Nezapamćen zločin

Nema nagodbe: Majka koja je ubila dvogodišnju kćerkicu pred sudom

Fiore Vežnaver

Babićeva je na grozomoran način likvidirala svoju dvogodišnju kćerkicu. Dosad nije iznosila obranu, a s tužilaštvom se nije nagodila, pa će okolnosti ovog zločina rasvjetljavati riječki sud



RIJEKA » Suđenje Riječanki Zrinki Babić (35) optuženoj za teško ubojstvo, da je oduzela život svojoj dvogodišnjoj kćerkici protekle jeseni u stanu na Turniću u Rijeci, počinje za 40-ak dana. Glavna rasprava u riječkom Županijskom sudu zakazana je za 20. listopada. Glavna je to odrednica s jučerašnjeg pripremnog ročišta ženi koja se optužuje da je na grozomoran način usmrtila djevojčicu, dajući joj tablete čak pet psihofarmaka, pa je utopila u kadi, a Hitnu pomoć je nazvala tek sljedećeg dana.


Nije došlo do nagodbe optuženice i odvjetništva, tako da jezivi slučaj ide u suđenje, a prvi raspravni ciklus zakazan je za cijeli četvrti tjedan u listopadu. Sudskim vijećem predsjedat će sutkinja Jesenka Kovačić.


Nemoćni liječnici


Kako pripremno ročište nije otvoreno za javnost, detalji nisu poznati, no procedura je takva da državni odvjetnik navodi optužbu i dokaze koji potvrđuju optužnicu. Optuženi pak navodi smatra li se krivim, a ako poriče optužbu, on i njegov odvjetnik objašnjavaju iz kojih razloga. Obje strane iznose i dokazne prijedloge koje namjeravaju prezentirati na glavnoj raspravi. U ovom slučaju, koliko se može saznati, okrivljenica još nije iznijela svoju obranu, tako da će suđenje biti zanimljivo i zbog viđenja stravičnog slučaja iz kuta same optuženice.



  Za tragičnu smrt dvogodišnjakinje saznalo se 30. listopada prošle godine nakon što je upravo majka nazvala Hitnu pomoć. Medicinska ekipa koja je intervenirala u stanu u neboderu u Cavtatskoj ulici međutim više ništa nije mogla učiniti za spas djevojčice, nesretnica je već dugo bila mrtva.    Ako se dokažu optužbe protiv monstruozne majke, prijeti joj dugotrajni zatvor, do 40 godina. Optužnica ju tereti za dva stavka kaznenog djela teškog ubojstva; prvi, koji tretira ubojstvo na okrutan ili podmukao način, te drugi, ubojstvo osobe »posebno ranjive zbog njezine dobi«.


Zrinka Babić je na pripremno ročište dovedena iz pritvora, a početkom ljeta je isključena mogućnost da uplatom jamčevine zamijeni istražni zatvor (dotad je mogla na slobodu ako uplati milijun i 200 tisuća kuna).


Ljetos su kroz odluku Vrhovnog suda, koji je odbio žalbe i državnog odvjetništva i Babićeve na rješenje Županijskog suda u Rijeci o produženju pritvora, na vidjelo izašli i jezivi detalji koji teško terete majku nesretnog djeteta.


– U konkretnoj situaciji postoje okolnosti koje uvelike nadmašuju uobičajene okolnosti pod kojima se čine kaznena djela kakvo je i okrivljenici stavljeno na teret, te koje opravdavaju nužnost daljnje primjene mjere istražnog zatvora. Te okolnosti ovaj drugostupanjski sud nalazi u činjenici da je okrivljenica svojoj dvogodišnjoj kćerki oralno davala tablete Xanax, Leponex, Prazine, Zoloft i Seroquel, nakon čega ju je utopila u vodi u kadi, usljed čega je dijete preminulo, dok je okrivljenica hitnoj službi smrt djeteta prijavila idući dan.   


Ostaje iza rešetaka


Treba istaknuti da iz psihijatrijskog nalaza i mišljenja proizlazi da se okrivljenica liječila zbog paničnog poremećaja, a potom zbog graničnog poremećaja ličnosti i ovisnosti o psihoaktivnim supstancama te da joj je preporučeno izricanje sigurnosne mjere obveznog psihijatrijskog liječenja«, navodi se u odluci Vrhovnog suda.



Sudeći po onom što je utvrđeno istragom i pretočeno u optužnicu, djevojčici je majka davala snažne lijekove, psihofarmake, koji su bili štetni i za život i zdravlje djetešceta tako mlade dobi. Po podacima koji su dostupni i na internetu, Seroquel je, primjerice, psihofarmak namijenjen i za liječenje shizofrenije. Liječenje Leponexom indicirano je samo u bolesnika sa shizofrenijom koji ne reagiraju na liječenje klasičnim antipsihoticima. Xanaxom se liječe, među ostalim, poremećaji uzrokovani napadima paničnog straha.



Upućeni u slučaj tvrde da bi suđenje, koliko intrigantno, moglo biti isto toliko i mučno, te da bi moglo ukazati da zacijelo nije isključivo majka kriva za smrt djeteta, da je u biti zakazao sustav, cijelo društvo koje nije pokrenulo mehanizme da se na vrijeme zaštiti zdravlje i život djeteta. No, po svemu sudeći, zbog delikatnosti slučaja, suđenje bi moglo biti zatvoreno za javnost. Neki kriminalisti s kojima smo razgovorali rekli su nam da se u svojoj praksi ne sjećaju da je u riječkoj regiji ikad zabilježen ovakav slučaj u kojem je žrtva bila tako malo dijete.