Suđenje Andreasu Topfu koji je sadio kanabis na Lošinju

Neupućeni Nijemac na sudu: »Pojma nisam imao da je kod vas uzgoj marihuane kažnjiv«

Slavica Kleva

Legalno sam kupio sjeme prije devet godina u Njemačkoj i posadio sam ga u vrtu i na terasi kuće na Lošinju, kazao je Andreas Topf i dodao kako se nije brinuo jer nije znao da je to u Hrvatskoj zabranjeno



RIJEKA » Njemački državljanin Andreas Topf zvan Andi, koji je u istražnom zatvoru prije nekoliko dana napunio 54 godine, kazao je jučer pred sutkinjom Vedranom Barbalić Biasiol da se smatra krivim za uzgoj 234 stabljike indijske konoplje zaplijenjene u vrtu i terasi obiteljske kuće u Malom Lošinju vlasništvo njegove vanbračne supruge.


   – Želio bih samo naglasiti da sam pogrešno interpretiran i da bih u obrani želio pojasniti okolnosti koje su prethodile uhićenju, kazao je Topf i uz sudskog prevoditelja za njemački jezik pojasnio da ne želi poreći djelo već je do svega došlo zbog neznanja. Odavno je, kaže, ima više od deset godina, kupio nekoliko vrsta sjemenki u poljoprivedrnoj apoteci u Njemačkoj za sadnju »živog zelenog zida« uz terasu.


   – Legalno sam kupio između ostalog i sjemenke konoplje. Polovicu tog kupljenog sjemenja posadio sam u lipnju ove godine u vrtu i na terasi kuće u Malom Lošinju, baš kao i sve ostale biljke. Sve biljke sam uredno zalijevao, pa i konoplju, bavio sam se hortikulturom, pojasnio je optuženi. Sutkinja ga je pitala je li bilo 234 stabljika indijske konoplje, narasle između 30 i gotovo dva metra visine, kao što piše u optužnici. Topf je rekao da je posijao sjeme, ali nije brojao iznikle stabljike pa je moguće da ih je bilo i više.




   – Nisam znao da je to u vašoj zemlji kažnjivo pa se nisam stoga previše ni brinuo, pojasnio je Topf i dodao da je samo bacio sjeme nije imao pojma da će se toliko »uhvatiti«.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…