Gostoprimstvo iskoristio za kriminal

Nepismeni azilant iz Afganistana vodio šverc ljudima iz kutinskog utočišta

Ana Raić Knežević

Afganistanac Habduli je iz sigurnosti Prihvatilišta za azilante u Kutini organizirao grupu koja je preko Hrvatske i Srbije  krijumačarila ljude u Europsku uniju 



Nagib Habduli ne zna čitati ni  pisati. Rođen je prije 35 godina u Baghlanu u Afganistanu. Hrvatska mu je dala utočište kada je zatražio azil, a on je to gostoprimstvo odlučio zlorabiti. Dok su ga supruga i dijete čekali na drugoj strani svijeta on je brojne svoje sunarodnjake kroz šume i polja, izbjegavajući granice i carine dovodio do Europe.


Smješten u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini, uvjeren da neće biti otkriven o ožujku prošle godine smislio je plan – okupio je nekoliko domaćih kompanjona, povezao se izvjesnim Ibrahimom iz Srbije, Vahidom i Farughom iz Slovenije, te Hesmatom iz Austrije, te dogovorio ilegalno prebacivanje stranaca  preko Srbije, Hrvatske i Slovenije dalje u zemlje Europske unije.


Dva kanala


Ilegalni kanal vodio je iz Srbije. U Hrvatskoj je bio dogovoren smještaj stranac  jednoj kući u Slakovcima. Zatim su ilegalci trebali stići do prihvatnog centra u Kutini, pa nastaviti dalje preko Rupe za Sloveniju. Drugi ilegalni kanal ulazio je u Hrvatsku nedaleko željezničkog graničnog prijelaza Tovarnik-Šid. Nakon odmora u jednoj obiteljskoj kući stranci bi ponovno nastavljali do Kutine. Neki od njih tražili su azil. 




Sve je započelo 4. ožujka. Oko 23 sata u blizini Tovarnika četvorica stranaca – Nazarzadah Pirhan, Nashary Ishak, Dinakhill Kamin i Nasary Najeb – ušli su u Hrvatsku. Preuzeo ih je jedan od Habdulijevih vodića i doveo do Kutine gdje su tražili azil. Već četiri sata kasnije na isti su način stigla su još trojica ilegalaca. Četvorica Afganistanaca uz pomoć Habdulijevih komapnjona preko Hrvatske su prošla 18. ožujka. Dan kasnije čekao ih je vodić za Austriju.Pa tako još 19 Pakistanaca,  dva Iranca, 107  Afganistanaca…. ukupno 147 stranaca…. za 400 eura po turi, ili 100 eura po osobi… od toga 100 eura za vozače.


Ovaj krijumčarski kanal prekinut je 29. svibnja prošle godine. Nagib je već imao dogovor. Iz Srbije je prema Hrvatskoj upućeno 15 Afganistanaca. Đuro Balaton, jedan od vodića tog je puta odradio prbacivanje preko državne granice. Između 22 i 23 sata Baloach Aziz, Alagubat Kochhat, Muhammad Ali Hamid, Zazat Ali Khan, Yar Alam Gul, Nazir Saeed Gul i Ahmad Nasrat Ali našli su se nedaleko željezničkog graničnog prijelaza Tovarnik-Šid. Ubrzo je stiglo još sedam njihovih sunarodnjaka. Balaton ih je redom svojim mercedesom prevozio do svoje kuće u Nuštru. Vrijeme je prolazilo. Već je počeo svitati novi dan. Otkucalo je pet sati ujutro.


Kad je s ilegalcima krenuo prema Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini Balaton je zaustavljen. Kod naplatne postaje Velika Kopanica presrela ga je policija – mobilna patrola za nadzor državne granice.


Nagodba s tužiteljstvom


Rasplićući švercersko klupko istražitelji su ubrzo došli do Habdulija. Otkriveno je kako je u prihvatilištu za azilante, tražeći istovremeno pomoć od države u kojoj je pokušao započeti novi život, mjesecima kršio zakon… Na kraju su se i on i sedmorica njegovih “suradnika” nagodili s tužiteljstvom. Habduli je pristao priznati krivnju i prihvatiti godinu dana zatvorske kazne. To vrijeme već je, ionako, proveo iza rešetaka istražnog  zatvora. U Hrvatsku se ne smije vratiti idućih pet godina. Nešto manje od 10.000 kuna, za koje je utvrđeno da ih je nezakonito zaradio, mora vratiti Hrvatskoj.I ostalim članovima njegove bande izrečene su kazne. Mahom uvjetne. Oduzet im je sav novac što su im ga očajni ilegalci plaćali da pokušaju stići do boljeg života u nekoj od zapadnoeuropskih zemalja.