretman / snimio I. TOMIĆ/Arhiva NL

Vinku Peteku za ubojstvo susjeda Vladimira Lakičevića neće u sudskom procesu biti izrečena zatvorska kazna, već će sud prihvatiti ili ne zahtjev tužiteljstva da je ubojstvo počinio u stanju neubrojivosti i odrediti mu smještaj u psihijatrijskoj ustanovi



 Vijeće Županijskog suda u Rijeci potvrdilo je jučer optužnicu protiv 75-godišnjeg Vinka Peteka, kojeg riječko Županijsko državno odvjetništvo tereti da je prije pet mjeseci u neubrojivom stanju hicima iz pištolja usmrtio Vladimira Lakičevića, 54-godišnjeg sustanara u neboderu na riječkim Rastočinama.


Sjednica optužnog vijeća kojem je predsjedala sutkinja Srebrenka Šantić, bilo je zatvoreno za javnost, no neslužbeno se saznaje da je nakon ročišta objavljena odluka sudaca kako je optužnica potvrđena jer je vijeće zaključilo da postoji dovoljno visok stupanj sumnje da je Petek počinio kazneno djelo za koje se tereti, te ima čvrstih temelja da se kazneni postupak nastavi. Sudskoj sjednici prisustvovao je i optuženi Petek kojeg je pravosudna policija dovela iz zagrebačke Bolnice za osobe lišene slobode, u koju je nedavno smješten nakon što je protiv njega podignuta optužnica, s temeljnim zaključkom da je težak zločin počinio u neubrojivom stanju, te da tada nije bio sposoban shvatiti značenje svojih postupaka, niti upravljati svojom voljom.



Nakon stravičnog zločina javnost je posebno zaintrigirala činjenica da je čovjek koji je ubio, kako se na kraju pokazalo, ima »teže duševne smetnje« i nije bio sposoban shvatiti značenje svojih postupaka« – imao urednu dozvolu za držanje oružja. Prema našim informacijama, u istrazi o ubojstvu došlo se do saznanja da je Petekov izabrani obiteljski liječnik prošle godine dao negativno mišljenje o tome da mu se produlji dozvola za držanje oružja. No, drugi liječnik, ovlašten za izdavanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti, a to je specijalist medicine rada, imao je drugo mišljenje i Peteku je produljena dozvola za oružje za još pet godina.





Sumanuti svijet


Procedura je takva da će spis o slučaju dalje biti dodijeljen novom raspravnom sucu koji nije odlučivao o utemeljenosti optužnice, te će zakazati pripremno ročište na kojem će optužba i obrana iznijeti dokaze koje kane prezentirati na glavnoj raspravi, suđenju. U budućem sudskom procesu neće se izreći zatvorska kazna Peteku, već će sud prihvatiti ili ne zahtjev tužiteljstva da je ubojstvo počinio u stanju neubrojivosti i odrediti mu smještaj u psihijatrijskoj ustanovi, prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.


Vrhovni sud Republike Hrvatske nedavno je odbio Petekovu žalbu na rješenje kojim mu je riječki Županijski sud produljio istražni zatvor nakon podignute optužnice. Odbijena je žalba obrane koja je tražila da mu se pritvor ukine i predmet uputi na ponovno odlučivanje, a ocijenjeno je neutemeljim i plediranje obrane kako je optuženom za ubojstvo dovoljno odrediti tzv. kućni pritvor.


U svojoj odbijenici suci Vrhovnog suda pozvali su se i na nalaz psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja kojim je utvrđeno da je Petek osoba s težim duševnim smetnjama i »pokazuje sliku sumanutog poremećaja, odnosno paranoidne psihoze«.


»Paranoidne sumanutosti proizlaze iz njegovog sumanutog svijeta koji ne odgovara realitetu«, navodi se u odluci Vrhovnog suda, koji dodaje da se to više ne može korigirati. »Kod okrivljenika postoji kontinuitet poremećaja od 1985. godine do danas, s time da se on nije sustavno i kontinuirano liječio. Na posljednjoj psihijatrijskoj kontroli bio je 1994. godine, dok psihofarmake ne uzima od 2012. godine. Okrivljenik sebe ne smatra bolesnom osobom, te nema uvida u svoje stanje i potrebu liječenja. Zbog postojanja psihopatologije unutar sumanutog poremećaja, okrivljenik u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije bio sposoban shvatiti značenje svojih postupaka, niti je mogao upravljati svojoj voljom, bio je neubrojiv«, piše u rješenju Vrhovnog suda u kojem se apostrofira da je Petek opasan po okolinu.


»Opasnost po okolinu proizlazi iz aktualno prisutnih psihopatoloških fenomena, te postoji visok stupanj vjerojatnosti da bi on zbog duševnih smetnji, zbog kojih je nastupila njegova neubrojivost, mogao počiniti (novo, op. n.) teže kazneno djelo, a ta opasnost se može smanjiti samo hospitalnim forenzičkim psihijatrijskim tretmanom«, podvlače suci Vrhovnog suda. Oni smatraju kako je riječki sud pravilno zaključio da je za Peteka nužna mjera pritvora i ako se njegove teže duševne smetnje povežu s činjenicom da je okrivljeni upućivao prijetnje i drugim susjedima u zgradi, te da je nakon zločina na roletama prozora u njegovom stanu pronađena nacrtana meta, a inicijali ubijenog nisu jedina naznaka na toj meti. Radi otklanjanja opasnosti da Petek počini novo teže kazneno djelo, »potrebno je provoditi njegovo liječenje u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa«, ističe Vrhovni sud.



Vinko Petek u istrazi je tvrdio da je pucao u samoobrani. Kazao je da je samo branio svoj život, iako je rekonstrukcija događaja pokazala da je pucao u nesretnog Vladimira Lakičevića kada je on bježao prema izlazu iz zgrade. No, Petek misli da je zapravo učinio dobru stvar. Mada ga stanari nebodera smatraju konfliktnom osobom, a čini se da je nemali broj onih kojima je upućivao prijetnje, sam Petek je imao osjećaj da je on meta. Na ispitivanju u tužiteljstvu nakon zločina iznio je svoje viđenje slučaja, govoreći o ljudima i događajima na način da je ostavio dojam da živi u »svom svijetu«, mimo realnosti. Petek je pričao da je prisluškivan, da su ga godinama pratili, sve u organizaciji »Kontraobavještajne službe Srba i Crnogoraca«, te da je trebao biti likvidiran. Iznoseći svoje misli preko granice razuma, tvrdio je i da je ubijeni Lakičević bio dio KOS-a. I na jučerašnjem ročištu na sudu izrekao je teze što potvrđuju da je u »svom svijetu«.



Kobni susret


Jezivi zločin za koji se tereti Vinko Petek – bivši oficir JNA, za kojeg se nakon zločina ispostavilo da je u stanu držao više komada oružja i da je pasionirani ljubitelj oružja – zbio se 5. srpnja oko 19 sati. Vinko Petek se tereti da je »u stanju paranoidne psihoze« s više hitaca iz pištolja nanio smrtonosne ozljede Vladimiru Lakičeviću, građevinskom poduzetniku, u ulaznom holu nebodera na Rastočinama. Rekonstrukcija događaja je pokazala da se kobni susret dvojice, Peteka i Lakičevića, najprije dogodio u liftu zgrade u kojoj obojica stanuju (prvi na 13., a drugi u stanu dva kata niže, na istoj vertikali). Petek je u istrazi tvrdio da ga je Lakičević fizički napao, udario u glavu, dok tužiteljstvo tereti Peteka da je upravo on u liftu inicirao verbalni i fizički sukob s 20 godina mlađim muškarcem.


DORH optužuje Peteka da je iz pojasa hlača izvukao pištolj »crvena zastava« u trenucima kada je Lakičević, ne želeći više sudjelovati u sukobu, počeo izlaziti iz lifta u prizemlju zgrade. Kada je Lakičević počeo bježati prema izlazu iz nebodera Petek je u holu zgrade zapucao iz pištolja prema Lakičeviću, ispalivši u njega više hitaca. Nesretnik je zadobio ustrijelnu ranu glave te prostrijelne i ustrijelne rane vrata i prsnog koša. Izvori bliski pravosudnim tvrde kako je istraga pokazala da je barem jedan metak napadač ispucao u žrtvu kada je nesretnik već pao na pod. Petek je nakon toga otišao u svoj stan, zaključao vrata i rekao supruzi da zove policiju. U međuvremenu je alarmirana Hitna pomoć, žrtva je prebačena za bolnicu, liječnici su učinili sve kako bi mu spasili život, ali su ozljede bile preteške. Tada su već i policajci Interventne jedinice došli do vrata ubojičina stana…